Ахметов через свої злидні українізує "Шахтар"

Донецький клуб дуже скоро може перетворитися на "Шахтар" зразка 2000-х, коли зарплати були не такими великими, а ключові ролі в команді грали українці

Ахметов через свої злидні українізує "Ша…

У 2015 році "Шахтар" вперше за останні 5 років не виграв чемпіонство. "Пролетіла" команда і в Кубку України. Вистачило б везіння "Дніпру" - "гірники" взагалі залишилися б з "бронзою" та без Ліги чемпіонів. 

У Ріната Ахметова після початку війни на Донбасі почалися проблеми з бізнесом. "Метінвест" оголосив технічний дефолт, а статки самого олігарха, за даними Forbes,  скоротилися з $11,2 до $6,9 млрд. 

"Шахтар" змушений був переїхати і це додало навантаження на бюджет клубу. Ахметов змушений підтримувати у належному стані інфраструктуру команди в окупованому Донецьку, а також орендувати "Арену-Львів", квартири та готелі футболістам, підтримувати існування академії у Полтаві та ін. 

Девальвація гривні не зменшила суми, які прописані у контрактах гравців. За нашою інформацією, український футболіст основи "Шахтаря" отримує не менше $70 тис. на місяць. Зарплати бразильців у два та три рази вищі. 

У Лізі чемпіонів "гірники" заробили близько $15 млн. Витрати клубу традиційно набагато більші. Цих призових не вистачить навіть, щоб покрити річний зарплатний бюджет. 

Тому в "Шахтарі" вже заговорили про зміни.

"Не всі так мотивовані, як раніше, але тут буде приймати рішення президент і тренер клубу. Я нічого не можу сказати. Якщо футболіст не голодний, якщо йому нецікаво, немає мотивації, то він не має носити футболку "Шахтаря", - каже капітан Срна.

Також він розповідав ЗМІ, що у "Шахтарі" будуть зміни і українці чекають на свій шанс.

Це все говорить про те, що Ахметов готовий змінювати клуб і економити.

Розпродаж

Через економію Ахметов може повернути "Шахтар" на початок 2000-х - фото 1

Луїс Адріано, Алекс Тейшейра та Дуглас Коста - головні кандидати на продаж. За кожного бразильця "Шахтар", якщо дивитися на речі адекватно, може виторгувати по $10 млн. Гравці вже давно хочуть покинути команду. Керівництву потрібно вдало попрацювати у літнє трансферне вікно, щоб вдало їх продати. Змінити гравців у складі мають інші бразильці та українці. 

Головні українські молоді зірки - фіналісти Юнацької Ліги УЄФ аналог Ліги чемпіонів) Віктор Коваленко, Бека Вачіберадзе, Денис Арендарук, а також Сергій Болбат, який пограв за "Металіст" в оренді. 

Коваленко взагалі феєрить на молодіжному ЧС і вже виходить на заміну в основному складі "гірників".

Економія та "Шахтар"-2001

У сезоні 2000/2001 вперше в історії Україну в основному раунді ЛЧ представляло дві команди - "Динамо" та "Шахтар". Той сезон для "гірників" став дебютним в ЛЧ. Кістяк команди тоді складали українські футболісти: Воробей, Зубов, Вірт, Бєлік, Попов, Старостяк, Шевчук, Тимощук, Ателькін та інші. Головним тренером був Віктор Прокопенко - сьогодні вже покійний.

Тоді в "Шахтаря" не було розкішної "Донбас Арени". Немає її в клубу і зараз, бо невідомо скільки років ще донеччани не гратимуть на рідному стадіоні. Зарплатний бюджет був приблизно в 5 разів нижчий, ніж сьогодні. Але це не заважало "гірникам" боротися з "Динамо" за чемпіонство. 

Наразі Ахметову потрібен саме такий "Шахтар". На 100% він його не зможе повернути, бо менеджмент в "Шахтаря" залишиться на сьогоднішньому рівні. Але позбутися бразильців, зробивши ставку на українців, - цілком реально та необхідно в умовах, у яких опинився клуб з Донбасу.

Луческу ще на рік

Через економію Ахметов може повернути "Шахтар" на початок 2000-х - фото 2

69-річний румунський фахівець залишиться в клубі ще на рік. Саме Луческу має зв'язки у футболі, які дозволять "гірникам" вдало продати бразильців. Коли розпродаж буде завершено - він піде. Теоретично з українців "Шахтар" може очолити екс-тренер "Іллічівця" Павлов.

Український формат

Коли команда у своїй більшості складатиметься з українців, у клубу не виникатимуть проблеми з фанами навіть у Львові та в інших містах. Бо за своїх завжди вболіватимуть. Вихованці академії "Шахтаря" у цьому році довели, що готові до перемог, коли вийшли у фінал юнацької ЛЧ. Вони добре грають у збірних України. Звичайно, Ахметов мріяв про перемогу в Лізі чемпіонів. Але, як показує досвід, навіть з бразильцями зробити це нереально. Можливо, варто змінювати систему?

Больше новостей о событиях в Украине и мире на Depo.ua

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme