Як допінг екс-росіянки Абрамової врятує збірну України з біатлону

Як би це не звучало, але дуже добре, що колишня біатлоністка збірної Росії, яка зараз виступає за Україну, відсторонена від стартів через допінг

Як допінг екс-росіянки Абрамової врятує…

У пробі Абрамової, взятої 10 січня 2016 року під час етапу Кубка світу в Рупольдінгу, виявлений заборонений препарат мілдронат. В результаті з'ясування обставин, встановлено, що за медичними показаннями і відповідно до призначення лікаря Абрамова дійсно приймала цей препарат в листопаді 2015 року. Відзначимо, що мілдронат був внесений до списку заборонених з 1 січня 2016 року. До остаточного з'ясування обставин та прийняття рішення IBU, спортсменка не братиме участь в міжнародних стартах.

Потрібно відзначити, що Абрамова в Україні така не одна. У минулому році за вживання допінгу на 2 роки дискваліфікували біатлоніста чоловічої збірної України Сергія Седнєва.

Що таке мілдронат

Препарат, який поліпшує кровопостачання органів і тканин. В умовах інтенсивних фізичних навантажень врівноважує баланс між потребою тканин у кисні і його доставкою, перешкоджає накопиченню в клітинах і тканинах продуктів розпаду і токсинів, захищаючи клітини від ушкодження. Мілдронат стимулює метаболічні процеси, підвищує працездатність (розумову і фізичну), активує гуморальний і клітинний імунітет. 

Виводиться з організму максимум за тиждень. Тому дивно, коли кажуть, що вживався він у листопаді до заборони. За два місяці його слідів в організмі не мало бути.

Хто така Абрамова

Ольга Абрамова - колишня біатлоністка збірної Росії. За Україну почала виступати з 2012 року. Сама Абрамова народилася у Харкові. Взагалі у збірній України з біатлону існує давня традиція "просувати" екс-росіян, які не вирізнялися особливими результатами на Росії. Крім Абрамової у жіночій збірній ще є Наталя Бурдига, яка народилася у Пермській області, витупала на Росії, а українкою стала в 2010 році. Обидві спортсменки не вирізняються швидкістю та стабільністю у стрільбі. 

Якщо говорити про Абрамову, наприклад, завдяки її провалу Україна завалила жіночу естафету на 6-му етапі Кубка світу в Антхольці. Через невдалу стрільбу Абрамової (2 промахи лежачи і три додаткових патрони у стрільбі стоячи, яку відстріляла за 1 хв 35 секунд) Україна з лідера відкотилася за межі ТОП-5 і навіть Підгрушна не врятувала нас від фінішу на 9 місці. У тій гонці Абрамова заміняла Джиму, що захворіла. 

Без неї ж Україна спокійно вигравала естафету у складі Джими, Валі Семеренко, Підгрушної та Варвинець у Рупольдінгу.

Не вирізнялася Абрамова й індивідуальними результатами в останніх гонках. У ТОП-15 екс-росіянка потрапляла аж на другому етапі Кубка світу в Хохфільцені. Там же у складі жіночої естафети здобула "бронзу". Далі, як бачимо, один суцільний спад.

Як допінг екс-росіянки Абрамової врятує збірну України з біатлону - фото 1

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак казав, що росіянок до збірної запрошують заради того, щоб вони створювали конкуренцію українським біатлоністкам. Натомість ми бачимо, що вони взагалі і поруч не стоять з лідерами збірної України і за багатьма показниками поступаються навіть молоді, яка бере участь у Кубку IBU.

Як допінг екс-росіянки Абрамової врятує збірну України з біатлону - фото 1

Наприклад, вже давно напршується залучення до першої збірної на постійній основі Анастасії Меркушиної, яка у минулому сезоні непогано зарекомендувала себе в естафетах на Кубку світу, де Україна завжди є фаворитом, коли у "четвірці" не біжить Абрамова. Влучність стрільби Меркушиної - 85%. Дівчина посідає 6 сходинку в загальному заліку Кубка IBU. Ольга Абрамова стріляє гірше - 80%. Ще одна юна зірочка Юлія Журавок взагалі показувала майже відмінну стрільбу - у минулому сезоні точність 92%. 

Саме ці дівчата мають посісти місце у першій збірній і бігти в естафетній четвірці, якщо випадає один з лідерів, як це було із Джимою, яка захворіла в Антхольці. Тренерський штаб до цього не прийшов сам - допомогла допінг-проба Абрамової. От тільки допінг спортсменки вдарить по збірній України з точки зору іміджу. Також у разі дискваліфікації Абрамової можуть бути зняті зароблені нею очки в Кубку націй, де Україна йде п'ятою (4534). Абрамова загалом заробила 589 очок. Щоправда, існує велика імовірність того, що Абрамову не покарають, оскільки мілдронат вона вживала у листопаді 2015-го, а заборонили його з 1-го січня 2016-го... Але, можливо, ми нарешті побачимо когось з молодих спортсменів у першій команді. 

Як допінг екс-росіянки Абрамової врятує збірну України з біатлону - фото 2

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme