Смачно та соковито: 9 способів зробити м'ясо ніжнішим

Навіть найякісніше і свіже м'ясо потрібно вміти добре приготувати, щоб воно вийшло ніжним і соковитим. А вже якщо попався жорсткий шматок, доведеться вдатися до деяких кулінарних хитрощів, які дозволять врятувати ситуацію

Смачно та соковито: 9 способів зробити м…
Фото: Ріxabay

Якщо так сталося, що вам дістався залежаний шматок м'яса, не поспішайте його викидати. При грамотному підході з використанням спеціальних продуктів можна зробити його м'якіше і соковитіше. Потрібно, звичайно, розуміти, що з жилавого старого шматка у ніжний стейк м'ясо магічним чином не перетвориться, але зробити його цілком придатним для вживання вийде на "ура". Depo.ua розповість, як реанімувати жорсткувате м'ясо і зробити його приємним на смак.

Алкоголь

Самый простой способ сделать мясо мягким – добавить рюмку алкоголя

Найпростіший спосіб зробити м'ясо м'яким — додати чарку алкоголю (горілка, вино, ром) в маринад. У кислому середовищі волокна тканин розм'якшуються, а м'ясо стає більш ніжним і набуває насиченого смакового відтінку. При термічній обробці алкоголь повністю виходить з страви — і його можна спокійно їсти навіть тим, хто за кермом.

Цибулевий сік

Лук поможет сделать самое жесткое мясо более нежным

Зробити навіть найжорсткіше м'ясо ніжнішим допоможе звичайна цибуля— недарма ж це обов'язковий інгредієнт шашлику. Цибулину потрібно нарізати дуже дрібно, а якщо є можливість, то перекрутити її через м'ясорубку. Далі слід змішати її з м'ясом і помістити в холодильник на кілька годин. За цей час цибуля пустить сік і вийде відмінний маринад.

Якщо нарізати цибулю великими шматками -  м'ясо сильно розм'якшити не вдасться. Щоб цибуля, нарізана кільцями, пустила сік, її потрібно придавити невеликим пресом.

Крохмаль

Крахмал отлично справляется со смягчением мяса

Секретний інгредієнт, який відмінно справляється з пом'якшенням м'яса, — це крохмаль. Щоб зробити маринад, потрібно розчинити крохмаль у воді і вимочити в ньому м'ясо. Для таких цілей підійде як кукурудзяний, так і картопляний крохмаль. Відзначимо, що крохмаль може формувати хрустку скоринку на продуктах, тому при смаженні м'ясо вийде ще смачніше.

Гірчиця

Одной из самых популярных приправ является горчица

Однією з найпопулярніших приправ є гірчиця. Вона не тільки надає стравам фантастичного смаку і аромату, але і робить навіть найжорсткіше м'ясо м'яким і ніжним. Для цього лише потрібно обмазати великий шматок м'яса гірчицею перед запіканням, залишити на годину, потім змити — готова страва здивує своєю соковитістю. Якщо  плануєте смажити м'ясо, то потрібно змастити його гірчицею, залишити на 15 хвилин і почати готувати.

Сіль

Соль способна сделать мясо нежнее

Як це не дивно, але сіль також здатна зробити м'ясо ніжнішим. Щоб страва мала приємний смак, її потрібно солити не на початку, а в самому кінці приготування або навіть під час подачі. Важливо пам'ятати, що солі повинно бути зовсім небагато, оскільки можна зіпсувати страву. Приблизний розрахунок кількості солі — 1 ч.л. на 1 кг м'яса.

Лимонний сік

Кислая среда сильно смягчает мясо

Кисле середовище також сильно пом'якшує м'ясо, але тут головне не перестаратися. При маринуванні м'яса варто віддати перевагу не оцту, який багато хто любить використовувати, а лимонному соку, причому знадобиться його зовсім небагато. Можна додати скибочку лимону до м'яса коли смажите, тушкуєте або запікаєте м'ясо. У поєднанні з помідорами лимонний сік сильно покращує смак м'яса і надає ніжності.

Розсіл

Сильно жесткое мясо еще можно замочить в капустном рассоле

Жорстке м'ясо ще можна замочити в капустяному розсолі. Він пом'якшує волокна і не надає страві різкого і солоного смаку, як огірковий. Якщо плануєте м'ясо запікати, то при замочуванні великого шматка в розсолі можна зробити в ньому глибокі надрізи, щоб середина теж просочилася і стала м'якішою.

Соєвий соус

Соевый соус

Цей спосіб маринування м'яса користується широким попитом в азіатських країнах. У маринад із соєвого соусу можна додавати і інші компоненти: наприклад, кукурудзяний крохмаль і чарка міцного алкоголю додадуть м'ясу особливої соковитості.

Кипляча вода

Чтобы получить нежное и сочное вареное мясо, его нужно класть в кипящую воду

Щоб отримати ніжне і соковите варене м'ясо, його потрібно класти в киплячу воду. Можна додати трохи цукру і не давати сильно вирувати воді. А солити — ближче до кінця варіння, за 20-30 хвилин.

Раніше Depo.ua розповідав, як приготувати м'ясо в духовці.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme