Depo.ua Logo

DEPO.КУХНЯ: Готуємо картоплю під сиром у духовці

На DEPO.КУХНІ ділимось смачною ідеєю для вечері - запечемо картоплю під сиром, яка смакує ще краще із пікантним соусом 

DEPO.КУХНЯ: Готуємо картоплю під сиром у…

Коли мова заходить про запікання картоплі, хтось може махнути рукою та сказати, що нема простішої страви за картоплю чи то в духовці, чи то смажену на сковорідці, або просто варену. Але, враховуючи, що кулінарія - це вишуканий процес, то навіть картопля в духовці може стати особливою за умови, якщо ви вигадаєте свої "фішки" та поставитесь до процесу приготування творчо. 

Запікати можна будь-яку картоплю.  Для молодої, звісно, знадобиться менше часу під час прготування, для тої, яку викопують в серпні та на початку вересня - більше. Дієтологи радять запікати картоплю з овочами та сиром, без м'яса. Також можна запекти картоплю з ледь підсмаженими помідорами та вершковим сиром. Варіантів багато, головне - не боятись експерементів та налаштувати себе на творчий лад. 

Відеорецепт картоплі під сиром

Запікати картоплю за цим рецептом можна як у фользі, так і у керамічній формі. 

Інгредієнти:

  • Картопля — зображення інгредієнта
    Картопля

    700 г

  • Часник — зображення інгредієнта
    Часник

    3 зубчика

  • Масло вершкове — зображення інгредієнта
    Масло вершкове

    2 ст.л.

  • Сир твердий — зображення інгредієнта
    Сир твердий

    150 г

  • Зелень — зображення інгредієнта
    Зелень

    дрібка

Для соусу:

  • Сметана — зображення інгредієнта
    Сметана

    100 г

  • Спеція карі — зображення інгредієнта
    Спеція карі

    дрібка

  • Сіль — зображення інгредієнта
    Сіль

    за смаком

Приготування:

  •  Спершу ретельно миємо картоплю і рушником обсушуємо. Кидаємо у кип'яток та варимо 15 хвилин разом зі шкіркою. Вона буде недовареною, але така кондиція нам і потрібна;
  • Форму для запікання натираємо вершковим маслом.
  • На сковорідці на рослинній олії до золотистого кольору підсмажуємо дрібно порубаний часник;
  • Картоплю розрізаємо на половинки, закладаємо її у форму зрізами догори, солимо, на верхівки картоплі насипаємо трохи карі;
  • Поливаємо картоплю олією з часником зі сковорідки і ставимо пектись у духовку, розігріту до 200°С спочатку на 10 хвилин;
  • Після того як минули 10 хвилин запікання картоплі у духовці, виймаємо її, кладемо на картоплю зверху пластинки сиру (або натираємо сир на тертушці – можна і так і так) і ставимо знову в духовку на 15 хвилин. Температуру зменшуємо до 180°С.

Поки допікається картопля, готуємо соус:

У сметану додаємо дрібно порубану зелень, сіль та карі – за смаком. Ретельно перемішуємо.

До готової картоплі подаємо соус в окремій ємності для соусу. Також готову страву посипаємо зеленню.

Всім смачного!

Картопля під сиром. Результат

  • 75 гривень

  • 180 Ккал/100 г

  • 45 хвилин

Особливості приготування


  • Картоплю перед приготуванням треба обов’язково помити. Запікати краще зі шкіркою – так вона зберігає більше вітамінів;

  • Для запікання краще підбирати картоплю однакового розміру. Якщо ви плануєте запікати її "половинками", тоді шматки картоплі пропікатимуться рівномірно;

  • Запікати картоплю можна не лише із сиром, а також із беконом, салом, м’ясом. Перед запіканням її можна різати на половинки, кубики, скибки;

  • Важливо дотримуватись співвідношення часу запікання картоплі до температури: якщо температура дорівнює 180 °С, то час запікання не має перевищувати 40 хвилин. Якщо ви печете картоплю при температурі біля 200 °С, то достатньо запікати картоплю півгодини;

  • Аби печена картопля не була сухою, краще запікати її з вершковим маслом. Також завдяки вершковому маслу картопля матиме хрумку шкоринку;

  • Картопля – поживний овоч, тому не варто нею зловживати. Для дорослої людини денна норма картоплі становить 130160 грамiв.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme