Маркевич може очолити збірну України. Добре це чи погано?

Головним кандидатом на посаду тренера збірної України після можливої відставки Михайла Фоменка є Мирон Маркевич

Маркевич може очолити збірну України. До…

Матчі плей-офф ЧЄ-2016 зі Словенією (14-го ы 17-го листопада) стануть вирішальними для нинішнього покоління збірної України. Для більшості гравців (Кучер, Шевчук, Тимощук, Ротань, Гусєв) Євро-2016, швидше за все, останній шанс зіграти зі збірною на великому турнірі.

Для ФФУ матчі зі Словенією стануть відповіддю на питання "чи все добре в нашому господарстві?". Хоча, українці очікували на перебудову системи після проваленого плей-офф ЧС-2010 з Грецією, але дива не сталося. Сьогодні ж президент ФФУ Андрій Павелко та вся команда керівників може опинитися під величезним тиском у разі поразки від словенців.

Також вирішальними матчі плей-офф будуть і для головного тренера збірної - Михайла Фоменка. Його контракт завершується 30-го листопада. Від результатів плей-офф залежатиме чи продовжать з ним контракт до літа 2016-го, коли відбудеться Євро, або вже до Нового Року ми дізнаємося прізвище нового наставника національної команди.

Хто прийме збірну після Фоменка

 Відставка Фоменка - лише питання часу. Звичайно, якщо збірна України вийде на Євро-2016, наставник залишиться на чолі команди до літа 2016-го року. Якщо словенцям у плей-офф програємо - Фоменко піде 30-го листопада. 

За інформацією наших джерел, головним кандидатом на посаду тренера збірної України є наставник "Дніпра" Мирон Маркевич. З ним вже відбулася розмова. Все залежить також від роботи Маркевича у "Дніпрі", з яким у наставника діє контракт до 2017-го року. Цілком можливо, що Маркевич зможе поєднувати посади, як робив це свого часу у "Металісті" Ярославського (2010-го року). От тільки для Ярославського у той момент Маркевич на чолі збірної був вигідний з іміджевої точки зору. Невідомо, як налаштоване керівництво "Дніпра" в цьому плані і чи є у контракті Маркевича з клубом заборона на поєднання посад у клубі та збірних.

Фоменко - глиба

В будь-якому разі Маркевич - це теоретична перспектива, а Фоменко - реальність. Логічно, що збірна має дограти плей-офф або виступити на ЧЄ-2016 під його керівництвом. Так само буде логічним залишити Фоменка на посаді тренера після Євро-2016, якщо Україна виступить вдало, наприклад, вийде з групи - як його тоді звільниш? Хіба сам піде, відмовившись підписувати новий контракт.

Маркевич - добре чи погано?

Насправді, Маркевич  - це і не добре, і не погано. Якщо в "молодіжці" після відставки Ковальця і приходу Головка, про який ми вже повідомляли, результатів очікуватимуть у наступному відборі, оскільки Головко працюватиме з хлопцями, яких раніше виводив на Юнацьке Євро, то у національній команді ситуація більш складна. 

Маркевичу доведеться зіштовхнутися зі зміною поколінь. Старіючі лідери (Ротань, Селезньов, Гусєв, Кучер) і необстріляна молодь (Коваленко, Зінченко...) - ось головні загрози для збірної у наступному відборі на ЧС-2018, де ми гратимемо проти бойових ісландців, хорватів, турків та команди Фінляндії. 

Маркевич особливо ніколи не славився вмінням працювати з молоддю. А саме вона має посісти у збірній місце старої гвардії. Тим більше, що збірна - це не клуб. Якусь тактичну модель виробити складно через короткий тренувальний процес. Роботу тренера збірної можна охарактеризувати наступним чином: береш готових футболістів з клубу, розставляєш їх на потрібних позиціях, даєш установку - все. 

Особливістю збірної України є дуже обмежений вибір виконавців і така сама обмежена їхня здатність виконувати різноманітні ролі на полі. З приходом Маркевича кількість виконавців не збільшиться, і якість не покращиться.

Тому перспективи збірної з Маркевичем досить туманні. Але наразі в Україні, мабуть, немає тренера, який може щось змінити радикально.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme