Як приготувати шаурму: ТОП-5 рецептів

Шаурма є однією з найпопулярніших страв у багатьох країнах світу. Дехто віддає перевагу цій страві, приготованій спеціалістами на вулицях, а деякі можуть смакувати цей стрітфуд лише приготований у домашніх умовах 

Як приготувати шаурму: ТОП-5 рецептів…

Depo.ua розкаже про походження цієї їжі, дасть декілька смачних рецептів і допоможе зрозуміти, якою має бути справжня шаурма. 

Що таке шаурма

Як готують шаурму

Шаурма – це східна страва з коржів, начинених яловичиною, бараниною або м'ясом птиці з додаванням свіжих овочів, соусів і спецій. Головний принцип цієї страви – загорнути поживний білок (м'ясо) у плаский хліб: лаваш або піту. Також не забути додати до начинки овочі та соуси. Звісно, з часом з'явилося безліч варіацій цієї страви – від вегетаріанської шаурми до рибної. 

Якщо побачите кіоск з вертикальним грилем та купою м'яса на ньому – це ознака шаурми. 

Звідки до нас прийшла шаурма і чому вона така популярна 

Піта для шаурми

Шаурма або донер-кебаб прийшов до нас з Близького Сходу. Завойовувати Європу ця страва почала ще наприкінці 90-х років 20-го століття і посідає найвищі позиції серед пересічних українців досі. Як підтвердження цих слів – величезна кількість кіосків з шаурмою біля метро, у центрі міст та на базарах. 

У країнах Європи шаурма є особливо популярною, проте має різні назви. В Німеччині вона називається донер, в Польщі та Англії - кебаб, в Болгарії - дюнер, в Ірані - турецький кебаб, у Вірменії - карс-хоровац, в Бельгії - пита-дюрюм, в Литві - кебабас, в Греції - гірос, Узбекистані - турк-кабоб, а ми перейняли ізраїльський варіант - шаурма.

Хто ж придумав загортати м'ясо у лаваш? Тут все просто. 46 років тому емігрант зі Стамбула Кадир Нурман адаптував традиційну турецьку страву під потреби сучасного людства, поєднавши у ній усе, що ми всі так любимо: м'ясо, хліб, соуси та овочі. 

У своєму вуличному кіоску, який відкрився в Берліні в 1972 році, Нурман почав загортати полите соусом м'ясо з салатом в лаваш, щоб містяни могли їсти його на ходу. Отак Німеччина і турок стали батьками найпопулярнішого стрітфуду у світі. 

В Україні шаурма стала популярною трохи пізніше. Проте, через недотримання санітарних умов, не всі українці змогли спробувати цю страву і зрозуміти її суть. Лише після 2010-го року шаурму почали подавати і продавати не тільки на вулицях, а й у ресторанах. Нещодавно у столиці з'явилася мережа закладів, в якій можна спробувати декілька різновидів цієї страви за прийнятні гроші. 

Як приготувати шаурму: ТОП-5 рецептів 

Ці рецепти допоможуть вам пізнати різноманіття близькосхідної кухні і обрати саме той рецепт, який довподоби саме вам.

Шаурма з куркою

Шаурма з куркою

Інгредієнти для шаурми з куркою:

  • Лаваш тонкий - 4 шт.
  • Курячі ніжки - 6 шт.
  • Морква по-корейськи - 300 г
  • Капуста пекінська - 300 г
  • Помідори - 300 г
  • Огірки - 300 г
  • Майонез - 100 г
  • Кетчуп - 100 г
  • Сіль - 1 ч. Ложка (за смаком)
  • Перець чорний мелений - 0,3 ч.ложки

Приготування курячої шаурми в домашніх умовах

  1. Курку для шаурми можна запекти у духовці або відварити. 
  2. Для соусу з'єднайте майонез і кетчуп. Можна замінити майонез йогуртом або сметаною, не забудьте додати трохи часника. 
  3. Помідори і огірки помийте і наріжте тонкими скибочками.
  4. Пекінську капусту наріжте тонкою соломкою.
  5. Куряче м'ясо подрібніть. Чим дрібніше, тим смачніше.
  6. На третину лаваша уздовж довгої сторони викладіть 2-3 ст. ложки соусу, відступаючи від нижнього краю близько 3 см і з боків приблизно по 7 см. Розмажте соус.
  7. Зверху на соус викладіть капусту, помідори і огірки.
  8. На огірки викладіть курку і морква по-корейськи.
  9. Лаваш з начинкою загорніть з боків, а згодом у рулет. 
  10. На сухий добре прогрітій сковорідці-гриль обсмажуємо шаурму з кожного боку приблизно по 3-4 хвилини. Вогонь повинен бути середнім, щоб лист лаваша не згорів.

Шаурма арабська. Рецепт приготування

Шаурма арабська

Інгредієнти:

  • 800 г м'яса (нежирна баранина або телятина, також можна взяти філе курчати або індички)
  • піта
  • 1 свіжий огірок
  • 1 помідор

Інгредієнти для маринаду:

  • 200 г оцту 5%
  • 1 ч. ложка кориці
  • 1 ч. ложка паприки
  • 1 ч. ложка тертого мускатного горіха
  • щіпка кардамону
  • 3-4 зубчики товченого часнику
  • сіль - за смаком

Інгредієнти для соусу:

  • 1 склянка сметани
  • 2 ст. ложки нарізаної зеленої цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • щіпка карі
  • 1 маринований огірок
  • рослинна олія

Спосіб приготування шаурми:

  1. М'ясо нарізати на стейки і залишити на ніч у маринаді. Потім стейки вийняти, обсушити паперовими рушниками. Обсмажити їх до напівготовності на сильному вогні в невеликій кількості олії до появи золотистої скоринки. Стейки охолодити, нарізати на смужки.
  2. Відправити м'ясо у вогнетривкий посуд, накрити фольгою. Запікати м'ясо 20 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів. Потім фольгу зняти і потримати в духовці ще хвилин 10-15.
  3. Готуємо соус. Сметану перемішати з товченим часником, зеленою цибулею і порізаним огірком, заправити спеціями і дати настоятися близько пів години.
  4. Піту розрізати навпіл, всередину покласти скибочки свіжого помідора і огірка, на них викласти шматочки м'яса і все полити сметанним соусом.

Шаурма палестинська

Шаурма палестинська

Інгредієнти:

  • 300-400 г курячого філе
  • 2 лаваші
  • 400 г сметани
  • 100-150 г овочів (помідорів, огірків, перцю та цибулі)
  • кілька гілочок свіжого укропу
  • 100 г майонезу
  • 100 г кефіру
  • 20 зубчиків часнику (половина - для м'яса, половина - для соусу)
  • 1 лимон
  • спеції: чорний і червоний перець, кардамон, аджика, чилі - за смаком
  • оливкова олія
  • виноградний оцет

Як приготувати палестинську шаурму

  1. Куряче філе дрібно нарізати і присипати спеціями і сіллю за смаком. Додати трохи оцту, товченого часнику й оливкової олії. Все ретельно перемішати, покласти під прес на 30 хвилин мінімум.
  2. Готуємо овочі. Дрібно нарізати цибулю, помідори, огірки, перець болгарський, перемішати, заправити чорним перцем і сіллю.
  3. Готуємо соус. Безперервно помішуючи кефір, додавати до нього потроху майонез, потім товчений часник, дрібно нарізаний кріп. Видавити сік з одного лимона. Все ретельно перемішати.
  4. М'ясо відправити на сковороду, залити сметаною так, щоб покрити м'ясо. Тушкувати на повільному вогні, поки сметана не набуде щільної консистенції. Після цього обсмажити м'ясо на сильному вогні до появи золотистої скоринки.
  5. На лаваш викласти готове м'ясо з овочами, полити соусом, загорнути в лаваш і подавати.

Шаурма по-європейськи

Інгредієнти:

  • куряче філе
  • 3 цибулини
  • 2-3 шт. болгарського перцю
  • 2-3 помідори
  • майонез - за смаком
  • 2-3 мариновані огірки
  • вершкове масло
  • вірменський лаваш (тонкий)
  • спеції (чорний перець, базилік, хмелі-сунелі) - за смаком
  • сіль - за смаком

Рецепт приготування шаурми по-європейськи

1. Куряче філе порізати дрібними кубиками й обсмажити на вершковому маслі. Цибулю і перець нарізати дрібно й обсмажити окремо. Потім овочі додати до м'яса і продовжити тушкувати до готовності. Заправити спеціями і сіллю за смаком.

2. На лист вірменського лаваша укласти посередині нарізані кружальцями помідори, зверху - нарізані мариновані огірки. Потім викласти м'ясо з овочами, все трохи змастити майонезом і загорнути в рулет, загнувши краї.

Шаурма вегетаріанська

Інгредієнти:

  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 100 г капусти білокачанної
  • кріп
  • 100 г спаржевої квасолі
  • рослинна олія
  • яблучний оцет - за смаком
  • спеції, сіль, цукор - за смаком
  • кетчуп, майонез - за смаком
  • лаваш вірменський

Приготування вегетаріанської шаурми

Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити. Моркву натерти на великій тертці і теж обсмажити. Капусту нашаткувати тонко, додати яблучний оцет, сіль, цукор і спеції. Спаржеву квасолю порізати на шматочки й обсмажити. Кріп порізати дрібно. Всі інгредієнти змішати. На лаваш викласти порцію овочевої суміші, заправити кетчупом і майонезом, загорнути лаваш і подавати.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme