Історія на тарілці: Як улюблена страва наречених надихала Європу ділити

Важко уявити класичний ресторан без струделя, а його історія точно сподобається романтикам 

Історія на тарілці: Як улюблена страва н…
Фото: Pixabay

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і цікаві факти про них.

Струдель: як десерт візантійських часів підкорив Європу

струдель

Вважається, що струдель почали готувати ще за часів Візантії, а в Австрію рецепт страви привезли турки, які завоювали Відень. Перша європейська слава прийшла до десерту у 1696 році, коли його рецепт вийшов у віденській рукописній кулінарній книзі. Гурманам пропонувалося приготувати молочно-кремовий смаколик. До речі, видання і зараз зберігається у бібліотеці австрійської столиці.

Статусності десерту додав загальноєвропейський Віденський конгрес, який зібрали у 1814 році після поразки Наполеона. Дипломати визначали нові кордони понівеченої війною Європи. А фірмовою стравою банкету став струдель.

Страва стала візитівкою віденських кав'ярень, згодом почали готувати вже по всій країні, у Польщі, Німеччині та Західній Україні.

З часом струдель набув репутації весільної випічки. Зокрема, наречена готувала його на заручини. За традицією, якщо страва не вдалася, наречений міг відмовитися брати шлюб.

З німецької "струдель" перекладається як "вихор". Історики стверджують, що перші смаколики у вигляді довгих рулетів викладали на деко спіралями, аби більше випекти за раз.

Велику роль у популяризації страви відіграли австрійські євреї, для яких десерт став особливою їжею. Його зазвичай випікали на свята. Обов'язковим гостем на столі струдель був на Симхат Тору, коли завершується річний цикл читання священної книги іудаїстів, і починається новий. Річ у тому, що страва за формою нагадує свиток, як, власне, і саме писання. А ще, у струдлі багато шарів і солодке начиння, яке порівнюють із радістю пізнання.

Як приготувати струдель з яблуками: рецепт

струдель рецепт

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЯБЛУНЕВОГО СТРУДЕЛЯ

Для тіста:

- Борошно просіяне - 250 г;
- Вода - 125 мл;
- Олія - 1,5 ст. л.;
- Сіль - 0,5 ч. Л.

Для начиння:

- Яблука - 700-800 г;
- Цедра і сік одного лимона;
- Сухарі панірувальні - 2 ст. л.;
- Цукор - 1-2 ст. л.;
- Сік лимонний - 2 ч. л.;
- Цукор ванільний або кориця - 1 ч. л.;
- Родзинки - 100 г;
- Ром - 1 ст. л.

Масло вершкове - для змащування форми і рулету.

Цукрова пудра - для присипки.

ЯК ГОТУВАТИ

- У борошно додати сіль, перемішати. Зробити в середині поглиблення, влити у нього воду та олію. Ретельно замісити тісто, зверху змазати олією, накрити нагрітою мискою на 30 - 40 хвилин.

- Яблука очистити і нарізати скибочками. Змішати з цедрою і лимонним соком, додати родзинку та ром.

- Вершковим маслом змазати форму.

- Тісто розкачати в тонкий пласт і розтягнути до прозорості.

- Посипати тісто сухарями, викласти яблука, на них - цукор і ванільний цукор.

- Звернути рулет, покласти його в змащену маслом форму. Зверху змастити розтопленим вершковим маслом.

- Випікати при 190 ° С 35 хвилин. Готовий струдель посипати цукровою пудрою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme