Як Ахметов зневажає жителів Донбасу

Головними спікерами в ахметівській операції "Мир з поверненням на "Донбас Арену" стануть громадяни Євросоюзу - нові ідоли "Шахтаря" - Луческу та Срна

Як Ахметов зневажає жителів Донбасу…

Мабуть, всі вже бачили чи читали останні інтерв'ю Ріната Ахметова телеканалам "2+2" та ТРК "Україна". Це ті, де він розповідає, що донеччани страждають, каже про мир та повернення на "Донбас Арену". Таку риторику команди Ахметова ми прогнозували ще досить давно. Вона відповідає утопічній операції з поверненням "Шахтаря" у Донецьк, яку розпочато перед виборами. Ахметов постав перед нами з екранів телевізора сивочолим, засмученим корінним донеччанином, якому болить війна у його рідному краї. Головні цілі у його житті: повернення миру, "гуманітарка" та велич "Шахтаря". Прямо солодка цукерочка у гарній етикетці. І жителі Донбасу у черговий раз на це клюнуть, проголосують за "Опоблок", а потім будуть дивуватися, чому їх знову обдурили.

Мало хто з українців дивився глибше у риторику олігарха. Особливо в тій частині, де він каже про економічне зростання, гідне життя, робочі місця. У часи Януковича було гідне життя? Збільшувалася кількість робочих місць та було економічне зростання? Скоріше за все Ахметов у цій частині говорив про нормальну роботу свого бізнесу.

Але Ахметов здивував навіть не цим. Донецький "Шахтар" остаточно перетворився у його політичний інструмент, а головними зв'язківцями з людьми і генераторами політичних меседжів з футбольного клубу стануть тренер Луческу та капітан Срна. Обидва - громадяни Євросоюзу і дуже дорого обходяться Рінату у фінансовому плані. Зарплата кожного сягає 4-5 млн євро.

"Я впевнений, що на "Донбас Арені" буде звучати гімн Ліги чемпіонів, і ми всі зберемося дружною сім'єю на "Донбас Арені". І Даріо заспіває пісню для всіх наших уболівальників "Вийшов у степ донецький ...", а всі вболівальники будуть підспівувати. І, мені здається, це буде дуже зворушлива зустріч з уболівальниками зі сльозами на очах ", - такі слова Ахметова.

Зневага до донеччан чи комплекс європейця

Як Ахметов зневажає жителів Донбасу - фото 1

Рінат Ахметов складає враження людини, якій більше за все у світі потрібне визнання у Європі. Він завжди прагнув відмежуватися від асоціацій з "кримінальником із Донецька". У 2000-их роках він почав робити з "Шахтаря" європейський клуб, запрошуючи спочатку італійця Невіо Скалу, потім німця Бернда Шустера, а слідом за ним прийшов відомий у Європі Мірча Луческу. Компанія PricewaterhouseCoopers розробила структуру клубу, а гендиректором став Сергій Палкін, який мав досвід роботи у PwC.

Згодом про донецьке минуле "Шахтаря" почали забувати. Дегтерев, Грачов, Старухін, Дрозденко, Зубов - всі вони поступилися місцем новій, спочатку румунській, а потім бразильській ері "гірників". "Шахтар" почали обгортати у європейську етикетку. У 2006 році Ахметов вирішив побудувати найкращий стадіон у Європі - "Донбас Арену". Він хотів вразити всіх, не стільки в Україні, скільки у Європі. Довести всім, що він не звичайний донецький "бандит", а європейська людина. "Шахтарем", перетворенням Донецька на європейське красиве місто, навіть освітою свого сина в Англії Ахметов намагався відмежуватися від донецьких кримінальників при владі, без яких втім він ніколи б не став олігархом в Україні. 

У 2009 році "Шахтар" виконав свою спортивно-політичну місію. Клуб виграв Кубок УЄФА перед президентськими виборами. "Донбас Арену" відкрили у серпні, а вже у січні 2010 Янукович став президентом . Велику кількість балів Янукович отримав завдяки Ахметову та "Шахтарю", бо він постійно світився на матчах "гірників" поруч з олігархом. Не можна стверджувати, що без перемог "легітимний" не став би президентом, оскільки на той час українські олігархи на спільній зустрічі вирішили підтримати саме його на виборах. 

Вже у ті часи Ахметов зрозумів, що йому потрібні ідоли. У "Динамо" є Лобановський, а у "Шахтаря" ідолом став Луческу. Телеканал Ахметова розпочав знімати фільм про румунського тренера, який так і не вдалося завершити через війну. Йому обіцяють встановити пам'ятник біля "Донбас Арени". Другим головним героєм став капітан Даріо Срна, який співатиме "вийшов у степ донецький" після повернення на "Донбас Арену". Але яке вони мають відношення до Донецька та історії "Шахтаря"? Складається враження, що Ахметов цурається свого походження і справжньої історії клубу, яку кували ще у часи СРСР, коли клуб виграв 4 Кубки (1961,1962, 1980, 1983) та незалежної України.

"Гірники" вперше у 2000 році вийшли до Ліги чемпіонів зусиллями українців. І тренером тоді був українець Прокопенко. А що ж В'ячеслав Шевчук, який всю кар'єру провів у "Шахтарі" і зараз надійно закриває лівий фланг? Про нього не говорять, бо не гідний, мабуть.

Відношення Ахметова до донеччан можна прослідкувати не тільки на прикладі "Шахтаря", українська історія якого замінюється новою бразильсько-румунсько-хорватською. Гуманітарна допомога від Ахметова посідає тут окреме місце. У Донецьку кажуть, що без неї б не вижили і вдячні Ахметову. Але більшість людей там не знають, що сам олігарх досі має великий вплив на регіон. Досить вигідна та дешева "купівля" електорату за їжу. 

Свого часу на Донбасі голосували за Януковича, щоб тільки не за Ющенка чи Тимошенко. Вони хотіли бути з Росією лише через психологію "добрий хазяїн прийде - порядок наведе". У Донецьку любили говорити: "Ахметов має купити шахту і покращити життя". Подивіться хоча б фільм "Інший Челсі". Більшість людей на Донбасі так і не зрозуміють, що їх купили за пакет "гуманітарки" та гарну етикетку. А ті, хто зрозуміли це, на жаль, перебувають у меншості. 

Ахметов ще не втратив надії стати європейцем. А жителі Донбасу не зрозуміли, що всі їхні проблеми не через "бандерівців", а завдяки помилкам 10-20 річної давнини, коли вони дозволили керувати собою людям калібру Януковича, Колесникова та Ахметова. А сьогодні вони дозволяють робити це Моторолі, Захарченку, Гіві... Де Ваша самоповага?

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme