Історія на тарілці: Папська кремівка – солодкий гріх і райське задоволення

В Західній Україні це один з традиційних тортів, а в Польщі він має такий же статус, як в нас – Київський. Його придумали в містечку Вадовіце і ретельно берегли рецепт. Знайомтеся – кремівка,  улюблений десерт Папи римського Івана Павла II

Історія на тарілці: Папська кремівка – с…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і як сталося, що вони з'явилися.

"Торт папський", "Папська кремувка", "Польська кремівка", "Папський фондант" – як тільки не називають цю смачну штуку. Загалом це торт, в основі якого листкове тісто і ніжний заварний крем.

"Наприкінці трапези подали улюблений торт Івана Павла ІІ, спеціально приготований за традиційним польським рецептом. У цей час Святішому Отцеві вже доводилося слідкувати за своїм здоров'ям, тому на банкеті була присутня монахиня, яка стежила за дієтою Папи Римського. Коли запропонували торт, вона подивилася на особу, що його подавала, і злегка розставивши пальці, вказала, якого розміру шматок торта подати Папі. Але коли Папа краєм ока побачив, що "сестра-дієтолог" відволіклася, він поклав свою руку на руку офіціанта, який подавав торт і кумедно посміхаючись перемістив ніж, відрізавши собі таким чином шматок торта набагато більший", - згадує священик, який обідав зі Святішим Отцем на громадському бенкеті.

Всьому світові про захоплення Папи цим тортом стало відомо, коли Іван Павло ІІ відвідував своє рідно місто Вадовіце у 1999 році і розповів, як в дитинстві вони з друзями скидалися кишеньковими грошима, щоб купити хоч шматок того особливого тортика. Ставши студентами майбутній Папа і його друзі святкували за тортом свої перемоги: "А після іспитів ми пішли на кремівки…" Тістечко з вадовицької цукерні не тільки увійшло в історію як "улюблені солодощі Папи", але й стало символом його простоти та гуманності. У Познані та Жешуві на уродини Папи випікали величезні кремівки, а 2006 року 900-кілограмова кремівка навіть увійшла до Книги рекордів Гіннеса.

Тепер, коли рецепт вже не в секреті, поласувати "Папським кремовим тортом" можете і ви.

РЕЦЕПТ

Все дуже просто: корж пісочного тіста + шар золотого заварного крему + листкове тісто. Готовий торт нарізають квадратами і посипають цукровою пудрою.

ІНГРІДІЄНТИ

Для тіста:

159 грамів борошна

150 грамів охолодженого вершкового масла

Одне яйце

25 мл холодної води

Для крему

2 склянки молока

¾ склянки цукру і пакетик ванільного цукру, трохи солі

5 столових ложок кукурудзяного крохмалю

6 яєчних жовтків

ЯК ГОТУВАТИ:

Дуже холодне вершкове масло нарізати шматочками. Взяти третину від нього і змішати з усіма іншими інгредієнтами для тіста. Зверніть увагу – дуже важливо, щоб тісто було холодним і масло не почало танути.

Тісто вимішуємо, поки воно не стане максимально однорідним, розкочуємо його в прямокутник, на центр викладаємо половину від того масла, що залишилося, складаємо пласт тіста в конверт і знову розкочуємо. Потім знову складаємо конвертом і розкочуємо, так робимо три рази.

Далі тісто розділяємо на дві рівні частини і на дві години прибираємо в холодильник.

Через дві години виймаємо одну з частин и розгортаємо скалкою за формою майбутнього торта. Викладаємо на застелене пергаментом деко і печемо в нагрітій до 180 градусів духовці 3 хвилини, потім збільшуємо температуру до 200 градусів і печемо ще 15 хвилин.

Так само вчинити з другою половиною тіста. Поки наші коржі випікаються, візьмемося за крем.

Молоко змішуємо з цукром і ванільним цукром, сіллю, крохмалем і яєчними жовтками, виливаємо в каструльку і доводимо до кипіння на найменшому вогні, при цьому постійно перемішуючи (бо суміш вкрай схильна пригоряти і злипатися грудками).

Доводимо до кипіння і варимо ще хвилинку, не припиняючи постійно перемішувати. Вимикаємо вогонь і починаємо збирати торт.

Увага - цей крем при складанні торта потрібно використовувати гарячим.

збірка:

1. Викласти перший корж.

2. Покрити його гарячім кремом (вам знадобиться роз'ємна форма).

3. Накрити другим коржем, густо посипати цукровою пудрою.

4. Нарізати дуже гострим і тонким ножем і відправити в холодильник.

5. Подавати охолодженим.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme