UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чому фраза "Пішли на каву" може змінити долю закарпатця

Із запрошення на каву для закарпатців починаються ділові партнерства, романтичні стосунки та дружні посиденьки

Чому фраза "Пішли на каву" може змінити…

Ніде в Україні, у жодному фешенебельному ресторані не скуштувати такої кави, яку варять у найпростішій закарпатській кав'ярні. У цьому впевнені закарпатці, і переконуються приїжджі, бодай раз спробувавши закарпатський "кавіль".

Закарпатці п'ють міцну, ароматну і оксамитову каву. Звичайно, у кафешках запропонують різні види і способи приготування, але справжня суть напою - у чашечці еспресо, який подають із невеличким стаканчиком води. Вважається, що за день закарпатці випивають близько 100 тисяч літрів кави, і що ужгородці та гості міста "залишають" у кав'ярнях більше мільйона гривень щодня.

Мода на кавування прийшла з минулого століття. Хай і переважно серед представників так званої інтелігенції, але сам напій на географічній території України чи не вперше з'явився саме на Закарпатті.

Історики кажуть, що вперше з кавою познайомили закарпатців турки ще у ті далекі часи, коли край входив до складу Угорського королівства. Поступово споживання цього напою стало синонімом багатства й розкоші, тому можна припустити, що кавувати на Закарпатті першими почали члени знатних родин Другетів, Перені, Довгаї, Ілошваї. Можливість смакувати кавою ще дуже довгий час була привілеєм заможних людей – саме тому в закарпатських селах майже до 60-х років ХХ століття мало хто пробував цей напій, хоча чули про нього всі, називаючи по-своєму "кавіль".

Зараз для туристів у Ужгороді проводять ексклюзивні кавові маршрути. Розробили навіть спеціальну карту і зібрали колекцію кави з десятків країн світу. Під замовлення проводять дегустацію та майстер-класи.

Кожен ранок закарпатців розпочинається з девізом: "Нема кави – нема роботи". Із запрошення на каву починаються ділові партнерства, романтичні стосунки та дружні посиденьки. Без перебільшень, фраза "Пішли на каву" змінює долі.

І хоча прийнято вважати, що кавова столиця України - Львів, закарпатці з цього тільки іронізують: "Львів відомий своїми кав'ярнями, а Ужгород - кавою".

Навіть хабарі на Закарпатті пропонують через запрошення на каву. Поліцейські кажуть, що запрошення на каву від порушників - звичайне явище. Правоохоронцям щоразу доводиться пояснювати, що так не можна.

"Магічна" закарпатська кава має набагато більше властивостей і може призвести не тільки до бадьорості та покращення настрою тут і нараз, а й до більш значимих подій.

Гумористи із "Клуніджорджаклуні" зібрали всі особливості закарпатської кави. Влучніше про значення кави для закарпатця і не скажеш:

- Навіть в кафешці Ужгородського вокзалу кава смачніша, ніж у найдорожчій кав'ярні Львова.

- На Закарпатті здавна існує традиція походу на каву, яка, зазвичай, закінчується о 12 ночі п'яною бійкою...

- Закарпатські баристи після роботи в кав'ярні "Меделін" переходять у шоу-бізнес та судять наймасштабніші вокальні конкурси планети. Тому до конкурсного набору на посади бариста підходять надзвичайно відповідально.

- Знаючі кажуть, що у поїзді "Львів-Солотвино", після в'їзду до Закарпаття, кава у провідника стає значно смачнішою.

- Кажуть, що саме за кавою було прийняте рішення про приєднання Закарпаття до Радянської України.

- Тільки на Закарпатті можна піти на каву і в підсумку її навіть не замовити.

- "Кави і видовищ!" - відомий вислів древніх закарпатців.

- На запитання "Що будете: каву чи чай?" - 70% закарпатців відповідають "каву", 30% кажуть "Дякую, не буду, я вже сьогодні 5 кавилів випив".

- "Що будемо до кави?" - це питання має магічний зміст.

- Тільки на Закарпатті запрошують дівчину на каву ввечері, коли вона обом нафіг не потрібна.

- Тільки на Закарпатті існують різновиди кави. Кава - найбільш розповсюджений напій (рос. - кофе, англ. - coffee). Біла кава - замовляється біля державних установ (укр.- горілка, рос.- водка, англ. - vodka). Тому на запитання "Чи йдеш на каву?" тільки у нас можна почути відповідь: "На яку?"

- Тільки на Закарпатті після соціологічного опитування на тему "Що означає кава для регіону?" в університеті створюють кафедру туризму.

- Тільки закарпатець після випитих двох літрів горілки, може замовити собі каву зі словами: "Шось мене на сон клонить".

- Тільки закарпатці в інших регіонах морщаться на розчинну каву, але погоджуються з фразою "Ну добре, тоді подвійну порцію на половину води".

- Тільки закарпатці на море возять з собою газову кавоварку.

- Закарпатські медики давно вже помітили, що споживання кави зменшує холеристин в організмі та тривалість робочого часу.

- Тільки у нас іноземці кажуть не "Мне один кофе, пожалуйста", а "Мне одну каву, пожалуйста".

- Тільки на Закарпатті чоловіки йдуть від жінок з фразою "Пішов на каву".

- Тільки на Закарпатті жінки на фразу "Пішов на каву" відповідають "Знаю я твою каву!"

- Трохи історії: Коли татари прийшли до Карпат, їх пригостили кавою. Випивши її, татари заплакали, сказали: "Такий народ перемогти неможливо" і повернулися збирати данину з москалів. На жаль, мадяри каву не вподобали.

- Мало хто знає, але відому так звану італійську каву привезли на Апеніни закарпатські заробітчани.

- Мало хто знає, але італійці - це насправді засмаглі закарпатці, яких відправили вирощувати каву у підходящий регіон.

- В команді Христофора Колумба було кілька закарпатців. Саме вони й збили Колумба з пантелику і попрямували не в Індію, а до Америки - по каву.

Ну, і звісно, крім кави, закарпатці з такою ж ніжністю ставляться до ще одного напою - вина. І тут вже, залежно від ситуації, доводиться обирати: "Кавіль авадь вино".

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme