Історія на тарілці: Як модний макарон став найулюбленішим десертом королів
Легка структура, неземний смак та безліч кольорів – усе це про один із найпопулярніших смаколиків у світі
- Головна
-
20 листопада 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Що таке макарон
Макарон - це французький кондитерський виріб з яєчних білків, цукрової пудри, цукрового піску, меленого мигдалю і харчових барвників. Зазвичай робиться у формі печива; між двома шарами кладуть крем (ганаш).
Назва походить від слова ammaccare (італ. Maccarone / maccherone) — "розбити, розчавити".
Готовий виріб м'який, з гладкою поверхнею, тане в роті. Бувають різноманітних смаків.
Від королівського двору до МакДональдз: історія появи тістечка макарон та їхня популярність
За однією з версій, вони народилися у Венеції в епоху Відродження, а через деякий час з'явилися у Франції завдяки Катерині Медичі, яка на своє весілля з королем Генріхом II привезла до Франції італійського кондитера.
Також існує легенда про двох черниць. Сестри Маргарита і Марі-Елізабет придумали десерт, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила, за що були прозвані "сестри Макарон".
Саме у Франції макарон знайшли свою справжню популярність.
Макарон - це особлива віха у французькій кулінарії, тому саме зображення цього смаколика можна зустріти приблизно скрізь - на плакатах, картинах і навіть одязі.
Пам'ятайте, що їла Марія-Антуанетта в однойменному фільмі Софії Копполи? Так, це були макарон, виготовлені для фільму відомим кондитерським будинком Ladurée.
Тістечка стали настільки популярними, що наразі їх продають навіть у МакДональдзі.
Цікаво, що французька компанія Boudoir de Marie-Antoinette може доставити макарон із Франції. Компанія зберігає традиції і бажання створювати макаруни такими, якими обожнювала їх Марія-Антуанетта в XVIII столітті.
Як виглядають макарон
Відмінною рисою макаронів є величезна колірна розмаїтість - жовті, молочні, рожеві, фіолетові, блакитні, зелені, червоні і навіть чорні. Всі барвники, що використовуються для приготування якісного французького десерту, неодмінно повинні бути натуральними.
Смакова різноманітність також велика: мигдальні, шоколадні, кавові, фісташкові, полуничні, малинові, лимонні, квіткові, лавандові і навіть із сиром.
Як приготувати макарон: легкий рецепт
Інгредієнти на 5 порцій:
Начинка:
- цукор 200 г
- вершкове масло 75 г
- шоколад білий 250 г
- вершки 33-35% 650 мл
Макарон:
- мигдалеве борошно 550 г
- цукрова пудра 1 кг 125 гр
- цукор білий 250 г
- яєчні білки 600 г
- какао-порошок 125 г
Приготування:
1. Яєчні білки витримати при кімнатній температурі 3-4 дні без кришки.
2 Хороше мигдальне борошно. Якщо ви готуєте його самі, то раджу мигдаль після бланшування і очищення потримати в морозильній камері, а потім молотити у кавомолці малими дозами. Дуже акуратно, інакше отримаєте мигдалеву пасту. Молоти бажано більше, ніж плануєте, після просіювання великі шматочки відійдуть. Отримане борошно просіяти, великі шматочки відокремити і зважувати для випічки тільки просіяне дрібне борошно. Це потрібно зробити за 2-3 дні до випічки. Але якщо є можливість, то купіть мигдалеве борошно вже готове.
3. Цукрову пудру з мигдалем обов'язково ще раз просіяти після змішування і ще раз після просушування в духовці.
4. Білки для збивання обов'язково повинні бути кімнатної температури. Холодні білки збиваються швидше і не встигають набрати потрібну кількість повітря для хорошого підйому. Білки важливо не перебити, інакше пухирці повітря будуть лопатися і макарон замість того, щоб рости будуть опадати і тріскатися. Білки після збивання повинні бути щільними, але водночас м'якими.
5. Перед випічкою обов'язково кілька разів вдарити листом об стіл, щоб з печива вийшло повітря і витримати їх при кімнатній температурі не менше 30 хвилин для утворення скоринки. Це можна легко перевірити. Коли ви торкаєтеся нігтем до поверхні, то вона пружинить, а не прилипає. Тому всі фахівці однозначно рекомендують випікати їх при сухій погоді.
6. Ганаш для начинки приготувати заздалегідь і витримати в холодильнику.
7. Після випічки макарон потрібно витримати 7-8 годин, а потім начиняти.
8. Смак макаронів розкривається повністю, коли вони полежать кілька днів в холодильнику. А зберігати їх можна в морозилці, дістаючи за 20-30 хвилин до їжі.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 00:17Ріанна вагітна третьою дитиною та назвала її стать, - ЗМІ
- 23:28 Ігнорують контекст: в УПЦ МП засудили РПЦ за визнання війну в Україні "священною"
- 21:42В поліції назвали кількість зниклих безвісти за час масштабної війни
- 20:05У Києві чоловік побив і задушив собаку колишньої дівчини: його затримали
- 19:53 Росіяни завдали авіаудар по Сумщині
- 18:03Віталій Кличко нагородив мера Парижа Анн Ідальго відзнакою "За сприяння обороні Києва"
- 17:51Ватажку бойовиків "ДНР" повідомили про нову підозру за організацію "виборів" президента рф
- 16:19Інвестиції попри війну: Метінвест Ахметова вклав майже 300 млн грн в оновлення обладнання Запоріжкоксу
- 15:34"Українська команда" передала батальйону "Свобода" великі дрони-літаки з побажаннями окупантам від українців Відео
- 15:31Харківський суд російській шпигунці, яка працювала в закладі освіти, дав 8 років тюрми ФОТО
- 15:18Український волейбольний клуб, який в останніх турах польської Плюс Ліги трощить всіх суперників, зіграє черговий матч: Де дивитися трансляцію Відео
- 14:53Харківщину знову атакували росіяни: загинула жінка
- 13:54В Офісі генпрокурора оновили цифри щодо загиблих в Україні дітей
- 13:43Безкомпромісний флагман: 5 причин купити Galaxy S24 Ultra PROMO
- 13:33У Маріупольському районі фіксують переміщення ворожих мінометів
- 12:47Перед судом постануть посадовець ТЦК та правоохоронець, які на Одещині торгували "білими квитками"
- 12:28 Посадовець КОВА намагався влаштуватися капеланом у штаб ДШВ ЗСУ, щоб шпигувати для ГРУ ФОТО
- 11:57Київські посадовці організували схему вирубки 100-річних дубів у Чорнобильському заповіднику
- 11:14Говоритимуть не тільки про блокаду кордону: Шмигаль і Туск зустрінуться у Варшаві