2019 рік у фотографіях: Топ-13 подій

В останній день року, що відходить, ми нагадуємо вам про основні суспільно-політичні події, які відбувалися 2019 року

2019 рік у фотографіях: Топ-13 подій…
Фото: Олександр Хоменко / depo.ua

2019 рік виявився надзвичайно багатим на події великого суспільно-політичного значення, які впливатимуть на подальшу долю України. Нагадуємо вам лише найважливіші з цих подій.

Фото: УНІАН

Cправа Гладковського

У лютому і березні журналісти Bihus.info опублікували розслідування "Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)" про суми "відкатів" і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, а також сам Олег Гладковський і представники "Укроборонпрому".

Незабаром після оприлюднення розслідування були затримані кілька чинних і колишніх посадовців ДП "Спецтехноекспорт", що входить до складу "Укроборонпром". Їх вважають причетними до розтрати коштів держпідприємства оборонної галузі на суму 55,5 мільйонів гривень. На початку березня 2019 року тоді чинний президент України Петро Порошенко заявив, що звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про взяття під варту на 60 днів Олега Гладковського і водночас визначив, що він може внести заставу в понад 10,5 мільйона гривень. Вже 21 жовтня Гладковський покинув стіни СІЗО після внесеної за нього застави.


Дебати на стадіоні

Дебати між кандидатами в президенти України Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, які відбулися на "Олімпійському", почалися задовго до 19 квітня, можна сказати відразу після першого туру виборів.

Провести дебати на стадіоні запропонував Володимир Зеленський, проігнорувавши таким чином вимогу закону про необхідність подібної зустрічі на "Суспільному" телебаченні. Петро Порошенко прийняв пропозицію суперника.

Другий тур виборів президента

21 квітня 2019 року відбувся другий тур виборів Президента України. За результатами підрахунку 100 % протоколів, переможцем став Володимир Зеленський із 73,22 % голосів, у той час як чинний Президент України Петро Порошенко отримав 24,45 %.

Вибори Президента України обійшлись держбюджету у 2,4 млрд гривень.

Наступного дня після другого туру президентських виборів, коли вже були відомі результати екзит-полів, під Адміністрацією президента зібралася акція "Дякуємо, Петре", на якій розчулений до сліз Порошенко заявив, що планує стати європарламентарем і йти на наступні президентські вибори. 

Це була чи не перша акція за часів президентства Порошенка, яку було дозволено провести безпосередньо під будівлею Адміністрації президента.

Інавгурація Зеленського

20 травня новообраний президент України Володимир Зеленський склав присягу українському народові і став чинним главою держави.

Урочиста церемонія відбулася у Верховній Раді, перед засіданням парламенту Зеленський зустрівся з народом у Маріїнському парку.

Одразу після прийняття присяги новообраний президент висловив незадоволення роботою уряду і розпустив Верховну Раду.

Фото: УНІАН

Вбивство поліцейськими хлопчика у Переяславі

31 травня у реанімаційне відділення лікарні в Переяславі доставили 5-річного хлопчика Кирила Тлявова із тяжкими травмами голови. Пізніше з’ясувалося, що травму дитині завдали випадковим пострілом двоє поліцейських, які неподалік дитячого майданчика тренувалися стріляти із пістолетів.

3 червня Кирило Тлявов помер. Ця новина стала наслідком численних акцій протесту з вимогою покарати винних. 

Спочатку було відомо, що на місці злочину перебувало лише двоє поліцейських. Пізніше розслідування вказало на ще двох підозрюваних, в тому числі неповнолітнього сина одного із поліцейських, які також здійснювали постріли. У результаті було названо ім’я підозрюваного, який, імовірно, здійснив смертельний постріл. Ним виявився інспектор поліції Іван Приходько.

Марш рівності

Цьогорічний Марш рівності, який відбувся 23 червня, був одним із найчисельніших в історії. За даними поліції, у ньому взяли участь близько восьми тисяч учасників.

Крім того, він був одним із найнапруженіших. Ще напередодні територію в парку Шевченка, через який, як очікувалося, пройде Марш, зайняли кількасот активістів праворадикальної організації "Традиція і порядок". Під час маршу їх відділяв від учасників заходу лише посилений кордон поліції. Крім того, кілька мирних маршів протесту проти ЛГБТ-спільноти рухалися паралельно за тим же маршрутом, за яким проходив марш. Тільки раз один із протестувальників спробував завадити ході Маршу, однак його відразу зупинила поліція.

Хода ветеранів на день незалежності

24 серпня у Києві пройшов Марш захисників, участь у якому взяли, за різними даними, від 10 до 15 тисяч людей. З ініціативою проведення Маршу виступили ветеранські організації після рішення Володимира Зеленського скасувати традиційний військовий парад.

Фото: УНІАН

Нова Рада

29 серпня, відбулося урочисте засідання новообраної Верховної Ради України дев'ятого скликання. У результаті позачергових Парламентських виборів, які відбулися 21 квітня, партія "Слуга народу" отримала більшість у Раді, отримавши 248 депутатських місць із 450 загальних.

Перша зустріч військовополонених
7 вересня додому з російського полону повернулися 24 українських моряки, а також 11 політв'язнів, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Олександр Кольченко, Павло Гриб тощо. Натомість Україна віддала РФ 35 росіян, серед яких і потенційний свідок та учасник збиття малазійського "Боїнгу" Володимир Цемах.

Пресмарафон Зеленського
10 жовтня президент України Володимир Зеленський дав свою першу пресконференцію, яка тривала більше 14 годин і була визнана рекордно тривалою.

Скандал із першими підозрюваними у вбивстві Павла Шеремети

12 грудня Національна поліція здійснила обшук у помешканнях і затримала рок-музиканта Андрія Антоненка, лікарку Юлію Кузьменко і військову Яну Дугарь. Їх звинуватили в організації вбивства відомого журналіста Павла Шеремети. Проте пізніше з'ясувалося, що жодних прямих доказів провини зазначених осіб розслідування не має. Попри це, Андрія Антоненка і Юлію Кузьменко ув'язнили в СІЗО на два місяці, а Яну Дугарь посадили під домашній арешт.

Нагадаємо Павло Шеремета загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року, коли в автомобілі, на якому він їхав, здетонував вибуховий пристрій.

Фото: EPA

Відновлення зустрічей у нормандському форматі

Єдина подія, яка відбувалася за межами України, в Парижі, яку ми вносимо до списку топ-подій, оскільки вона має пряме відношення до того, що відбувається і може відбуватися найближчим часом на Сході України. Зокрема в рамках зустрічі лідерів Німеччини, Франції, України і Росії відбулася коротка зустріч тет-а-тет між Зеленським і Путіним. 

Єдиним конкретним результатом переговорів стало повідомлення про домовленість провести обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" до кінця року. Пізніше у фейковій "ДНР" заявили, що людей мінятимуть за формулою "87 на 55 осіб".  

Фото ЕРА

Звільнення підозрюваних беркутівців і друга зустріч військовополонених

У неділю, 29 грудня, відбувся новий обмін полоненими між Україною та проросійськими бойовиками. Процес стартував близько 11:00 поблизу КПВВ "Майорське". Надвечір літак з зі звільненими українцями сів в аеропорту "Бориспіль", де його зустрічали родичі полонених, а також найвищі українські чиновники.

Новину про звільнення українців було зіпсовано подіями, що передували обміну. 28 грудня усіх беркутівців, яких підозрюють у розстрілах на Майдані, Апеляційний суд відпустив на свободу, оскільки вони були у списках на обмін, заявлених зі сторони Росії. Це були останні беркутівці, підозрювані у розстрілі Євромайдану, які ще перебували під судом і справа яких розслідувалася успішно і впевнено йшла до вироку.

Фото: Олександр Хоменко / depo.ua, УНІАН, ЕРА

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme