Історія на тарілці: Морква по-корейськи, яка не по-корейські і не морква
Популярна закуска, яку в Україну звуть морква по-корейськи насправді має мало спільного з кухнею Кореї
- Головна
-
6 лютого 2022 11:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.
Вже чимало років в Україні морква по-корейськи – незмінна супутниця як сімейних обідів, так і святкових застіль. Для цієї демократичної страви знаходиться місце навіть на вишуканих банкетах: кілька ложок гострого салату – чудова перебивка між ситними наїдками. Здавалося б, однозначно, найпопулярніша на наших теренах корейська страва...
Але насправді культова страва з моркви не має відношення до національної корейської кухні. Традиційний салат корейців кімчи (кімча, кімчхі) – це пекінська капуста, замаринована в оцті зі спеціями. Кім - капуста, чі, а ча – салат.
Кімчи - маринована пекінська капуста
Моркву замість капусти почали шинкувати у салат емігранти з Північної Кореї, що до революції оселилися на Росії, і яких у сталінські часи депортували в Середню Азію. А також – виходці з Південної Кореї, яких японці вивезли на Сахалін. У тих регіонах пекінки не було, але прощатися з улюбленим смаколиком корейці не хотіли. Тому і вирішили замінити капусту на дешеву і доступну моркву.
Коли в СРСР з'явилися кооперативи, корейці першими почали торгувати салатами на вагу, маринуючи вже не тільки моркву, а й інші дешеві овочі. Від традиційної кухні салатам цим дісталася спосіб маринування і страшенна гострота. В радянських гурманів текли сльози і шмарклі, вони хапали ротом повітря, немов карпи, викинуті з басейну, але все одно їли. Тільки згодом корейські кулінари змилостилися і стали класти в салати на продаж менше червоного перцю.
Так в російській мові з'явилися морковча, свєкольча і усілякі інші "ча", що їх підприємливі корейці готували навіть з лопухів і будяків від буряка. Уся ця смакота увійшла в аннали корейської кулінарії як кухня коре-сарам, тобто радянських корейців.
1991 рік, Узбекистан. Корейські жінки продають салати на ринку
За іншою версією корейці – великі любителі хе (сире м'ясо, риба чи птиця, мариноване в оцті з додаванням часнику, цибулі спецій, і обов'язково редису з цукром – для нейтралізації надмірної кислоти), не маючи в Середній Азії і на Сахаліні редису, стали використовувати замість нього моркву.
Оскільки для цієї страви підходило тільки свіже, не морожене м'ясо, яких в радянських умовах дістати було непросто, з часом залишилася лише овочева складова, що реалізувалася потім в окреме самостійне блюдо - салат з маринованої моркви. Морква по-корейськи.
До речі, між салатами коре-сарам Сахаліну і Середньої Азії також є розбіжності. Оцет, наприклад, додають і ті і ті, а от соєвого соусу, який сахалінські корейці виписували з Японії, разом з кунжутом і екзотичною приправою аджинамото, що насправді є звичайним глутаматом натрію – підсилювачем смаку, в Середній Азії було не дістати. Зате морква там була солодшою.
Аджинамото, він же - глутамат натрію
В Середній Азії депортовані корейці завели дружбу з депортованими кримськими татарами і почали щедро обмінюватися рецептами. Долучалися узбецькі і російські ґаздині, і так морковча поступово розійшлася по всьому СРСР. Нам в Україні, скоріш за все відомий середньоазійський корейський рецепт, магазинна морква та, що продається на лотках на ринку, не дуже гостра і соєвого соусу в ній не відчувається.
Тому пропонуємо вам спробувати приготувати не звичний, а сахалінський варіант, тим паче в нас вже не СРСР і будь-які приправи і спеції можна купити в найближчому супермаркеті, у відділі для суші. Наведений нижче рецепт автору цих строк дістався від матері, а вона, своєю чергою, отримала його від своїх подруг – кореянок, коли мешкала на острові Сахалін.
Рецепт моркви по-корейськи
По-перше, вам знадобиться правильна тертушка, яка настругає моркву локшиною. Коштує вона не дорого, найпростіша – до 20 гривень. Всі інгредієнти ми будемо додавати "на око" і за смаком, тому куштуйте, будь ласка, частіше, щоб не переборщити
Хоча корейці нам розповідали, що коли в тебе за столом течуть сльози під час їжі – це комплімент для кухаря – значить, смачно вийшло.
Інгредієнти:
• Морква – 1 кілограм
• Часник – 1 головка
• Цукор – 1 столова ложка
• Оцет 9% – 2 столових ложки
• Кунжут – 2 столових ложки
• Чорний перець, червоний перець, коріандр – до маку
• Глутамат натрію – половина чайної ложки
• Соєвий соус – столова ложка
• Олія соняшникова – три столових ложки
Як приготувати моркву по-корейськи
1. Моркву нарізати на тертушці. Цукор розчинити в оцті і влити в моркву. Старанно перемішати. Додати глутамат натрію і соєвий соус.
2. Обережно, потроху додати коріандр, чорний і червоний перці. Коріандр можна додавати мелений, а можна – в зернятках. А можна взагалі не додавати, це не автентична корейська спеція.
3. Кунжут підсмажте на сухій пательні до золотавого кольору. Він дуже швидко перегорає і потім гірчить, тому часто перемішуйте і слідкуйте за ним.
4. Додати кунжут до моркви.
5. Олію одні господарки нагрівають, а інші ні. В нас буде нагріта до високої температури, майже до кипіння. Нагрійте і додайте до моркви.
6. Тепер можна додавати часник, подрібнений в пресі. Добре вимішайте салат, накрийте кришкою і поставте в холодильник настоятися хоча б кілька годин.
7. Зберігатися готова морква по-корейськи може до двох тижнів і ставатиме тільки смачнішою.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 08:18ЗСУ впродовж доби ліквідували 880 російських вояків
- 07:44Постраждалих уже шестеро: Прокуратура показала наслідки ракетного удару по Харкову ФОТО
- 07:28 Росіяни вночі 24 квітня ракетами обстріляли житловий квартал у Харкові Відео
- 00:01Володарка "Оскару" назвала найгірший спосіб перевірити "хімію" між акторами
- 22:21"Слуги" бояться громади Києва, засідання ТСК проти Києва проходять за закритими дверима, - Білоцерковець показав відео Відео
- 22:08 В МЗС пояснили, яки послуги будуть надавати чоловікам за кордоном
- 22:05 Менше 30 годин: Сенат США вирішив не розтягувати голосування за допомогу Україні
- 20:05 Активні атаки на трьох напрямках: в Генштабі розповіли про ситуацію на фронті
- 19:18 Данія спрямує 420 мільйонів євро на відновлення енергетики в Україні
- 18:25В Украіні почали масово подавати на перереєстрацію авто, - МВС
- 18:24Аналітика NV: бізнеси Ріната Ахметова спрямували найбільше коштів на підтримку ЗСУ
- 16:43На це будуть витрачені мільйони: кияни пропонують дізнатися думку містян щодо знесення Арки у столиці
- 16:28ЗСУ встановили прапор в селі поблизу плацдарму в Кринках Відео
- 16:13 Європарламент схвалив продовження пільгової торгівлі з Україною із запобіжниками
- 15:07Двоє українських арбітрів увійшли до списку суддів футбольного Євро
- 14:39 росіяни вгатили по Дніпровському району: щонайменше четверо постраждалих
- 13:02Припинення надання послуг українськими консульствами для чоловіків призовного віку: Кулеба прокоментував
- 12:33Віталій Кличко передав правоохоронцям результати внутрішнього аудиту ремонту Київського госпіталю ветеранів війни
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний