UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як війська УНР, УГА, білогвардійці та "червоні" бились за Вінницю (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На Європейській площі військові реконструктори відтворили бої за незалежність України 

Як війська УНР, УГА, білогвардійці та "ч…

Площа Європейська у Вінниці стала ареною бойових дій у битві за владу над містом. Чотири армії – білогвардійці, "червоні", армія УНР та Українська галицька армія у виконанні військових реконструкторів відтворили події 1919-го року, буремного періоду боротьби українців за незалежність, коли влада у місті змінювалась ледь не щодня. Як це було, дивіться у фоторепортажі Depo.Вінниця.

Перед початком реконструкції представники усіх чотирьох армій пройшлись спільним маршем центральною вулицею міста до площі біля вежі, де розгорнуться головні події.

На площі уздовж імпровізованого ринку поки що мирно розгулюють мешканці тодішньої Вінниці: читають газети, купують продукти, спілкуються.

За мить спокій у місті порушують постріли – до Вінниці увірвалися загони білогвардійців, які, завдяки чисельній перевазі, швидко захоплюють владу. Деморалізовані війська Української галицької армії, які, окрім того, потерпають від епідемії тифу, не взмозі протистояти російським військам.

Утім, панування білих триває недовго – з іншого боку на арену бойових дій виходять червоноармійці. Запеклий бій завершується їхньою перемогою. Частина вінничан вітає "червоних", однак, патріотично налаштовані містяни продовжують опір.

Тут на допомогу підпільникам приходять війська УНР, які крок за кроком відвойовують українське місто.

Піхота відчайдушно йде у бій, навіть у рукопашну. Із тилу воїнів УНР прикриває смертельними кулеметними чергами легендарний панцирник "Петлюра". Натиск українців цього разу видався значно успішнішим – "червоні", позбавлені підтримки, вимушені капітулювати. У Вінниці встановлюється українська влада, над містом замайорів синьо-жовтий стяг.

Відтворення бою за Вінницю стало фінальною частиною святкування у місті Дня захисника України. Нагадаємо, цього ж дня у Вінниці відкрили пам'ятник отаману Української народної республіки Симону Петлюрі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme