Історія на тарілці: Як французи вражали фокусами із "життям"

Важко знайти настільки просту і популярну страву як омлет, що, до того ж, припада до вишуканого смаку коронованих осіб

Історія на тарілці: Як французи вражали…

Depo.ua продовжує рубрику Історія на тарілці, де розповідає не тільки рецепти популярних страв, але і цікаві факти про них.

Отже, за авторство омлету сперечаються Франція, Італія і Греція. Але французи перемагають, адже навіть саме слово - французького походження. За однією з версій, назва страви пішла від amelette - "душа", за іншою, від omelle, що означає "життя".

За однією з легенд, у XIX столітті австрійський імператор Йосип I повертався додому з прогулянки лісом, побачив бідняцьку хату і вирішив зайти на вогник. Господарі будинку зніяковіли і вирушили хутко готувати частування. Але "шляхетної" їжі не було, тому наспіх приготували омлет з яєць, борошна, цукру, молока і родзинок.

Страва припала імператору до душі, Йосип замовив її своєму кухареві, а потім омлет стали подавати до імператорського столу як мінімум двічі на тиждень.

Французькі фокусники любили показувати зі стравою нехитрий трюк. У одного з глядачів позичали циліндр, в якому і готували омлет над полум'ям свічки. Майстерність полягала в тому, щоб непомітно подсунути миску з уже готовою стравою. Втім, раз ілюзіоніст Робер Уден зазівався, і підпалив аксесуар глядача. Чоловіку вручили капелюх асистента фокусника з запискою, в якій пропонували гроші за те, щоб той мовчав про конфуз.

А найбільший омлет в історії приготували турки прямо на вулиці Анкари. Шістдесят кухарів представили страву вагою в чотири з половиною тонни, на яку пішло 110 тис. яєць.

ІНГРЕДІЄНТИ ОМЛЕТУ ПО-ФРАНЦУЗЬКИ

- Яйце куряче - 3 штуки;
- Молоко - 1 ч. л.;
- Сир - 50 г;
- Помідор - 1 шт..:
- Олія для смаження;
- Зелень, сіль і спеції за смаком.

ЯК ПРИГОТУВАТИ

- Збити яйця з молоком.

- Розігріти сковорідку, налити олію, додати яйця з молоком. Смажити, похитуючи сковорідку, аби суміш рівномірно розподілялася поверхнею. Додати спеції.

- Нарізати помідор та зелень, натерти сир. За хвилину до готовності висипати їх на половину омлету. Готувати ще хвилину.

- Накрити сирну половинку іншою, вимкнути вогонь і залишити так ще на хвилину.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme