Смачно та соковито: 9 способів зробити м'ясо ніжнішим
Навіть найякісніше і свіже м'ясо потрібно вміти добре приготувати, щоб воно вийшло ніжним і соковитим. А вже якщо попався жорсткий шматок, доведеться вдатися до деяких кулінарних хитрощів, які дозволять врятувати ситуацію
- Головна
-
12 листопада 2020 23:49
Якщо так сталося, що вам дістався залежаний шматок м'яса, не поспішайте його викидати. При грамотному підході з використанням спеціальних продуктів можна зробити його м'якіше і соковитіше. Потрібно, звичайно, розуміти, що з жилавого старого шматка у ніжний стейк м'ясо магічним чином не перетвориться, але зробити його цілком придатним для вживання вийде на "ура". Depo.ua розповість, як реанімувати жорсткувате м'ясо і зробити його приємним на смак.
Алкоголь
Найпростіший спосіб зробити м'ясо м'яким — додати чарку алкоголю (горілка, вино, ром) в маринад. У кислому середовищі волокна тканин розм'якшуються, а м'ясо стає більш ніжним і набуває насиченого смакового відтінку. При термічній обробці алкоголь повністю виходить з страви — і його можна спокійно їсти навіть тим, хто за кермом.
Цибулевий сік
Зробити навіть найжорсткіше м'ясо ніжнішим допоможе звичайна цибуля— недарма ж це обов'язковий інгредієнт шашлику. Цибулину потрібно нарізати дуже дрібно, а якщо є можливість, то перекрутити її через м'ясорубку. Далі слід змішати її з м'ясом і помістити в холодильник на кілька годин. За цей час цибуля пустить сік і вийде відмінний маринад.
Якщо нарізати цибулю великими шматками - м'ясо сильно розм'якшити не вдасться. Щоб цибуля, нарізана кільцями, пустила сік, її потрібно придавити невеликим пресом.
Крохмаль
Секретний інгредієнт, який відмінно справляється з пом'якшенням м'яса, — це крохмаль. Щоб зробити маринад, потрібно розчинити крохмаль у воді і вимочити в ньому м'ясо. Для таких цілей підійде як кукурудзяний, так і картопляний крохмаль. Відзначимо, що крохмаль може формувати хрустку скоринку на продуктах, тому при смаженні м'ясо вийде ще смачніше.
Гірчиця
Однією з найпопулярніших приправ є гірчиця. Вона не тільки надає стравам фантастичного смаку і аромату, але і робить навіть найжорсткіше м'ясо м'яким і ніжним. Для цього лише потрібно обмазати великий шматок м'яса гірчицею перед запіканням, залишити на годину, потім змити — готова страва здивує своєю соковитістю. Якщо плануєте смажити м'ясо, то потрібно змастити його гірчицею, залишити на 15 хвилин і почати готувати.
Сіль
Як це не дивно, але сіль також здатна зробити м'ясо ніжнішим. Щоб страва мала приємний смак, її потрібно солити не на початку, а в самому кінці приготування або навіть під час подачі. Важливо пам'ятати, що солі повинно бути зовсім небагато, оскільки можна зіпсувати страву. Приблизний розрахунок кількості солі — 1 ч.л. на 1 кг м'яса.
Лимонний сік
Кисле середовище також сильно пом'якшує м'ясо, але тут головне не перестаратися. При маринуванні м'яса варто віддати перевагу не оцту, який багато хто любить використовувати, а лимонному соку, причому знадобиться його зовсім небагато. Можна додати скибочку лимону до м'яса коли смажите, тушкуєте або запікаєте м'ясо. У поєднанні з помідорами лимонний сік сильно покращує смак м'яса і надає ніжності.
Розсіл
Жорстке м'ясо ще можна замочити в капустяному розсолі. Він пом'якшує волокна і не надає страві різкого і солоного смаку, як огірковий. Якщо плануєте м'ясо запікати, то при замочуванні великого шматка в розсолі можна зробити в ньому глибокі надрізи, щоб середина теж просочилася і стала м'якішою.
Соєвий соус
Цей спосіб маринування м'яса користується широким попитом в азіатських країнах. У маринад із соєвого соусу можна додавати і інші компоненти: наприклад, кукурудзяний крохмаль і чарка міцного алкоголю додадуть м'ясу особливої соковитості.
Кипляча вода
Щоб отримати ніжне і соковите варене м'ясо, його потрібно класти в киплячу воду. Можна додати трохи цукру і не давати сильно вирувати воді. А солити — ближче до кінця варіння, за 20-30 хвилин.
Раніше Depo.ua розповідав, як приготувати м'ясо в духовці.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 00:17Ріанна вагітна третьою дитиною та назвала її стать, - ЗМІ
- 23:28 Ігнорують контекст: в УПЦ МП засудили РПЦ за визнання війну в Україні "священною"
- 21:42В поліції назвали кількість зниклих безвісти за час масштабної війни
- 20:05У Києві чоловік побив і задушив собаку колишньої дівчини: його затримали
- 19:53 Росіяни завдали авіаудар по Сумщині
- 18:03Віталій Кличко нагородив мера Парижа Анн Ідальго відзнакою "За сприяння обороні Києва"
- 17:51Ватажку бойовиків "ДНР" повідомили про нову підозру за організацію "виборів" президента рф
- 16:19Інвестиції попри війну: Метінвест Ахметова вклав майже 300 млн грн в оновлення обладнання Запоріжкоксу
- 15:34"Українська команда" передала батальйону "Свобода" великі дрони-літаки з побажаннями окупантам від українців Відео
- 15:31Харківський суд російській шпигунці, яка працювала в закладі освіти, дав 8 років тюрми ФОТО
- 15:18Український волейбольний клуб, який в останніх турах польської Плюс Ліги трощить всіх суперників, зіграє черговий матч: Де дивитися трансляцію Відео
- 14:53Харківщину знову атакували росіяни: загинула жінка
- 13:54В Офісі генпрокурора оновили цифри щодо загиблих в Україні дітей
- 13:43Безкомпромісний флагман: 5 причин купити Galaxy S24 Ultra PROMO
- 13:33У Маріупольському районі фіксують переміщення ворожих мінометів
- 12:47Перед судом постануть посадовець ТЦК та правоохоронець, які на Одещині торгували "білими квитками"
- 12:28 Посадовець КОВА намагався влаштуватися капеланом у штаб ДШВ ЗСУ, щоб шпигувати для ГРУ ФОТО
- 11:57Київські посадовці організували схему вирубки 100-річних дубів у Чорнобильському заповіднику
- 11:14Говоритимуть не тільки про блокаду кордону: Шмигаль і Туск зустрінуться у Варшаві