Скандал з "баригами": Директора "Арени Львів" звинуватили у відмиванні коштів

Голова Громадської ради при МВС Володимир Мартиненко розповів,чому в Україні не боряться з квитковими спекулянтами, а також звинуватив директора "Арени Львів" Дениса Ринського у відмиванні коштів. Той все заперечує

Мирослав Новосад
Шеф-редактор спортивної редакції Depo.Сектор
Скандал з "баригами": Директора "Арени Л…

Так вже у нас повелось, що значні футбольні події для звичайного українця - суцільна головна біль. Де знайти квиток? Як потрапити на матч? Ці питання все частіше залишаються без відповіді. Найяскравіший приклад - гра збірної України та Словенії у Львові восени минулого року. Квитки за незнаним маршрутом потрапили в руки спекулянтам. А ті почали "дерти" втридорога. Той мізер квитків який продавали в касах швидко закінчився, як і терпіння вболівальників, які зрозуміли, що їх просто надурили. То ж закінчилось все тим,  що у Львові вболівальники закидали каси "Арени Львів" яйцями та перекрили дорогу на вулиці Стрийській, яка веде до стадіону. Чи навчила чогось наших футбольних функціонерів та сумна історія зможемо побачити вже зовсім скоро...

Напередодні двох резонансних матчів "Шахтар" - "Шальке" та "Динамо" - "Манчестер Сіті" ми звернулися до правоохоронців аби запитати, як побороти квиткових "бариг". Від правохоронців взяв слово голова Громадської ради при міністерстві внутрішніх справ Володимир Мартиненко.

"Є рекомендація відпускати не більше 4-ох квитків в одні руки. Діє на всі резонансні матчі. Але ніхто не стежить чи приписи виконують. Клубам це не цікаво, бо не є основним заробітком для них. То ж є "розумніші за всіх" особи, які домовляються з керівниками на місцях і беруть квитки поза касою. Тому зараз закликаю людей купувати перепустки лише через офіційні портали в інтернеті. Навіть краще вистояти чергу, але показати спекулянтам їхнє місце. Дієво також викликати патрульних поліцейських. Незаконна підприємницька діяльність передбачає кримінальну справу", - зазначив Мартиненко.

І вже на другому питанні розмова набрала зовсім несподіваного характеру.

- Винні директори стадіонів? Чи ті, хто відповідає за збут квитків у клубах?

- Достеменно вивчав ситуацію з продажем перепусток на матч збірних України та Словенії на "Арені Львів". Пригадуєте, тоді вболівальники перекривали дороги і билися просто біля кас. А все тому, що директор стадіону Денис Ринський зі своєю командою лише на квитках "відмили" мільйон двісті тисяч гривень. Вболівальники чітко свідчать, що квитків в касах було значно менше, аніж декларували у Федерації футболу. І коли призначили міністерську перевірку, керівника раптово забрала швидка допомога з гіпертонічним кризом.

- Які результати перевірки?

- Зрештою представники Мінспорту заявили, що без допомоги правоохоронців розібратися не можуть. Відтак окремі народні депутати залучили до справи і поліцію. Поки вивчають усі деталі. Але і моїх задокументованих фактів вистачить, аби щонайменше Дениса Ринського звільнили.

Після різких звинувачень, ми зустрілися з директор "Арени Львів", аби він висловив свою думку стосовно гучної заяви представника МВС. Тим паче, за декілька днів "Арені Львів" приймати плей-офф Ліги Європи між "Шахтарем" та "Шальке".

- Вас відверто звинувачують у махінаціях з квитками…

- Ця інформація не відповідає дійсності. Це ніщо інше, як безпідставний наклеп. “Арені Львів”виділили мізерну частину квитків. Коли люди почали перекривати трасу, ми вийшли до них і пообіцяли зробити все можливе, аби дістати квитки для тих, кому не вистачило у черзі. Днем пізніше, ми виконали обіцяне, оскільки змогли“вибити” в федерації ще 840 квитків для активістів та учасників АТО. Ось висновок міністерської комісії (тримає в руках документ, - ред). Вони не виявили жодних порушень. Ми надали всі необхідні документи та дані. Дивно, чому якісь "треті сторони" коментують. Чому питання не задають федерації футболу, яка займалася розподілом квитків. Ми з керівником служби безпеки стадіону цю ситуацію витягли на своїх плечах, а хтось нас крайніми робить.

- Давайте покажемо висновок комісії читачам…

- Звичайно, давайте покажемо. Проте я не буду виправдовуватися перед невідомою мені людиною. Якщо правоохоронні органи хочуть звертатися до нас, то ми надамо документи. Але не буду вступати в неконструктивний діалог, оскільки вважаю ситуацію вичерпаною.

- Подаватимете до суду?

- Сподіваюсь, пан Мартиненко обгрунтує сказане або вибачиться за безпідставний наклеп у мій бік. Враховуючи, що зараз є велика кількість роботи перед початком складного 2016 року, я не маю ані бажання, ані часу відволікатись на подібні речі.

І складається враженні, що схожі звинувачення будуть ще не раз лунати в українському футболі.

Вже в найближчий тиждень вони можуть стосуватися менеджерів "Динамо" та "Олімпійського". Фани киян вже простояли один день даремно біля кас в очікуванні квитків, в той час коли "бариги" "повним ходом" приторговували перепустками в інтернеті. Тож наслідки спрогнозувати важко. В цей же час голова Громадської ради при МВС радить, аби побороти спекулянтів треба зробити декілька простих кроків...

"Федерації футболу треба встановити чіткі правила продажу квитків. Не більше чотирьох в одні руки і з обов'язковою реєстрацією паспортних даних тих, хто купує. Напередодні матчів давати рекомендації правоохоронцям від клубів чи менеджерів збірної. Тоді поліцейські активніше відстежуватимуть "бариг", - каже він.

Здавалося б, все просто. Тільки от країна у нас така, що завжди найскладніше, зробити найпростіший крок.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme