Запоріжжя зустріло голову болгарського парламенту: Куди возили та що дарували (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Третій за рангом посадовець Болгарії у Запорізькій області проїхався розбитими сільськими дорогами та так і не зміг посадити дерево

Запоріжжя зустріло голову болгарського п…

Про це повідомляє Depo.Запоріжжя.

Делегація з Болгарії відвідала міста та села Запорізької області вчора, 23 вересня. Очолив групу іноземних гостей голова Народних Зборів (парламенту) Болгарії Дімітар Главчев. Це був перший за останні роки приїзд іноземного посадовця такого рангу до Запоріжжя. Також до делегації увійшли депутати від різних фракцій, чиновники та викладачі тамтешніх університетів - загалом близько десяти людей.

Приводом для візиту стало святкування 155-ї річничі переселення болгар до Таврії.

Іноземні гості вранці прилетіли до запорізького аеропорту. З Софії їх доставив невеликий літак з бортовим номером LZ-001. Це один з двох літаків, призначених для перевезення вищого керівництва Болгарії.

Від трапу до входу в аеропорт делегацію доставив мікроавтобус. Разом зі всіма вийшли двоє болгарських охоронців (трохи менших на зріст порівняно з українськими колегами). Весь ранок ішов дощ (як пізніше зазчив хтось із гостей, в них під час відльоту була така сама погода), тому над головою делегації тримали парасольку.

Спікера парламенту зустріли у традіційному для України форматі - з дівчатами у віночках та караваєм. Від імені місцевої влади іноземців вітали голова облради Григорій Самардак та заступниця голови ОДА Зинаїда Бойко. Представники обох сторін виступили з короткими промовами на тему українсько-болгарської дружби та європейського курсу нашої країни. Іноземці зазначили, що у Болгарії багато хто стурбований новим законом України про вищу освіту - мовляв, він обмежує права нацменшин. Місцеві чиновники, в свою чергу, переконували, що принаймні на території Запорізької області діаспори (серед яких болгарська - одна з найбільших) мають всі умови для збереження своєї культури та мови, і взагалі наш край є зразком толерантності та мирного співіснування всіх етносів. Приблизно в такому ж ключі сторони виступали протягом всього дня.

Після невеликого фуршету майже всі присутні (окрім Самардака - він лишився в Запоріжжі) сіли в автівки та поїхали до Мелітополя. Кортеж приблизно з десяти машин супроводжували карета "швидкої", а також патрульна поліція на чолі з т.в.о. начальниці міського управління Світланою Михайловською.

Окрім бодігардів, які прибули з Болгарії, безпекою гостей опікувалася і приймаюча сторона - на входах до кожного місця проведення заходів стояли вітчизняні охоронці. Вони при цьому були менш прискіпливими, ніж під час візитів президента чи прем'єра України - "рамки" не встановлювали, металошукачів не мали, змістом сумок відвідувачів (зокрема журналістів) не цікавилися.

Також делегацію супроводжувала перекладачка - громадянка Болгарії, яка тривалий час працює в Запорізькому національному університеті.

У Мелітополі гостей зустріли міський голова Сергій Мінько та керівники місцевих вишів - захід був присвячений насамперед співпраці у освіті. Мер подарував Главчеву книжки "Північна Таврія" та "Півчнічне Приазов'я", а той йому - карбування з зображенням болгарського парламенту.

На мелітопольській площі Слівен (названій на честь болгарського міста-побратима) голова делегації відкрив пам'ятну табличку. Спочатку планувалося, що високий гість посадить дерево у сквері біля площі, але через дощ від цієї ідеї відмовилися.

Наступний пункт призначення - болгарське село Ботієве. Дорога до нього виявилася вщент розбитою - колона, яка до цього стрімко "пролетіла" трасою, була змушена об'їжджати ями. Щоправда, ті, хто був у болгарській провінції, кажуть, що там автошляхи не набагато кращі, тому цій делегації, напевно, не звикати.

У селі Главчев поклав квіти до пам'ятника національному герою Болгарії Христо Ботеву та відкрив стелу на честь 155-ї річниці переселення болгар.

Головні святкові заходи болгарської громади відбувалися в Приморську. Сюди й вирушили гості. Спочатку вони завітали до місцевого українсько-болгарського ліцею - тут відбувався "круглий стіл" на тему збереження національної ідентичності в умовах реформ в Україні. Очільник делегації у своєму виступі наголосив: те, що він вже встиг побачити на Запоріжжі, спростовує всі розмови про дискримінацію нацменшин в Україні.

Керівництво ліцею презентувало Главчеву картину авторства однієї з учениць.

У приморському будинку культури з нагоди ювілею відбувся шостий Собор болгар Таврії.

Зазвичай фестиваль проводили на свіжому повітрі, але цього разу завадила негода.

Приміщення виявилося тіснуватим з огляду на кількість відвідувачів.

У холі будинку культури розмістилися стенди різних приазовських болгарських сел. Всі бажаючі могли скуштувати страви болгарської кухні, які приготували селяни, та запити домашнім вином або ракією. "Хітами" серед гостей стали бринза та баніца (млін) - листковий пиріг із сиром.

Друга частина культурної програми Собору - концерт із болгарськими піснями та танцями.

Після Приморська делегація зустрілася з керівництвом Бердянська, після чого повернулася до Запоріжжя. Сьогодні гості мають відвідати обласний краєзнавчий музей, після чого вирушать додому.

Довідка. Болгари є третью найбільшою етнічною групою Запорізької області. За даними перепису 2001 року їхня кількість становила понад 27 тисяч чоловік.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme