Як Фризбі став Олімпійським видом спорту, збираючи повні стадіони

Depo.ua розповідає все, чого ви не знали про улюблену гру мільйонів шашличників та курортників, яку МОК визнав олімпійським видом спорту

Як Фризбі став Олімпійським видом спорту…

Більшість українців знає про Фризбі (літаючий диск) дуже мало. У "літаючу тарілку", яку придумали у 50-х в США, коли людство охопила хвиля НЛО-манії, грають під час пікніку та відпочинку, кидаючи диск один одному. Складно уявити, що сьогодні Фризбі - не просто розвага, а професійна гра. 

Сам вид спорту включає кілька дисциплін: алтимат, дог-фризбі і диск-гольф, аналог гольфу. Турніри з алтимат-фризбі проводяться в декількох дивізіонах: відкритий, жіночий, змішаний - для кожного складений свій рейтинг.

Існує Міжнародна федерація (WFDF), а в Україні - Федерація фризбі України. Чемпіонат України з алтимату, наприклад, відбувся в Броварах весною. У відкритому дивізіоні зіграли 14 команд, а у жіночому - 4. 

У США існує розгалужена система чемпіонатів з алтимату. Є ліга "Мастерс", юнацькі чемпіонати, студентські ліги, жіночі чемпіонати. Нещодавно у Данії завершився чемпіонат Європи з алтимату.

Трибуни були вщент заповнені глядачами, а кращою збірною стала команда Великої Британії.

Як Фризбі став Олімпійським видом спорту - фото 1

Правила Алтимат-Фризбі.

Як Фризбі став Олімпійським видом спорту - фото 2

В алтимат грають команди по 7 осіб (по 5 в залі або на пляжі). Для матчу потрібне поле розміром 37 на 64, плюс дві зони 18 на 36 (це зони суперників).

Рахунок змінюється, коли гравець ловить диск в зоні суперника - при цьому бігати з диском в руках не можна, снаряд можна переміщувати тільки пасом. У гравця, що володіє Фризбі, є 10 секунд на передачу - у захисника є право перекривати можливі напрямки пасу, виключивши будь-який фізичний контакт.

Суддів в алтиматі немає - є персонал, який стежить за часом, рахунком. Всі спірні питання по фолам команди вирішують самостійно.

Суворої екіпіровки теж немає - досить носити форму, що дозволяє визначити командну приналежність. 

Як Фризбі став Олімпійським видом спорту

На останній сесії Міжнародного олімпійського комітету в Куала-Лумпурі, домігшись відповідності всім критеріями олімпійських видів спорту, включаючи наявність 62 національних федерацій і рівність за статтю, Світова федерація фризбі (WFDF) отримала схвалення МОК.

Олімпійське визнання дає право на отримання фінансування від МОК, але не означає включення виду спорту в програму Олімпійських ігор.

Заявка на проведення турніру на Олімпіаді-2020 в Токіо подана. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme