Порошенко та Яценюк: Хто кого підставляє з Євробаскетом-2017

Міністр молоді та спорту України Жданов повідомив, що Україна відмовляється від Євробаскета-2017, який так хотіли провести президент та прем'єр-міністр. Але хто візьме на себе остаточну відповідальність за провал престижного турніру

Порошенко та Яценюк: Хто кого підставляє…

У 2014 році через початок збройного конфлікту на Донбасі та відсутність грошей на будівництво інфраструктури, Україна відмовилася від проведення Євробаскету-2015. Право на проведення даного турніру наша країна отримала у 2011 році. Він мав пройти у шести містах країни (Харкові, Києві, Дніпропетровську, Львові, Одесі та Донецьку). Будівництвом арен у Києві, Львові, Дніпропетровську, а також, за неофіційними даними, в Одесі, займався Коломойський, у Харкові будував Курченко, а в Донецьку - Колесников.

Після Революції Гідності та початку війни на Донбасі заговорили про перенесення турніру на інший термін. Всі інвестори, крім Колесникова та Курченка, мали добудувати баскетбольні арени.

У липні 2014 року прем'єр Яценюк разом з президентом Порошенком зустрілися з президентом ФІБА-Європа Демірелем. Результатом зустрічі стала домовленість, що замість Євробаскету-2015 Україна прийматиме Євробаскет-2017. 

Але підготовка до нього банально розвалилася.

Інвестори та прохання Порошенка

Порошенко та Яценюк: Хто кого підставляє з Євробаскетом-2017 - фото 1

У травні 2015 року Петро Порошенко надіслав листа Арсенію Яценюку з вимогою розібратися з питанням Євробаскету-2017. 

"Враховуючи важливість підвищення міжнародного авторитету держави та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2017 року з баскетболу, прошу терміново опрацювати питання про проведення зазначених змагань", - йшлося у листі Порошенка. 

У Кабміні розбиратися довго не стали і вже 17 червня міністр молоді та спорту України Жданов сказав, що Євробаскт-2017 проводити Україна не буде через безгрошів'я, відсутність інфраструктури та війну. 

Хто кого підставив?

Порошенко та Яценюк: Хто кого підставляє з Євробаскетом-2017 - фото 2

Міністр спорту Жданов - людина, наближена до Яценюка. В Україні зараз, мабуть, всім зрозуміло, що криза, війна, падіння економіки, ніяк не в'яжуться з інвестиціями в Євробаскет. Наразі інвестори також не готові добудовувати арени, вкладати кошти. В бюджеті грошей немає. Тому рішення відмовитися від турніру виглядає логічним. 

Але тут досить цікавий момент. Порошенко зіграв наввипередки зі своїм листом до Яценюка, зробивши ефект бажання провести турнір заради підвищення іміджу держави. А в Яценюка, виходить, не впоралися із завданням і провалили ідею Євробаскету. Звичайно, якщо Яценюк пояснить причину відмови від турніру - його зрозуміють та, можливо, почнуть критикувати президента за розваги під час війни. Але без пояснень в суспільстві буде панувати думка, що прем'єр не тільки з реформами не впорався, але і престижний турнір для країни втратив. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme