Історія на тарілці: Смакуй як мафіозі

Цьому рецепту італійські монахині навчилися в сарацинів і готували його тільки під час карнавалу, що передував великому посту перед Великоднем. Їх називали палкою Мойсея і скіпетром короля, і за їхніми розмірами можна визначити, в якій частині Сицилії ви знаходитеся

Історія на тарілці: Смакуй як мафіозі…

Каннолі – це трубочки зі смаженого тіста, начинені сиром рікотта, кремом маскарпоне, просочені марсалою і підсоложені цукатами. Один з символів Сицилії і улюблена їжа італійської мафії. Пам'ятаєте "Клан Сопрано" і "Хрещеного батька"? Вони ж там не тільки пасту їдять. Стовідстотково – якби не каннолі, нервові мафіозі ще більше народу повбивали.

Походження цієї страви настільки старовинне, що оповито величезною кількістю легенд. Хтось визначив, що їх приготували монахині під час карнавалу в Палермо. А хтось копнув глибше і дізнався, що винайшли їх аж ніяк не монахині.

Дуже-дуже давно на Сицилії жили сарацини. В Еміра сарацинів в нинішній Кальтанісетті – це один з районів Сицилії, був гарем Kalt El Nissa (Жіночий замок) і мешканкам цього замку готували десерт, дуже схожий на каннолі.

Потім на Сицилію прийшли нормани, солодке життя закінчилося, емір втік, а гарем розбігся по острову. Кожна з жінок на свій лад влаштовувала життя, а певна кількість колишніх наложниць хрестилися і пішли у монастир. З гаремного вони принесли у своє нове життя тільки солодощі – неймовірні каннолі, які готували раз на рік, перед великим постом і продавали містянам.

Назва десерту бере початок в слові - "cane" - тростина, і каннолі в середньовіччі готували з її допомогою. Тісто розкочували в плаский коржик, обгортали навколо тростини і запікали на вогнищі. Історично каннолі масово готували перед постом, що передує Великодню, в так званий жирний вівторок, тому що вівці дають більше молока навесні і з нього виходить найсмачніша рікотта.

Довжина і ширина каннолі варіюється в залежності від кулінарних традицій конкретного регіону, і має розмір від невеликих (італ. Cannulicchi) розміром з палець, до великих, розміром з кулак, що випікають в П'яна-дельї-Альбанезі на південь від Палермо.

Рецепт каннолі

Справжні каннолі наповнюють кремом перед клієнтом. Будь-яка поважаюча себе "пастіччерія" - традиційна італійська кондитерська не стане готувати каннолі заздалегідь. Тому, так часто можна побачити на прилавках кондитерських лише порожні повітряні трубочки. Свіжий крем з рікотти готують щоранку. Він має бути злегка охолодженим, але не замороженим.

Інгредієнти для каннолі

Трубочки:

Пшеничне борошно - 2 склянки

Куряче яйце - 1 штука

Цукор - 30 грамів

Оливкова олія - ​​30 мл

Рослинна олія для смаження - ​​750 мл

Оцет - 1 столова ложка

Какао - 1 чайна ложка

Кориця - половинка чайної ложки

Дрібка солі

Вино "Марсала" (можна замінити будь-яким іншим кріпленим червоним вином або солодким виноградним соком) - 125 мл

Начинка:

Маскарпоне або рікотта - 500 грамів

Цукрова пудра - 70 грамів

Лікер - 50 мл

Як готувати каннолі вдома:

Змішати борошно, какао, сіль, яйце, масло і корицю. До тіста додати оцет і вино, тісто має вийти еластичним. Готове тісто прибрати в холодильник на одну годину. Це необхідно, щоб воно легко розкочувалося і не сповзало с формочок. Якщо воно усе ж таки почне стягуватися і сповзати, можна закріпити тісто, змастивши його жовтком.

Маскарпоне або рікотту збити з пудрою і додати лікер. Охолоджене тісто розкачати пластом 2 міліметри, розділити на невелички кружечки, кожен обмотати навколо форми і смажити у фритюрниці 2 хвилини. Викласти серветку, щоб стекла зайва олія. Знімати їх з форми можна тільки коли вони повністю охолонуть, бо вони дуже крихкі.

Готові остиглі трубочки наповнити начинкою за допомогою кондитерського шприца. Прикрасити на свій смак (мигдалевою чи фісташковою стружкою, цукатами, ягодами, тощо)

Традиційно до десерту подають каву або біле вино.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook