Вірус Зіка зриває Олімпійські ігри-2016

Збірні відмовляються їхати в Ріо-де-Жанейро , Ігри під загрозою, але збірна України готова виступати. Що взагалі відбувається і чи настільки все погано

Вірус Зіка зриває Олімпійські ігри-2016…

В останні дні спортивний світ активно обговорює небезпеку, що може вплинути на проведення Олімпіади в Ріо – вірус Зіка, що активно поширюється на території Бразилії і вже спонукає спортивне керівництво деяких країн до важливих і відповідальних заяв. Так вже стало відомо, що у Японії готові зовсім відмовитися від участі в ОІ-2016, якщо спортсменам з Країни сонця, що сходить, буде загрожувати небезпека. Так наскільки ж серйозна проблема? І чим може обернутися "вірус Зіка" для Олімпіади, до старту якої залишається все менше часу? 

Що таке вірус Зіка?

Ця інфекція була вперше зафіксована у 1947 році в Уганді, причому спочатку вірус вразив лише місцевих макак-резусів і лише через 5 років вірус вперше був виявлений у людини на території все тієї ж Уганди. З тих пір вірус періодично фіксували у країнах Африки, а також в деяких областях Азії, але загрозливих масштабів вірус Зіка довго не досягав. Але починаючи з 2007 року у світі була зафіксована ціла серія спалахів інфекції, і саме останній з них – у Бразилії, і погрожує проведенню Олімпіади.

Чи зірве Олімпіаду-2016 вірус Зіка - фото 1

Наразі про вірус Зіка відомі такі основні факти:

- він передається в основному через укуси комарів, а також статевим шляхом. Проте наразі вчені працюють над версією, згідно якої вірус Зіка може передаватися рідинним шляхом – через слину, кров та сечу.

- проти вірусу поки що не існує вакцини, незважаючи на те, що в Індії заявляли про винахід такого препарату. Тому можна лише полегшити симптоми хвороби за допомогою жарознижуючих препаратів та препаратів, полегшуючих біль. В такому разі хвороба зазвичай відступає протягом 7-10 днів.

- найбільш небезпечний вірус Зіка для вагітних жінок, адже є наукові данні, згідно яких ця інфекція може призвести до розвитку мікроцефалії у плода – аномального зменшення черепу дитини відносно інших частин тіла.

Чи зірве Олімпіаду-2016 вірус Зіка - фото 2

Як борються з вірусом Зіка в Бразилії

Керівництво країни вже проводить активну діяльність по боротьбі з загрозою. Президент Бразилії Ділма Русефф заявила наступне: "Ми будемо проводити боротьбу з вірусом будинок за будинком, щоб не пропустити найменшої деталі". Також бразильці вкладають великі гроші в роботу над розробкою вакцини, щоб прискорити процес і якнайшвидше заспокоїти громадськість.

В країні масово винищують комарів і місця скупчень комах. Для цього навіть було підключено армію, а саме 200 тисяч солдат, що шукають джерела розповсюдження комарів.

Чи зірве Олімпіаду-2016 вірус Зіка - фото 3

Чи може вірус Зіка стати на заваді проведення ОІ-2016?

Незважаючи на те, що паніки в світі спорту поки що немає, деякі керівники національних олімпійських комітетів вже заявили про готовність відізвати свої збірні з турніру, якщо ситуація стане більш загрозливою. Окрім вже згаданих на початку матеріалу японців, готовність пожертвувати Олімпіадою заради безпеки спортсменів вже висловили керівники МОК Кенії, а в США, Австралії і Новій Зеландії повідомили, що спортсмени мають самі вирішити, чи їхати їм у Бразилію.

Що кажуть з приводу вірусу Зіка в Україні

Depo.ua попросив прокоментувати ситуацію з небезпечною інфекцією легкоатлетку Ольгу Саладуху, бронзового призера ОІ-2012 у Лондоні:

"В Україні паніки немає, ми всі готуємося до Олімпійських ігор і збираємося їхати у Ріо. Але все буде видно ближче до самих Ігор. Я знаю, що у Бразилії борються з вірусом Зіка, труять всіх цих комарів. Сподіваємося, що все буде добре".

Як вірус Зіка загрожує проведенню Олімпіади-2016 - фото 4

Також ми поцікавилися думкою щодо цієї теми у фахівця із сфери медицини. Як розповів depo.ua спортивний лікар Павло П., вірус Зіка навряд чи стане причиною для переносу Олімпійських ігор.

"По-перше, він ще недостатньо вивчений. По-друге, він становить загрозу лише для вагітних жінок. Його можна порівняти з нашою краснухою. Тим більше, що в Індії заявляють, що винайшли проти нього вакцину. Зривати через вірус Олімпіаду буде нерозумно. Навіщо це робити? Щоб не рознести вірус в інші країни? Так він і так рознесеться по світу. Сьогодні неможливо ізолювати епідемію. Щодо Олімпіади рішення прийматиме кожна країна окремо, але з вірусом Зіка більше паніки, ніж реальної загрози".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme