Історія на тарілці: Як об'їдки маврів стали культовим делікатесом

Паелью вважають традиційною стравою іспанської Валенсії, але люблять і готують її в усьому світі

Depo.ua продовжує рубрику Історія на тарілці, в якій розповідає не лише рецепти страв, а й цікаві факти про них.

За однією з легенд, готувати паелью першими стали маври, які господарювали у Валенсії у Середньовіччя. Мовляв, слуги згрібали рештки наїдків з королівського столу, приносили додому, і з цих продуктів виходила смачна, розмаїта і поживна страва. Втім, історики версію спростовують: мовляв, рецепт страви ніде не згадувався аж шість століть після того, як правитель Арагону Хайме I відвоював у маврів частину сучасної Іспанії.

Ще одна версія полягає в тому, що слово "паелья" пішло від латинського patella - в античності так навивали пласку тарілку, в якій робили підношення богам.

Більшість істориків кулінарії сходяться на думці, що назва страви походить від paila, яке в латиноамериканській іспанській означає сковорідку будь-якого типу. При цьому зазвичай паелья готується у сковорідці нестандартній - круглій, неглибокій, створеній з полірованої сталі, з двома ручками.

Правда у тому, що із залишків продуктів у холодильнику справді можна зробити авторську паелью до смаку - правила приготування страви демократичні, а нові рецепти лише вітаються.

Недаремно страва набула шаленої популярності в середині XX століття. Саме паелью часто вживали на обід іспанські робітники - приносили з дому рис та різноманітні овочі, а м'ясним компонентом у більшості випадків були равлики. Курку вживали переважно на свята.

Хоча саме курка вважається традиційним інгредієнтом страви, гурманом всього світу припала до душі паелья з мідіями та креветками - саме вона асоціюється з морем та південним колоритом, який можна відчути навіть взимку.

ПАЕЛЬЯ З МОРЕПРОДУКТАМИ

Що знадобиться

- Рис - 400 г;
- Цибуля - 2 шт.;
- Помідори - 2 шт.;
- Мідії в раковинах - 0,5 кг;
- Великі креветки - 8 шт.;
- Кільця кальмарів - 250 г;
- Часник - 4 зубчики;
- Морква - 1 шт.;
- Солодкий перець - 1 шт.;
- Петрушка - 1 пучок;
- Порошок шафрану, лавровий лист, сіль;
- Олія для смаження.

Як приготувати

1. Очистити цибулю, часник і моркву. Видалити у креветок голови, панцири і кишкову вену.

2. Панцири і голови креветок покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння. Додати моркву, 2 зубчики часнику, цибулю, лавровий лист. Посолити. Варити 30 хвилин. Після - процідити бульйон.

3. Зняти шкурку з томатів, порізати на кубики. Подрібнити часник і петрушку. Порошок шафрану розвести в невеликій кількості води.

4. Підігріти промиті мідії на сковороді, доки вони розкриються.

5. Підігріти очищені креветки (3 хвилини), поєднати мідії та креветки на тарілці.

6. Помідори, подрібнений часник, кальмари, рис та перець викласти на сковорідку, смажити протягом 15 хвилин.

7. Залити бульйон, покласти шафран, посолити, зверху викласти мідії і креветки. Тушкувати на слабкому вогні до готовності рису.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна