Історія на тарілці: Солодка блискавка від француза, яка вразила увесь світ

Цей десерт має 200-річну історію, проте популярність еклерів не закінчується й донині 

Історія на тарілці: Солодка блискавка ві…
Фото: Instagram

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Еклери: хто і коли винайшов

еклер

Отже, авторство заварного тіста приписують кухарю Катерини Медічі Пантереллі. Мовляв, його кулінарний експеримент припав до душі французькій знаті і впевнено увійшов в меню осіб блакитної крові.

А от інший придворний кухар Марі Антуан Карему, який годував Наполеона I і Георга IV, вперше створив вже еклери в їхньому сучасному варіанті.

За основу Карем взяв заварний торт Дюшес, який був у моді в тодішній Франції. Кухар прибрав зі складу абрикосове варення і мигдаль, які, власне, замінив заварним кремом.

Після поразки Наполеона Карем запрошення Олександра I завітав у Санкт-Петербург. Так мода на еклери поширилась на Російську імперію і поневолені нею країни. У СРСР смаколики теж любили - здебільшого називали їх заварними тістечками і торгували ними у всіх магазинах і їдальнях.

Якими мають бути еклери: стандарти

еклери шо таке

У різних країнах тістечка називаються по-різному. Так, французькою l'éclair означає "блискавка", бо з'їдається смаколик блискавично швидко. В Аргентині ж тістечка мають назву "посох Якова". А в Німеччині назви одразу три - "любовна кісточка", "заяча лапа" та "кавовий брусок".

Втім, норми в приготування тістечок зазвичай використовуються французькі. Наприклад, кожен виріб повинен мати довжину близько 14 см, а отвори, через який заливають крем, важливо замаскувати шоколадною помадкою.

У самій Франції на власні кулінарні догмати не зважають. А еклери - чи не найбільш популярна страва експериментаторів. Наприклад, до Тижня моди у Парижі кондитерська Fauchon радує ледь не художніми шедеврами.

Як приготувати еклери: рецепт

еклер рецепт

ІНГРЕДІЄНТИ

Тісто:

  • Яйця - 4 шт.;
  • Борошно - 150 г;
  • Вершкове масло - 100 г;
  • Вода або молоко 240 г;
  • Сіль - дрібка;
  • Цукор 1 ч. л.

Для заварного крему:

  • Молоко - 0,4 л;
  • Цукор - 80 г;
  • Жовток - 2 шт.;
  • Ванілін - дрібка;
  • Крохмаль - 1,5 ст. л.

ЯК ГОТУВАТИ:

- У каструлю налити молоко. Покласти туди вершкове масло, додати дрібку солі.

- Масло розтопити і додавати просіяне борошно, помішуючи.

- Заварити масу, зняти з вогню і залишити остигати до кімнатної температури.

- Додати яйця, добре перемішуючи.

- Наповнити масою шприц. Видавити смужки довжиною близько 14 сантиметрів.

- 10 хвилин випікати тісто при 220 градусах, ще 15 хвилин - при 190 градусах.

Крем:

- Розтерти жовтки з цукром і ваніліном.

- Влити молоко, додати борошно і крохмаль, перемішати.

- Поставити на 1 хвилину в мікрохвильовку, витягнути, перемішати. Повторити так чотири рази.

- Зробити отвір в еклерах і наповнити їх заварним кремом.

- Розтопити шоколад, вкрити тістечка глазур'ю.

Смачного!

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme