UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Втрата нюху при коронавірусі: Вчені пояснили, чому це виникає

Вчені за допомогою комп'ютерної томографії носа визначили, що нюх під час коронавірусу може зникати внаслідок спуханням м'яких тканин
 

Втрата нюху при коронавірусі: Вчені пояс…
Фото: ЕРА

Про це передає Depo.ua із посиланням на Science Alert.

Вся справа у тому, що COVID-19 "вимикає" рецептори нюху у хворих, однак при цьому ніс не є закладеним. Цікаво, що до нормального стану нюх повертався тиждень або два потому.

Комп'ютерна томографія носа і пазух людей з втратою запаху COVID-19 допомогла експертам побачити, що та частина носа, яка виробляє нюх, блокується спухлими м'якими тканинами і слизом. Інша частина носа і пазух має нормальний вигляд, і у пацієнтів немає проблем з диханням через ніс.

Вчені спершу зробили висновок, що інфекція може руйнувати нюхові нейрони. Це клітини, які передають сигнал від молекули аромату в вашому носі в область мозку, де ці сигнали інтерпретуються як "запах".

Однак ще одне дослідження нещодавно визначило, що білки ACE2, які вірус використовує для проникнення в клітини, не виявлені на нюхових нейронах, але були виявлені в клітинах, які підтримують нюхові нейрони. Ці клітини пошкоджують вірус, а імунна реакція викликає набряк області. Після того, як імунітет долає вірус, набряк спадає, а нюх повертається.

Нагадаємо, дещо раніше науковці заявили, що коронавірус передається через унітаз.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Головна

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"