Худнемо по-бразильськи

Шлунок бажає свята? Влаштуй йому бразильський карнавал. Але ти ж хочеш і справжнього їстівного свята, і стрункості одночасно?

Худнемо по-бразильськи…

ДеПо розповість, як влаштувати запальне свято для душі і тіла.

1. Танцюють усі

Умієш танцювати самбу? А румбу? Негативна відповідь не приймається. Включаємо музику і подумки імпровізуємо по дорозі до супермаркету і назад.

Так, що у нас там в списку? Всілякі морепродукти - краби, креветки, мідії, болгарський перець, лук, морква, зелень, соус чилі, рис, теляча печінка, кокосовий горіх, маракуйя, папайя, ківі, ананас, банани і апельсини, а також бразильська кава і молоко або вершки. Так, не забудь прихопити кокосову стружку і пошукай на полицях тростинний цукор. І пам'ятай - це лише мізерна дещиця того, що є у розпорядженні справжньої бразильської хазяйки, адже Бразилія легко обходить Грецію в номінації «є все».

До речі, не заважає знати, що традиційна кухня країни карнавалів - вдалий мікс індіанської, африканської і іспанської.

Запозичуй. Так як же бразилійкам вдається зберегти тонкість талії, грацію і пластику і лідирувати у світі по частині найсміливіших купальників на душу населення? Вони усі танцюють. Тому летючою ходою виходимо з супермаркету і прямим ходом вирушаємо на кухню - дотанцьовувати навколо плити.

2. Їмо і худнемо

Усе життя мріяла? Тепер можеш здійснити свою мрію.

Адже жителі Бразилії люблять фруктові і овочеві фреши, лимонад, а також салати і десерти зі свіжих фруктів. До речі, ця країна - справжній фруктовий рай, в якому ростуть танжеріни, кажу, гуава, араса, гравіола, женіпапо і багато інших экзотів.

Останнім часом все частіше дієтологи переконують нас, що маленькі перекуси впродовж дня куди корисніші за традиційне триразове харчування. А прозорливі бразильці так харчуються, скільки себе пам'ятають. Тому з особливим трепетом і ставляться до мініатюрних канапе з морепродуктами, скибочками печінкового паштету, ароматного запеченого м'яса і штучних закусок типу сирних або рибних фрикадельок, маслин, перчиків, огірочків і помідорів.

Запозичуй. Розпочни свій ранок з фруктового салату і фреша - відмінний варіант для першого сніданку. До речі, бразильці обожнюють змішувати фреші зі свіжим молоком: і смак м'якший, і користь очевидна, оскільки молочний жир сприяє засвоєнню провітаміну А. Ці нехитрі коктейлі звуться у них вітамінас.

А збалансоване дробове харчування - наше усе, якщо йдеться про скидання зайвої ваги, адже таким чином практично виключена спокуса зірватися з голодного «ланцюга». Спробуй харчуватися по-бразильськи стримано, смачно і різноманітно.

3. Гаряче

І не лише від характерної для цієї країни жари і запального танцю.

Бразилія - батьківщина багатьох спецій, але в особливій шані тут чорний, запашний і червоний пекучий перець. Ось чому у більшості традиційних перших і других блюд пекучий «характер». Але справа тут зовсім не в природному перцевом достатку, а в традиції знезаражувати і зберігати за допомогою прянощів і спецій продукти. До речі, винахід холодильника в дуже малому ступені вплинув на цю тенденцію. Бразильці перчили, перчать і перчити будуть (навіть шоколад) - отаке загартування.

Втім, жара і пекучі блюда зовсім не заважають бразильській пристрасті до кави. По частині любові до цього напою і уміння його готувати, їм, мабуть, немає рівних. Кофеціно (так тут називають гарячу солодку каву) п'ють практично весь день - по 10-20 маленьких чашок.

Втім, з не меншим задоволенням бразильці звично потягують впродовж дня і мате - місцевий різновид збадьорюючого чаю. Учені запевняють, що матеїн - природний підбадьорювач і за сумісництвом антиоксидант, який є тільки в листі мате, діє на людський організм м'якше, ніж кофеїн.

Запозичуй. Якщо здоров'я дозволяє, побалуй себе гострою їжею. Учені тільки «за», оскільки давно встановили, що саме перець прискорює обмін речовин (ось він, жаданий секрет стрункості) і зміцнює сердечний м'яз.

А якщо ти не належиш до числа харчових вогнеприхильниц, тоді приправляй блюда за золотою кухарською формулою «перець і спеції за смаком» і балуй себе впродовж дня однією-двома чашками справжньої бразильської кави або мате. Тільки гущу першої не викидай - цей же відмінний засіб для антицелюлітного масажу. До речі, примочки з листя мате відмінно тонізують шкіру.

4. Білковий бум

Бадьорість бадьорістю, а де ж сили брати? Учені говорять, у білковій їжі. А бразильці не говорять, а жують: рис, сою, боби і маїс, м'ясо, птаха і рибу, яйця і різноманітні горіхи, а також смачну випічку, приготовану з борошна корисної рослини маніока.

Місцеві ковбої, яких у Бразилії звуть гаучо, стверджують, що сила «ховається» в шурраску - латиноамериканський варіант шашликів.

Селяни запевняють, що немає нічого кориснішого за суміш бобів, овочів і м'яса під назвою фейжоада. Це нехитре блюдо, яке колись придумали африканські раби, завезені у Бразилію для роботи на плантаціях, з маленькими поправками вже увійшло до топ-листа сучасної світової високої кухні.

Рибалки ж твердять, що кращими за дари моря можуть бути тільки дари океану. І наполягають на пряному паштеті з крабового м'яса, супі з сушених креветок і салаті з кальмарами.

А ось практичні бразильські хазяйки знають, що сила прихована в кукурудзяній каші на кокосовому молоці і ямбалає - традиційному блюді з курки і рису. Але є блюда і трохи екзотичніші, наприклад, курка, запечена у фруктовому соусі, або риба, маринована все в тому ж кокосовому молоці.

Запозичуй. І залишайся при цьому собою. Якщо ти вегетаріанка - до твоїх послуг уся їстівна бразильська флора. Ну а якщо ні, тоді твій радіус смачного білкового запозичення ще ширший.

Фейжоада з креветками

Інгредієнти для 2-х порцій:

- 1 склянка білої квасолі
- 500 г очищених і промитих креветок
- 5 свіжих помідорів, очищених від шкірки
- 2 цибулини
- 1/2 невеликого стручка солодкого перцю
- 1 зелене яблуко
- 2 зубчики часнику
- 3 ст. ложки маслинової олії
- лавровий лист, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Приготування:

Відвари в підсоленій воді креветки. Лук, часник, солодкий перець і помідори дрібно наріж. Олію розігрій на сковороді, посоли, поперчи, поклади часник і обсмаж. Додай лук і обсмаж до золотистого відтінку, поклади помідори і тушкуй під кришкою. Потім додай солодкий перець, тушкуй до готовності, але за 5 хвилин до закінчення додай нарізане кубиками яблуко, а після - креветки. Квасолю відвари з лавровим листом до готовності і збий міксером. Квасоляне пюре з'єднай з овочами і креветками, ретельно перемішай і подавай зі свіжим хлібом.

Фруктовий мікс

Інгредієнти для 4-х порцій:

- 1 стиглий ананас
- 1 свіжий кокос
- 2 плоди ківі
- 1/2 банани
- 2 апельсини
- 1 маракуйя
- 1 ч. ложка кокосової стружки
- 1 ст. ложка тростинного цукру.

Приготування:

З апельсинів зроби фреш, розчини в ньому цукор і додай кокосове молоко. Фрукти наріж скибочками, розклади по креманках і заправ отриманим соусом.

Раніше ДеПо розповів, як схуднути «по-чоловічому».

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme