Історія на тарілці: Смакуй як мафіозі

Ці палички є настільки смачними, що у них закохуються навіть ті, хто не любить солодощі. При цьому десерт має цікаву історію, а його приготування – справжній квест 

Валя Котик
Журналіст відділу «Життя», редактор відділу «Молодий укроп»
Історія на тарілці: Смакуй як мафіозі…
Фото: Flickr

Depo.ua розкаже дуже цікаву історію про виникнення популярних італійських солодощів та поділиться рецептом цього смаколику. 

Що таке каноллі і звідки вони взялися 

каноллі

Каннолі – це трубочки зі смаженого тіста, начинені сиром рікотта, кремом маскарпоне, просочені марсалою і підсолоджені цукатами. Один з символів Сицилії і улюблена їжа італійської мафії. Пам'ятаєте "Клан Сопрано" і "Хрещеного батька"? Вони ж там не тільки пасту їдять. Стовідсотково – якби не каннолі, нервові мафіозі ще більше народу повбивали.

Походження цієї страви настільки старовинне, що оповито величезною кількістю легенд. Хтось визначив, що їх приготували монахині під час карнавалу в Палермо. А хтось копнув глибше і дізнався, що винайшли їх аж ніяк не монахині.

Дуже-дуже давно на Сицилії жили сарацини. В Еміра сарацинів в нинішній Кальтанісетті – це один з районів Сицилії, був гарем Kalt El Nissa (Жіночий замок) і мешканкам цього замку готували десерт, дуже схожий на каннолі.

Потім на Сицилію прийшли нормани, солодке життя закінчилося, емір втік, а гарем розбігся по острову. Кожна з жінок на свій лад влаштовувала життя, а певна кількість колишніх наложниць хрестилися і пішли у монастир. З гаремного вони принесли у своє нове життя тільки солодощі – неймовірні каннолі, які готували раз на рік, перед великим постом і продавали містянам.

Назва десерту бере початок в слові - "cane" - тростина, і каннолі в середньовіччі готували з її допомогою. Тісто розкочували в плаский коржик, обгортали навколо тростини і запікали на вогнищі. Історично каннолі масово готували перед постом, що передує Великодню, в так званий жирний вівторок, тому що вівці дають більше молока навесні і з нього виходить найсмачніша рікотта.

Довжина і ширина каннолі варіюється в залежності від кулінарних традицій конкретного регіону, і має розмір від невеликих (італ. Cannulicchi) розміром з палець, до великих, розміром з кулак, що випікають в П'яна-дельї-Альбанезі на південь від Палермо.

Рецепт каннолі

каноллі

Справжні каннолі наповнюють кремом перед клієнтом. Будь-яка "пастіччерія", яка себе поважає, - традиційна італійська кондитерська – не стане готувати каннолі заздалегідь. Тому, так часто можна побачити на прилавках кондитерських лише порожні повітряні трубочки. Свіжий крем з рікотти готують щоранку. Він має бути злегка охолодженим, але не замороженим.

Інгредієнти для каннолі

Трубочки:

Пшеничне борошно - 2 склянки

Куряче яйце - 1 штука

Цукор - 30 грамів

Оливкова олія - ​​30 мл

Рослинна олія для смаження - ​​750 мл

Оцет - 1 столова ложка

Какао - 1 чайна ложка

Кориця - половинка чайної ложки

Дрібка солі

Вино "Марсала" (можна замінити будь-яким іншим кріпленим червоним вином або солодким виноградним соком) - 125 мл

Начинка:

Маскарпоне або рікотта - 500 грамів

Цукрова пудра - 70 грамів

Лікер - 50 мл

Як готувати каннолі вдома:

Змішати борошно, какао, сіль, яйце, масло і корицю. До тіста додати оцет і вино, тісто має вийти еластичним. Готове тісто прибрати в холодильник на одну годину. Це необхідно, щоб воно легко розкочувалося і не сповзало с формочок. Якщо воно усе ж таки почне стягуватися і сповзати, можна закріпити тісто, змастивши його жовтком.

Маскарпоне або рікотту збити з пудрою і додати лікер. Охолоджене тісто розкачати пластом 2 міліметри, розділити на невеличкі кружечки, кожен обмотати навколо форми і смажити у фритюрниці 2 хвилини. Викласти серветку, щоб зсікла зайва олія. Знімати їх з форми можна тільки коли вони повністю охолонуть, бо вони дуже крихкі.

Готові остиглі трубочки наповнити начинкою за допомогою кондитерського шприца. Прикрасити на свій смак (мигдалевою чи фісташковою стружкою, цукатами, ягодами, тощо)

Традиційно до десерту подають каву або біле вино.

Смачного!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme