Історія на тарілці: Як модний макарон став найулюбленішим десертом королів
Легка структура, неземний смак та безліч кольорів – усе це про один із найпопулярніших смаколиків у світі
- Головна
-
20 листопада 2021 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Що таке макарон
Макарон - це французький кондитерський виріб з яєчних білків, цукрової пудри, цукрового піску, меленого мигдалю і харчових барвників. Зазвичай робиться у формі печива; між двома шарами кладуть крем (ганаш).
Назва походить від слова ammaccare (італ. Maccarone / maccherone) — "розбити, розчавити".
Готовий виріб м'який, з гладкою поверхнею, тане в роті. Бувають різноманітних смаків.
Від королівського двору до МакДональдз: історія появи тістечка макарон та їхня популярність
За однією з версій, вони народилися у Венеції в епоху Відродження, а через деякий час з'явилися у Франції завдяки Катерині Медичі, яка на своє весілля з королем Генріхом II привезла до Франції італійського кондитера.
Також існує легенда про двох черниць. Сестри Маргарита і Марі-Елізабет придумали десерт, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила, за що були прозвані "сестри Макарон".
Саме у Франції макарон знайшли свою справжню популярність.
Макарон - це особлива віха у французькій кулінарії, тому саме зображення цього смаколика можна зустріти приблизно скрізь - на плакатах, картинах і навіть одязі.
Пам'ятайте, що їла Марія-Антуанетта в однойменному фільмі Софії Копполи? Так, це були макарон, виготовлені для фільму відомим кондитерським будинком Ladurée.
Тістечка стали настільки популярними, що наразі їх продають навіть у МакДональдзі.
Цікаво, що французька компанія Boudoir de Marie-Antoinette може доставити макарон із Франції. Компанія зберігає традиції і бажання створювати макаруни такими, якими обожнювала їх Марія-Антуанетта в XVIII столітті.
Як виглядають макарон
Відмінною рисою макаронів є величезна колірна розмаїтість - жовті, молочні, рожеві, фіолетові, блакитні, зелені, червоні і навіть чорні. Всі барвники, що використовуються для приготування якісного французького десерту, неодмінно повинні бути натуральними.
Смакова різноманітність також велика: мигдальні, шоколадні, кавові, фісташкові, полуничні, малинові, лимонні, квіткові, лавандові і навіть із сиром.
Як приготувати макарон: легкий рецепт
Інгредієнти на 5 порцій:
Начинка:
- цукор 200 г
- вершкове масло 75 г
- шоколад білий 250 г
- вершки 33-35% 650 мл
Макарон:
- мигдалеве борошно 550 г
- цукрова пудра 1 кг 125 гр
- цукор білий 250 г
- яєчні білки 600 г
- какао-порошок 125 г
Приготування:
1. Яєчні білки витримати при кімнатній температурі 3-4 дні без кришки.
2 Хороше мигдальне борошно. Якщо ви готуєте його самі, то раджу мигдаль після бланшування і очищення потримати в морозильній камері, а потім молотити у кавомолці малими дозами. Дуже акуратно, інакше отримаєте мигдалеву пасту. Молоти бажано більше, ніж плануєте, після просіювання великі шматочки відійдуть. Отримане борошно просіяти, великі шматочки відокремити і зважувати для випічки тільки просіяне дрібне борошно. Це потрібно зробити за 2-3 дні до випічки. Але якщо є можливість, то купіть мигдалеве борошно вже готове.
3. Цукрову пудру з мигдалем обов'язково ще раз просіяти після змішування і ще раз після просушування в духовці.
4. Білки для збивання обов'язково повинні бути кімнатної температури. Холодні білки збиваються швидше і не встигають набрати потрібну кількість повітря для хорошого підйому. Білки важливо не перебити, інакше пухирці повітря будуть лопатися і макарон замість того, щоб рости будуть опадати і тріскатися. Білки після збивання повинні бути щільними, але водночас м'якими.
5. Перед випічкою обов'язково кілька разів вдарити листом об стіл, щоб з печива вийшло повітря і витримати їх при кімнатній температурі не менше 30 хвилин для утворення скоринки. Це можна легко перевірити. Коли ви торкаєтеся нігтем до поверхні, то вона пружинить, а не прилипає. Тому всі фахівці однозначно рекомендують випікати їх при сухій погоді.
6. Ганаш для начинки приготувати заздалегідь і витримати в холодильнику.
7. Після випічки макарон потрібно витримати 7-8 годин, а потім начиняти.
8. Смак макаронів розкривається повністю, коли вони полежать кілька днів в холодильнику. А зберігати їх можна в морозилці, дістаючи за 20-30 хвилин до їжі.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:54Прикордонники затримали жінку, яка переправляла ухилянтів за кордон Відео
- 22:16Міноборони готується запровадити нову систему навчання для мобілізованих медиків
- 21:33Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про збільшення чисельності прикордонників до 15 тисяч
- 20:46На Херсонщині троє чоловіків загинули під час спроби розібрати бойову частину дрону
- 19:07"Вибори" путіна: На окупованій Луганщині "голосів" на псевдовиборах більше, ніж мешканців
- 18:00Зірка серіалу "Надприродне" не відразу, але висловився на підтримку України
- 17:53 Євросоюз надасть додаткові €5 млрд для військової підтримки України
- 16:52 росіяни вдарили по Конотопу на Сумщині: постраждали комунальні об'єкти
- 15:46Після звернення Кличка Лондон починає відправляти "швидкі" та інший транспорт в Україну в якості допомоги
- 14:50Завершився останній перед перервою на матчі збірної тур футбольної УПЛ: Усе, що варте уваги ФОТО
- 13:49 Штайнмаєр і Шольц не вітатимуть Путіна з перемогою на "виборах"
- 13:25Збірна України з гандболу не змогла кваліфікуватися на чемпіонат світу
- 12:52На Тернопільщині жінка віддала "ворожці" 180 тис. грн за "зняття поробів"
- 12:28На Донеччині викрили ворожу агентку, що зливала ворогу позиції ЗСУ на лінії фронту
- 11:57У Мінветеранів розповіли, коли розпочнуть облаштування військового меморіального кладовища на Київщині
- 10:56Шмигаль сподівається, що Україна незабаром розпочне перемовини про вступ до ЄС
- 10:47У Броварах затримали батька із сином, що наводили ракетні удари на Київщину
- 10:22Львів'янин пропонував прикордоннику 9000 доларів хабаря за безперешкодний перетин кордону
- 09:33Вночі окупанти поцілили в 5-поверхівку в Херсоні