Історія на тарілці: Як круасани австрійців врятували

Для багатьох круасани стали не лише ідеальною стравою для французької вечірки, але і традиційною окрасою звичайного українського ранку

Depo.Життя
12 січня 2018 11:00
ФОТО: depo.ua

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Отже, з французької "круасан" перекладається як "півмісяць", але далеко не всі країни згодні визнавати Францію батьківщиною смаколика.

Чимало істориків вважає, що крученики з'явилися в Австрії ще у XIII столітті. А культового статусу набули через 200 років, під час виснажливої облоги Відня турками-османами. За легендою, у важкий для міста період пекарі працювали вдень і вночі, аби зготувати достатньо смаколиків і всіх нагодувати. І от, вночі почули підозрілий шум з-під землі. А коли сповістили про це захисників Відня, ті виявили, що вночі турки робили підкоп, тож легко відбили віроломну атаку ворога.

І лише коли австрійська герцогиня Марія-Антуанетта одружилася з французьким королем Людовиком XVI, мода на круасани перекинулася на Париж.

У 1839 році австрійський офіцер Август Цанг відкрив у французькій столиці пекарню під назвою "Віденська", яка спеціалізувалася на круасанах. Завдяки кулінарним вмінням австрійця крученики остаточно підкорили серця французів і стали невід'ємною складовою сніданку по-французьки. А з військами Наполеаона рецепт смаклдиків перекочував до Німеччини. Наразі круасани по-німецьки рясно посипаються корицею і цукровою пудрою.

ВИКЛЮЧНЕ ПРАВО

При цьому французи наполягають, що передісторію виробів не варто брати до уваги, а справжні круасани народилися саме в їхній країні.

У 2012-му їх навіть внесли в список продуктів з географічним статусом, що охороняється. Таким чином, круасани, вироблені за межами Франції, постановили вважати підробкою.

"Ми довели, що оригінальна рецептура продукту була розроблена на території Франції, - йшлося у прес-релізі міністерства сільського господарства країни, - Для його виготовлення необхідні виключно французькі інгредієнти, завдяки яким він набуває своїх неповторних особливостей".

Такого рішення країна добивалася аж п'ять років, бо ж вважала, що круасани, виготовлені за альтернативними іноземними рецептами, підривають імідж країни.

ЯК ПРИГОТУВАТИ

Для круасанів знадобиться:

Борошно - 450 г
Шоколад - 200 г
Масло вершкове - 150 г + 50 г
Цукор - 50 г
Яйце - 1 шт.
Дріжджі сухі - 7 г
Молоко - 1 стакан

Рецепт:

Змішати борошно і дрібку солі, розтерти з 50 г холодного вершкового масла.

Дріжджі розвести в теплому молоці, засипати цукор і залишити в теплому місці на 15 хвилин.

Додати дріжджову масу в борошняну суміш, замісити тісто.

150 г масла поділити на 3 рівні частини. Розкотати тісто у прямокутник.

Змастити пласт частиною масла, відступаючи від країв 0,5 см.

Змазане тісто згорнути втричі, защипнути краї.

Повторити ще двічі, щоразу змазуючи маслом.

Втричі складене тісто змазати маслом і скласти навпіл, загорнути у плівку і прибрати на дві години в холодильник.

Потім розкачати у прямокутник і розділити його на трикутники.

На кожен викласти шматок шоколаду, загорнути рулетики, викласти на деко. Змастити збитим яйцем.

Випікати близько 15-20 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя