Експерт: Анонсований Міноборони новий сухпайок для учасників АТО небезпечний для здоров'я військових

Нові норми харчування бійців ЗСУ в польових умовах, про які повідомив міністр оборони Степан Полторак, не містять чітких вимог до складу їжі для солдатів, калорійність нових сухпайків у півтора рази нижча, ніж в існуючих, а вартість вища майже у два рази. Тендер на закупівлю нових сухпайків прописаний під одного учасника

Про це пише експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко в своєму блозі на "Кореспонденті".

Експерт розкритикував підготовані Міноборони нововведення в забезпеченні харчування військовослужбовців, про які повідомив на своїй сторінці в Facebook міністр оборони Степан Полторак.

За словами чиновника, Кабінет міністрів схвалив новий склад нового сухого пайку для військових, так звану "Норму№ 15" - добовий польовий набір продуктів з калорійністю 3500 ккал, що "є покращеною альтернативою існуючому сухпайку". При цьому, як уточнив міністр, "додаткових бюджетних вливань нововведення не потребує".

На думку Тараса Жовтенко, озвучена міністром інформація не є достовірною - відповідну постанову Кабміном поки не затверджено, а додаткове навантаження на бюджет, пов'язане з введенням нових норм, складе більше 10 млн грн. "По-перше, необхідно уточнити - офіційно рішення Кабміну поки не прийнято, - пише експерт, - міністр поспішив. Чому? Висловлю свою думку. В показному прагненні до стандартів НАТО чиновники майстерно плодять схеми, які мають всі ознаки корупційності. Нові сухпайки дають можливість заробити на бюджеті близько 10 млн грн.! При цьому постраждає не лише бюджет, але і здоров'я військовослужбовців".

Як зазначає експерт, підкреслюючи переваги нових стандартів - нову, більш легку, в порівнянні з бляшаними банками, упаковку - реторт-пакети (міністр називає їх "ритор-пакетами") і можливість безвогняного розігріву їжі, міністр не каже про куди більш важливі деталі - вимоги до складу і калорійності їжі.

 За словами експерта, калорійність нових пайків затверджено на рівні 3500 калорій, що на 1300 калорій нижче діючих норм. При цьому, ТУ нових пайків дають можливість постачальнику завищувати кількість жирів, зменшуючи при цьому кількість білків в їжі військових. "Нові ТУ допускають, що в першій страві масова частка жиру повинна бути не більше 20%, у другій - не більше 25%. Навіть людині, далекій від кулінарії, очевидно, що таке меню навряд чи буде їстівним, але при цьому буде повністю відповідати новим, "натовським" нормам сухпайків", - зазначає Жовтенко.

На думку експерта, нові ТУ виписані під одного виробника. «Якщо вимог до фізико-хімічного складу в нових ТУ практично немає, то вимоги до пакування прописані гранично жорстко. І відповідають цим вимогам лише реторт-пакети, які випускаються ТОВ "Пирятинський делікатес". Більше в Україні підприємств, які б могли випускати пакування для нових сухпайків ВСУ, не існує", - пише Жовтенко.

 "Зараз Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони готує закупівлю нових сухпайка в кількості 200 тис. штук за ціною 150,0 грн за 1 комплект. Для порівняння: теперішній сухпай (за старими ТУ) коштує 88 грн за штуку. Перевитрата бюджетних коштів на закупівлю нових комплектів становить понад 10 млн грн ", - зазначає експерт.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme