Історія на тарілці: Як страва іспанських бідняків стала імператорським смаколиком

В Україні іспанський гаспачо все ще екзотика. Адже надто ця страва не схожа на наші уявлення про суп

Історія на тарілці: Як страва іспанських…

Весна потроху вступає у права, а разом з першим теплом хочеться "спекотних" яств - морозива і... гаспачо.

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.

Отже, за деякими джерелами, праобраз гаспачо з'явився ще у Римській імперії, частиною якої була Іспанія. Прості люди тоді не надто розкошували, а спрагу тамували водою з домішками оцту. З цього "напою" інколи робили собі обід, додаючи шматки черствого хліба, олію і часник.

Особливо популярним яство було у погоничів мулів, які долали чималі відстані, а в дорогу брали продукти, які спека не зіпсує. Полюбляли його і легіонери, які також здійснювали довгі переходи.

Томати основою супу стали лише у XVI столітті, коли їх завезли в Іспанію і почали культивувати.

Втім, нинішній варіант - апетитний і гострий томатний суп - масштабно поширився світом аж у XIX столітті.

Подейкують, з Іспанії мода на суп прийшла у Францію. І почалося все зі столу імператора Наполеона III, дружина якого, Євгенія-де-Монтіхо, мала іспанське коріння

А у 2013-му страву офіційно подали до королівського столу.

Щодо походження самої назви, є кілька версій. Одні вважають, що в основі мосарабське caspa - "залишки", інші впевнені, що gazaz - "розрізаний на шматочки".

ІНГРЕДІЄНТИ

- Помідори - 1 кг;
- Огірок - 1 шт;
- Болгарський перець - 2 шт;
- Червона кримська цибуля (солодка) - 1/2 шт;
- Часник - 2 зубчики;
- Білий хліб (без корочки) - 5 ламтиків;
- Червоний винний оцет - 1-1,5 ст.л.;
- Сік лимона - 1 ст. л.;
- Оливкова олія - 4 ст.л.;
- Цукор 0,5 ч.л.;
- Соус "Табаско";
- Сіль.

ЯК ГОТУВАТИ

- Зняти шкірку з помідорів, розрізати на чотири частини;

- Зрізати шкірку з огірка, нашинкувати кубиками;

- Подрібнити у чаші блендера помідори, огірок, перець часник, 1 скибочку хліба;

- Додати приправи, лимонний сік, соус, оцет, 1 ст. л. оливкової олії і перемішати;

- Поставити суп на 2-3 години у холодильник;

- Хліб нарізати кубиками. Обсмажити у олії до світло-золотистого кольору;

- Перець і цибулю нарізати маленькими кубиками;

- Охолоджений гаспачо розлити по тарілках, посипати кубиками зеленого перцю, цибулею і крутонами.

- Скропити оливковою олією.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme