ЧС 2018
Вибори-2019
Обличчя
Сектор
Спепроекти
Країна Укропів

Історія на тарілці: Тарт, який доводить, що інколи треба перевернути все догори дригом

Багато чудові винаходи людства починалися з помилки. І знаменитий перевернутий яблучний паріг - тарт Татен - смачне підтвердження цьому факту

Depo.Життя
24 лютого 2018 10:00
ФОТО: depo.ua

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Історія появи пирога Татен вельми цікава і вже встигла обрости варіаціями з елементами детектива, мелодрами і комедії.

Почалося все більш 100 років тому в маленькому французькому містечку Ламот-Беврон, в 143 кілометрах від Парижа. Жан Татен володів невеликим закладом в районі Солонь містечка Ламот-Беврон, де можна було отримати нічліг і гарненько поїсти. Після його смерті в 1888 році сімейна справа перейшла до двох його доньок: Кароліни і Стефанії. Кароліна зайнялася адміністративними питаннями, а Стефанія поралася на кухні. До кулінарії в пані Стефи був хист, вона вважалася дуже хорошим кухаром, а її коронної стравою був класичний яблучний пиріг. Відвідувачі замовляли його кожен день.

Можна тільки уявити, як пані Стефі вже шляк трафив від усіх тих нескінченних яблук….

Легенда доводить до нас версію, що Стефанія просто помилилася, але дозволимо собі припустити, що може їй просто захотілося чогось нового. Тож в 1898 році, коли в ресторанчику був аншлаг, пані Стефа нарізала яблука, притрусила їх цукром, додала вершкове масло і поставила на вогонь тушкуватися, згадала тільки відчувши запах горілого цукру. Робити нову порцію часу геть не було, тому вона просто прикрила "свій сором" шаром тіста і поставила страву в піч.

А потім вирішила, що як згорів сарай, гори і хата, й подала пиріг догори дригом, тобто начинкою вверх. Карамелізовані яблука привели місцевих гурманів в захват, пані Стефа, як мудра жінка, прикинулася, що так і було.

Через кілька років до цього містечка завітав відомий французький ресторатор, власник знаменитого паризького "Максима" Луї Водабль. Він скуштував Тарт Татен і за однією версією – просто попросив і отримав рецепт від Стефанії (вона, сміючись, навіть розповіла йому, що винайшла свій тарт в результаті помилки), за другою – мес'є Водабль заслав до сестер шпигуна, свого шеф-кухаря, який, працюючи "під прикриттям" садівником, вивідав рецепт в авторки. Так чи інакше, в меню ресторану "Максим" Tarte Tatin присутній донині.

РЕЦЕПТ

Готувати Тарт Татен нескладно і ви владнаєтеся з цим навіть якщо у вас на кухні аншлаг, як тоді у пані Стефи. Смакувати тарт рекомендується теплим, а якщо раптом доведеться розігрівати, ні в якому разі не робіть це в СВЧ – це негативно вплине на смак. Краще поставити Тарт в духовку і тримати на слабкому вогні доки страва не розігріється.

ІНГРІДІЄНТИ

Начинка:

1 кг яблук (кажуть, для свого пирога Стефанія взяла "ранет", але кулінари кажуть, що можна хамінити їх "гольденом"".

75 грамів вершкового масла

150 г цукру

Тісто:

200 г борошна

100 г масла вершкового

1 щіпка солі

5 ст. ложок води крижаної

ЯК ГОТУВАТИ

Пательню поставити на слабкий вогонь, розтопити масло, додати цукор, трохи збільшити вогонь і гріти, помішуючи, поки у цукру не з'явиться легкий карамельний відтінок. Викласти нарізані на четвертинки очищені яблука і карамелізувати протягом 15 хвилин на середньому вогні, не перемішуючи.

Для тіста змішайте борошно, дрібку солі і заморожене вершкове масло, натерте на тертушці. Тісто розтерти в крихту, влити воду і трохи замісіть. Важливо не перестаратися, що тісто не стало твердим.

Яблука викласти в антипригарну форму, полити карамеллю. Тісто розкачати в пласт товщиною 3-5 мм і викласти на начинку. Краєчка підігнути всередину.

Випікати тарт в розігрітій до 200 ° С духовці протягом 40 хвилин (або доки тісто не зарум'яниться). Готовий тарт одразу викласти перевернутим на блюдо. Якщо залишити його в формі, карамель застигне і прилипне до дека.

Подавати теплим, найкраще смакує з кулькою морозива.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя