Історія на тарілці: Як штоллен встановлює святкові рекорди

Різдвяному кексу штоллену близько 700 років, за які він пережив чимало перипетій

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Отже, перша згадка про штоллен датується 1329 роком, про кекс писали як одне з приношень в дар єпископу. Втім, штоллени XIV століття мали небагато спільного із сучасними аналогами. Тоді їх пекли під час передріздвяного посту виключно з рослинних продуктів.

У 1430 році князь Ернст Саксонський разом з братом Альбрехтом навіть звертатися до Папи Миколи V з проханням дозволити додавати у штоллен вершкове масло. Втім, венценосні особи отримали відмову.

А у 1491-му Папа Інокентій VIII видав "масляний декрет" - тепер під час посту можна було пити молоко і вживати вершкове масло, але за це робити пожертви церкві.

Втім, краєм штолленів можна справедливо вважати Саксонію. Наприклад, саксонський місцевий кухар Генріх Драздо додумався додавати у кекс цукати, горіхи і родзинки. Себто, саме його можна вважати "батьком" сучасного штоллена.

Деякі історики вважають, що посипаний цукровою пудрою продовгуватий кекс мав нагадувати Дитя Ісуса у пелюшках.

У столиці Саксонії Дрездені кекс мав назву Штріцель, а традиційний різдвяний і до того ж найстаріший у країні ринок, носить ім'я Штріцельмаркт.

Вважається, що штолленом святкову випічку нарікли через те, що гірняки любили брати його з собою у штольню.

КЕКСОВІ РЕКОРДИ

У XVIII столітті штоллен, в тому числі, був головною стравою придворного балу, тому у спеціальній печі кухарі готували величезний кекс. Традицію у 1730-му започаткував князь Август I Сильний, який замовив штоллен вагою 1,8 тонни і нагодував ним 24 тис. людей.

Традиція жива і нині. У другу неділю передріздвяного посту для дрезденців випікають кекс вагою 3-4 тонни. Гроші від продажу перераховують на благодійність.

У 2000-му вдалося приготувати штоллен вагою у 4,2 тони, який потрапив у Книгу рекордів Гіннеса. А за рік лише у Німеччині продають понад 2,5 млн смаколиків.

ЯК ПРИГОТУВАТИ

Для тіста знадобиться:

- борошно 2, 6 склянки
- суміш горіхів - 2 склянки
- суміш цукатів з цитрусових - велика жменя
- темні родзинки - велика жменя
- масло вершкове - 120 г і трохи для змащування
- яєчні жовтки - 6 шт.
- дріжджі сухі - 15 г
- молоко - 1/2 склянки
- коричневий цукор - 3 ст. л.
- ром темний або лікер - 1/2 склянки
- цедра 1/2 лимона
- цукор - 1 ч. л.
- ванілін
- сіль - 1 ч. л.

Для покриття:

- масло вершкове - 100 г
- ванілін - 1/2 стручка
- пудра цукрова - 1/2 склянки

Рецепт:

1. Покладіть родзинки, цукати і горіхи у неметалеву миску, залийте ромом або лікером і залиште на 4-6 годин. Обсушіть, відкинувши на друшляк і обваляйте у борошні.

2. Змішайте молоко з білим цукром, додайте дріжджі і 5 ст. л. просіяного борошна. Ретельно вимісіть опару, накрийте плівкою і залиште на 20 хв у теплому місці.

3. Лимонну цедру подрібніть. Масло розм'якшіть і додайте ванілін. В опару висипте решту борошна, коричневий цукор, масло і жовтки. Знову вимісіть тісто, додайте цукати, горіхи, цедру, сіль. Знову вимісіть і, накривши, поставте у тепле місце на дві години.

4. Розподіліть тісто по формах для випікання. Якщо хочете досягнути форми, близької до класики, розкатайте тісто у плаский овал, зробіть ребром долоні улоговину посередині. Тепер ліву частину овалу заверніть до середини так, аби середня лінія трохи перетиналася.

Випікайте штоллен в розігрітій до 170-180 °С духовці до готовності, близько години. Через 40 хв. можна накрити його фольгою, щоб не підгорів.

5. Розтопіть масло для покриття, додайте ванілін. Намажте готові кекси шаром масла, потім - посипте пудрою. Повторіть так тричі.

Втім, варто знати, що наразі існує велике розмаїття рецептів, а господарі і господині готують сирні, макові, миндальні і навіть шампанські кекси.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна