Харків'янам пропонують взяти на себе борги Курченка, щоб Ярославський купив "Металіст"?

Екс-віце-президент ФФУ Стороженко запропонував рятувати "Металіст" через старий благодійний фонд

Харків'янам пропонують взяти на себе бор…

Сергій Стороженко, який наразі переймається долею "Металіста", у своєму "Фейсбуці" написав повідомлення, запропонувавши всім охочим скинутися на порятунок клубу. 

Ініціатива хороша і таке відбувалося не тільки в Україні. Вболівальники дуже часто рятували клуби від банкрутства, взяти хоча б ангійський "Портсмут" чи шотландський "Хартс".

"Ми відновили діяльність Харківського обласного благодійного фонду "Відродження харківського футболу" імені Миколи Уграїцького", - писав Стороженко. 

Проект існуватиме 5 місяців. Гроші, які надійдуть у фонд, за словами Стороженка, будуть витрачені на підтримку життєдіяльності дитячо-юнацької академії та навчально-тренувального центру клубу. Всі витрати на головну команду, як і раніше, має нести власник клубу Сергій Курченко. 

Серед людей, які підписалися під зверненням Стороженка, багато відомих особистостей. Наприклад, акціонери клубу Шрамко, Сидоренко, Мисиченко, дворазовий олімпійський чемпіон Поярков, підприємець Байбаков. Весь перелік можна побачити тут

Також Стороженко зазначив, що таку тактику підтримали всі ультрас, але наразі самі фанати цього не підтвердили. Щоправда, і не спростували.

Що це за фонд

Відродження харківського футболу "імені Миколи Уграїцького", за словами Сергія Стороженка, існує 20 років.

Реєстрація та внесення інформації про "Відродження харківського футболу" імені Миколи Уграїцького" в ЄДРПОУ були здійснені 01.12.2005. 

Через цей фонд свого часу збиралися гроші на перші мультимедійні табло стадіону "Металіст", а також пластикові сидіння. 

Всі охочі мають кидати гроші на рахунки, що відкриті у "Мегабанку". Портфель акцій цього банку на 39,9% належить підприємству гендиректора "Турбоатома" Віктора Субботіна - "М-Інвест". 

Також акціонерами є ЄБРР і німецький держбанк KfW.

Віктор Субботін - харківський мільйонер, колишній член СПУ та Партії регіонів.

Як це працює

За словами Сергія Стороженка на форумі фанів "Металіста", "у Харківській області тільки офіційних зареєстрованих фанів "Металіста" майже 59 тисяч, та ще незареєстрованих близько 100 тис. Якщо кожен, хто хоче врятувати улюблений клуб, уявімо собі їх всього 100 тис., перерахує на рахунок фонду 100 гривень на місяць, то цього з лишком вистачить на Академію і частина навіть на головну команду клубу залишиться. Під громадським контролем кошти підуть від харків'ян, які стали офіційними спонсорами клубу, виключно на клуб".

Стороженко обіцяє, що все буде прозоро і нікого не кинуть.

Що кажуть люди

У переважній більшості в соцмережах і на форумах фанати "Металіста" не вірять пану Стороженку. Вони закидають, що через благодійний фонд банально розкрадатимуться кошти. 

Згадують про "12 стільців" і "Союз меча та орала". 

"Якби була створена "ОО Ветеранів клубу та вболівальників МХ" з увійшовшим в неї клубом "Металіст"...

Проведена акціонізація і розподілені акції серед членів ГО, обчисливши номінальну вартість.

Згідно зі статутом, можна було б призначати менеджерів зборами уповноважених, тоді тільки з'явиться відкритість витрачання коштів і можливість впливати на ситуацію в клубі.

Процедура не швидка, але дієва, можна звернутися до досвіду Британських клубів. там ця процедура допомогла налагодити процес виживання і розвитку футболу.
Навіть "Арсенал", свого часу, пройшов через це.

Але такі особистості як Стороженко і на нюх не повинні наближатися до ОО, обберуть і кинуть", - вважає один із фанатів. 

У чому фішка?

Сергій Стороженко - людина наближена до Ярославського. У свій час він оголосив війну Григорію Суркісу, коли у того відбувся конфлікт з Ярославським. 

Вже тривалий час тривають неафішовані переговори між Ярославським та Курченком щодо продажу клубу. Про участь у них Стороженка достовірної інформації немає.

У переговорах буцімто йшлося про $10 млн за клуб з боргами близько $25 млн. Але Курченко відмовився від такого варіанту. 

Наразі дитячо-юнацька академія та база належать клубу. 

За Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", вони мають "право власності та інші речові права на кошти, цінні папери, земельні ділянки, інше нерухоме та рухоме майно, а також нематеріальні активи, якщо інше не встановлено законом або установчими документами".

Виходить, що за згодою Курченка, дитячо-юнацька школа та база "Металіста" можуть стати власністю відповідного благодійного фонду. Щоправда, Курченко всіляко відмовляється продавати всю свою футбольну власність. 

Навіщо вкладати гроші у підприємство Курченка?

Тут є декілька варіантів відповіді. Цілком можливо, що між Курченком та Ярославським було досягнуто домовленості, яка стосується боргового тягара по базі та дитячо-юнацькій академії. Мовляв, допоможете мені фінансувати ці об'єкти, розрахуватися з боргами, я фінансуватиму суто клуб до завершення сезону, а там вже і про продаж поговоримо. 

Звичайно, це лише здогадки. Останнім часом інформації від наших джерел щодо переговорів між Ярославським і Курченком не було. 

Також існує й інший варіант. Справа в тому, що "Металіст" дійсно опинився на межі втрати професійного статусу. Якщо ситуація не покращиться, то клуб не отримає атестат на участь у Прем'єр-лізі в наступному сезоні. Без зарплати з клубу втечуть футболісти. Курченка такий розвиток подій, схоже за все, не хвилює. А от людей, які хочуть придбати чи повернути клуб - навіть дуже. Бо починати з низів і втрачати час -не дуже привабливо. 

Також дитячо-юнацька школа "Металіста"- одна з найсильніших в Україні. Втратити її зараз буде ударом для харківського футболу.Так чи інакше після того, як клуб поверне собі Ярославський, саме на основі сильної дитячо-юнацької школи і будуватиметься стратегія розвитку команди.

Щоб не допустити негативного розвитку подій, цілком можливо, і робиться спроба залучити гроші через благодійний фонд.

Скільки планують залучити

За словами Сергія Стороженка, для того, щоб забезпечити фінансування бази та дитячо-юнацької академії потрібно залучити мінімум 1 млн гривень. 

Юридичні аспекти

Загалом фінансування клубу через благодійний фонд - не новинка. Існує багато законодавчих плюсів цієї діяльності. 

Благодійні організації взагалі не вважаються платниками податку на прибуток (за умови включення до Реєстру неприбуткових організацій та установ) (пп.133.1.1.2 Податкового Кодексу).

Це означає, що по відношенню до цього податку благодійні організації надалі не мусять виконувати обов’язки платника цього податку, передбачені Кодексом (ставати на облік, вести податковий облік, подавати звітність, сплачувати податок, тощо).

До 2015 року податкова пільга полягала в частковому звільненні під податку на прибуток; ст.157 ПКУ визначала види доходів, що звільнялись від оподаткування. Відповідно до змін, внесених Законом № 71 від 28.12.2014, дана норма виключена. Втім, немає й потреби в ній - тепер благодійні організації не мусять платити податок на прибуток з будь-яких видів чи сум доходів (за умови перебування в Реєстрі неприбуткових організацій та установ).

Контролює діяльність благодійних організацій податкова. Щоправда, досі в Україні створюється безліч благодійних фондів через які банально відмиваються кошти через відсутність контролю з боку держави. 

Цілком можливо, що ініціатива дійсно благодійна. Але не слід відкидати й підозри людей щодо "темної сторони" цієї справи. Мовляв, в Україні навіть гарні наміри мають певну вигоду. Але лише час покаже, хто правий. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme