Дієта вічної молодості: Що їсти, аби не старіти

Щоб забути про суворі дієти, підрахунок калорій і відмову від солодкого, потрібно зробити основою свого раціону продукти, що впливають на роботу генів

Журналіст стрічки новин
Дієта вічної молодості: Що їсти, аби не…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Першим, хто привселюдно заявив про те, що харчові продукти можуть впливати на роботу генів, був американський дерматолог Ніколас Перріконе.

Автор кількох бестселерів стверджував, що генетичні установки всередині організму не є константою. Вони піддаються модифікації протягом життя людини. І найважливішим способом впливати на них є те, що ми їмо, пише Depo.ua.

На думку медика, важлива не кількість калорій, а користь поживних речовин, які містяться в харчових продуктах. Деякі продукти є просто таблетками молодості, спроможними уповільнити старіння організму.

Перріконе стверджує, що, дотримуючись рекомендованої їм дієти молодості, можна в 60 років виглядати на 40. Правильне харчування дозволяє генам омолодження працювати навіть в тому віці, коли вони відключаються.

"Ми отримуємо свій набір генів у спадок, маючи схильність до раннього або пізнього старіння, а також до набору певних захворювань. Але деякі види продуктів при регулярному вживанні можуть вносити корективи в цей глобальний план", – зазначає фахівець.

Багато досліджень показують, що точка зору Перріконе не позбавлена підстав. Наприклад, американський дієтолог Брунільда Назаріо вважає, що дієта, заснована на ідеях Перріконе, не суперечить принципам сучасної дієтології та цілком обґрунтована.

Такий спосіб харчування не передбачає серйозних обмежень у продуктах. Вона лише пропонує зробити акцент на регулярному вживанні деяких видів їжі, які допомагають організму боротися зі старінням.

Які продукти гальмують старіння

Пропонуємо дізнатися про 10 продуктів, регулярне вживання яких дозволяє переформатувати свій організм, перемогти свою генетичну спадщину і кинути виклик старінню.

Чорний шоколад

шоколад

Йдеться про шоколад з максимально високим вмістом какао. У какао міститься процианідін-б2 — антиоксидант, що має феноменальні властивості захисту організму від різних інфекцій. Також ця речовина дуже корисна для шкіри. Тому какао — просто необхідне для жінок, які хочуть зберегти свіжість шкіри до глибокої старості.

Лосось

червона риба

Більшість дієтологів вважає, що лосось та інші види риб, які мешкають в холодних водах, потрібно вживати в їжу регулярно.

Така риба містить жирні кислоти Омега-3 та антиоксиданти, а також є джерелом білків, необхідних організму для побудови тканин. Всі ці три елементи є ключовими для омолодження організму, оскільки їхня наявність у раціоні всіляко допомагає активувати гени, що омолоджують організм.

Кориця

кориця

Ця приправа не тільки надає витонченого присмаку деяким стравам і напоям, але є унікальним засобом продовження життя. Кориця регулює рівень цукру в крові, покращує роботу мозку і підвищує концентрацію уваги.

До того ж антиоксиданти, що містяться в кориці, здатні знижувати ризик виникнення меланоми. Фактично, кориця здатна відігравати в організмі ту ж роль, що і водяний крес – виступати "вимикачем" деяких генів, які активно підтримують роботу імунної системи.

Гриби

шиїтаке

У більшості сучасних дієт гриби відсутні. Вважається, що це важкі для засвоєння продукти, які не мають особливо цінних поживних властивостей. Однак в останні роки дослідження все частіше показують, що деякі види грибів мають корисну дію на імунну систему, покращують метаболізм і зміцнюють печінку.

Зокрема, гриби шиїтаке містять безліч корисних антиоксидантів. Популярні лисички багаті на селен, який надзвичайно корисний для нирок і сечостатевої системи. Крім того, більшість видів грибів багаті на вітамін D, тому корисні для людей, які рідко бувають на сонці.

Водяний крес

жеруха

У нас цей овоч водяного походження також називають жерухою. І знов-таки — вся справа в антиоксидантах, які підвищують здатність імунної системи боротися з інфекціями та шкідливими речовинами, окислюють вільні радикали, які є головними агентами старіння в організмі.

Крім цього, водяний овоч є натуральним діуретиком — сечогінним засобом, здатним виводити з організму шкідливі солі. Він захищає нирки, печінку і знижує навантаження на серцево-судинну систему.

За твердженням Перріконе, регулярне вживання водяного кресу активує в організмі деякі гени, що виробляють важливі для імунної системи речовини.

Насіння шавлії

шавлія

Шавлія вважається цілющою рослиною вже кілька тисяч років, проте медики найчастіше ставляться до неї зневажливо, як і до більшості інших засобів "народної медицини".

Перріконе стверджує, що це неправильно, але сам вносить корективи в традиційне ставлення до шавлії, пропонуючи регулярно вживати в їжу не саму траву, а її насіння. Воно багате на жирні кислоти Омега-3, буквально вмикають гени омолодження в організмі. Крім того, в цьому насінні висока концентрація вітаміну Е і кальцію, який необхідний для побудови кісткових тканин.

Зелений чай

чай зелений

Зелені сорти чаю у великій кількості містять катехіни — природні антиоксиданти, які запобігають старінню і сприяють схудненню, сповільнюючи засвоєння в організмі надлишкових жирів.

Згідно з цим дослідженням, регулярне вживання зеленого чаю прискорює спалювання жиру в організмі на 15-20%.

Деякі дослідження показують, що зелений чай є серйозним "вмикачем" генів, здатних захищати організм від раку. Наприклад, раку грудей у жінок і раку простати у чоловіків. Також зелений чай омолоджує шкіру і покращує роботу мозку.

Червоне вино

вино червоне

Єдиний з алкогольних напоїв, який рекомендований до регулярного вживання. Вся справа в ресвератролі — активному ферменті, який уповільнює відкладення жирів в організмі, блокуючи рецептори жирових клітин.

Крім цього, ресвератрол, згідно з деякими недавніми дослідженнями, здатний запобігати багатьом захворюванням серцево-судинної системи й навіть раку.

Імбир

корінь імбиря

Один з ключових елементів в боротьбі з ожирінням. Імбир містить ефірні олії, які стимулюють утворення шлункового соку і поліпшують травлення. Внаслідок цього організм витрачає більше енергії.

Як показують деякі дослідження, регулярне вживання імбиру покращує стан шкіри. Двох грамів імбиру в день достатньо, щоб на 20% знизити рівень цукру в крові. Іншими словами, імбир допомагає протистояти діабету.

Грейпфрут

грейпфрут

Користь грейпфрутів давно доведена і не підлягає сумніву. Нові дослідження лише доповнюють дані, які показують, що грейпфрут навіть недооцінений. Його сила не тільки й не стільки у високому вмісті вітаміну С, скільки в здатності регулювати рівень інсуліну в крові.

А гіркі перетинки, які багато хто викидає, насправді потрібно їсти разом з м'якушем — саме в них міститься нарингін — антиоксидант, що сприяє спалюванню жиру в організмі та виведенню зайвої жовчі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як прискорити метаболізм

Читайте також: Меню краси: Найкорисніші продукти для шкіри обличчя

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme