ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Історія на тарілці: Що спільного в хот-дога і собаки

Ми асоціюємо цю страву з США і сміємося про те, яку саме частину собаки використовують в хот-догах. Насправді ж, подавати сосиску з булочкою придумали в Німеччині, ще за п'ять років до відкриття Америки, а її назву пов'язують… з таксою

Depo.Життя
16 грудня 2017 11:00
ФОТО: depo.ua

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.

Традиційну американську страву, яка цього року відсвяткувала своє 530-річчя, вигадав м'ясник з Франкфурту (і досі в багатьох країнах сосиска в булочці називається не хот-дог, а франкфуртер), а в Америку рецепт привезли німецькі іммігранти. Щоправда, офіційною датою народження хот-догу в його сучасному варіанті вважається 1871 рік – тоді Чарльз Фельтман – виходець з Німеччини запустив серійне виробництво в Нью-Йорку.

Через п'ятдесят років хот-доги стали настільки популярними, що тодішній президент США Рузвельт частував ними британського монарха Георга V. В Україну хот-доги прийшли в дев'яності – їх продавали в кіосках, а до сосиски додавали шинковану капусту, цибулю, моркву і буряк по-корейський а також пантагрюелівські порції майонезу, кетчупу та гірчиці.

Про походження назви і причетність до неї собак історики кулінарії сперечаються досі. Ми розповімо вам про всі версії, які знайшли, а ви вже обирайте ту, яка більше сподобалася.

Труднощі перекладу

Страва того самого мясника з Франкфурту називалася "Dachshundwurst", дослівно – такса-ковбаса. В 1901 році американський ілюстратор Дарган, побачивши цю страву на вулиці, але, не знаючи, як німецькою пишеться такса (dachshund), підписав свою картинку просто "гарячий собака" - хот дог.

Собача версія

В рекламі перших хот-догів у США використовувався силует собаки породи такса, що і вплинуло на назву продукту.

Охрестили хот-догами цю їжу тому, що багато торговців подорожували разом зі своїми таксами, які були схожі на маленькі, товсті сардельки, а лотки з хот-догами прозвали собаковозами.

Анекдот:

Виходець з Кореї замовляє хот-дог. Йому подають готову страву, кореєць уважно дивиться всередину булки і каже:

- А можна мені іншу частину собаки?

Молодіжна

Історик кулінарії Беррі Попик вважає, що назва прийшла зі студентського фольклору – учні Йєльського університету прозвали фургони, в яких продавали хот-доги, собачими, оскільки за ними постійно слідувала зграя собак, заінтригована м'ясним запахом. Попику вдалося знайти студентський журнал, випущений в 1895 році, в якому студенти називали сосиски "гарячими собаками".

Журналістська

Слово "хот-дог" пішло від одного американського редактора газети, який у своїй карикатурі показав собаку між двома шматками булки.

Лайлива

Враховуючи, що сосиски в булочці розігрівали при клієнті і подавали гарячими, інколи і кухарі і клієнти обпікалися і лаялися "Hot Dog!", (Гаряче, собака!). Але… ви колись чули, щоб англомовні так лаялися?

РЕЦЕПТ

Хот-дог – типова страва-конструктор, до якої можна додавати будь що за смаком. Незмінними залишаються тільки ковбаска і "обгортка" з тіста.

Пропонуємо вам кілька рецептів найвідоміших в світі хот-догів. Всі вони дуже прості, а якщо наготувати за кількома рецептами одночасно, можна влаштувати хот-дог вечірку. От вам і економна (і не трудомістка) ідея для святкування Нового року, тим паче, що наступний 2018-й – рік собаки.

Чиказький

В Чикаго смакують хот-догами із свіжими помідорами, булочки обов'язково мають бути з маком, а кетчуп ніколи не додають.

Інгредієнти:

- жовта французька гірчиця (мустард)

- дрібно рубані мариновані огірки

- дрібно рубаний білий лук,

- мариновані гострі перчики

- помідори

Булку намазати гірчицею, покласти огірки, помідори, цибулю, перчики, сосиску. Готово

Нью-Йоркський

Його особливість – кисло-солодкий соус з томату і цибулі

Інгредієнти:

Гостра гірчиця

2 ст.л. рослинного масла

2 середні цибулини

2 ст.л. меду

1/2 ч.л. меленого перцю чилі

1/2 ч.л. меленої кориці

1/4 склянки кетчупу

1 ч.л. гострого соусу

1/2 склянки води

сіль і мелений чорний перець за смаком

Цибулю нарізаємо тонкими напівкільцями і обсмажуємо до м'якості. Додаємо мед, корицю, чилі і готуємо ще одну хвилину. Додаємо кетчуп, воду і гострий соус і готуємо на невеликому вогні хвилин 10. Збираємо хот-дог. Готово.

"Coney Island," названий на честь популярного парку атракціонів в Нью-Йорку. У такій хот-дог додають м'ясне чилі, нарізану цибулю і гірчицю.

Датський:

Від інших його відрізняє огірковий салат і хрустка цибуля.

Інгрідієнти (на 4 порції):

По чотири булки, сосиски та цибулини

Огірки солоні або мариновані - 2-3 шт

По ложці кетчупу та гірчиці

Чистимо цибулю та розрізаємо цибулину на 4 частини, тоненько нарізаємо і смажимо в рослинній олії до золотавого кольору. Потім солимо, посипаємо борошном і ще трохи підсмажуємо. Викладаємо на серветку, щоб пішло зайве масло.

Далі як зазвичай – булочка, соус, сосиска, цибуля, шматочки огірків. Готовою

Французький:

Багет розрізаємо на шматки, трохи коротші від сосиски. З середини багету видаляємо м'якуш, змащуємо соусами (гірчиця і кетчуп) і вкладаємо сосиску. Готово.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя