Чому 15 жовтня, у "тверезий" день, саме час позбутися бісів і всілякої нечисті

Раніше вірили: якщо людина 15 жовтня не буде вести себе обережно, то на неї нападуть злі сили

Чому 15 жовтня, у "тверезий" день, саме…

15 жовтня вшановується пам'ять трьох мучеників: Купріяна, Феоктиста і Юстини, які жили в IV столітті і загинули за віру. Купріян жив на території Антіохії і навчався язичницької філософії. У зрілому віці був посвячений в жерці. Подейкували, що він бачив великого князя пітьми і знайшов велику силу. У тому ж місті жила Юстина, яка прийняла християнство і намагалася навернути у віру своїх родичів. Купріян повірив в Христа, покаявся і прийняв хрещення. Після цього він сам став проповідувати християнство, і багатьох людей навернув.

Юстина стала ігуменею у одному з місцевих монастирів. Під час гонінь, організованих щодо християн, Юстина та Купріян постраждали за свою віру і були страчені. Воїн Феоктист, який був стражником імператора, бачачи страждання мучеників, сам увірував у Христа і оголосив себе християнином, після чого також був страчений.

Ютину і Купріяна в народі вважали захисниками від бісів, чаклунів і відьом. Говорили, що це час, у який необхідно позбавлятися від всякої нечисті і мари. Повір'я говорили про те, що, якщо людина 15 жовтня не буде вести себе обережно, то на нього нападуть злі сили. Вважали, що найбільше страждають від них п'яниці, або люди, котрі нехтують релігійними обов'язками - всі вони вважалися грішниками. Вірили, що чорти можуть з'являтися п'яним людям. Вони не тільки лякають людину, але і виснажують її тіло, часто доводять до самогубства. Саме бісів звинувачували у виникненні такої недуги, як біла гарячка. У свідомості селян біси виглядали по-різному: і стандартно, з рогами і копитами, як їх зображують на картинах, і в людському вигляді, і в образі тварин. Також говорили, що чорти здатні приймати вигляд іноземців. Вони можуть не просто з'явитися людині, але і вселитися в неї. Роблять це за допомогою наговору, який передається з водою, поцілунком, їжею, подихом або дотиком.

15 жовтня - кінець золотої осені, починалися справжні холоди разом з листопадом. Усі польові роботи до цього часу вже були закінчені. Це пора весіль і гулянь.

Народні прикмети на 15 жовтня

Якщо людина народилася 15 жовтня, то її талісманом є гірський кришталь

Сильний дощ і вітер 15 жовтня - зима обіцяє бути холодною

Якщо листопад розпочався 15 жовтня - прикмета, що скоро настануть холоди.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme