Навіщо Тимошенко грається у баскетбол

У той час, коли українці вже забули про ідею з Євробаскетом в Україні, міністр спорту - "тимошенківець" Жданов - вирішив її оживити під новим соусом

Навіщо Тимошенко грається у баскетбол…

Наша країна отримала право на проведення Євробаскету-2015 у 2011 році. Після Революції Гідності та початку бойових дій на Донбасі ФІБА разом з українською стороною дійшли згоди щодо проведення ЧЄ-2015 за межами України. Його прийняли Франція, Хорватія, Німеччина та Латвія. 

Тоді, у 2014 році, з президентом ФІБА-Європа паном Демірелем зустрічалася верхівка нашої держави: президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Вони говорили про Євробаскет-2017, який мав би пройти у нашій країні. Але не так давно і від цієї ідеї хотіли відмовитися, точніше, хотів. 

У травні 2015 року Петро Порошенко надіслав листа Арсенію Яценюку з вимогою розібратися з питанням Євробаскету-2017. 

"Враховуючи важливість підвищення міжнародного авторитету держави та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2017 року з баскетболу, прошу терміново опрацювати питання про проведення зазначених змагань", - йшлося у листі Порошенка. 

У Кабміні розбиратися довго не стали і вже 17 червня міністр молоді та спорту України Жданов сказав, що Євробаскт-2017 проводити Україна не буде через безгрошів'я, відсутність інфраструктури та війну. 

Згодом той самий Жданов вже казав, що Україна готова прийняти матчі однієї групи Євробаскету-2017. До цього його підштовхнула логіка.

Таке бажання Жданова оживити "мертву" ідею Євробаскету виглядає звичайною політтехнологією. Жданов - людина Юлії Тимошенко. Цілком можливо, що риторика її політсили, окрім критики влади щодо тарифів, також знайде певний привід покритикувати або повихвалятися у баскетбольному питанні. Щоправда поки сама Тимошенко нічого про Євробаскет не говорила, але Жданов, як колишній політтехнолог може підказати. Не дарма ж за квотою крісло отримав.

Рішення щодо Євробаскету-2017 ми почуємо від ФІБА у грудні. Спекулювати на цій темі Тимошенко, якщо і буде, то в дусі: "Жданов бореться, а влада йому заважає".

Вже зараз можна сказати, що українцям Євробаскет наразі не потрібний. Це можна оцінити зайшовши у коментарі до новини про ЧЄ-2017 на передових спортивних ресурсах держави.

Навіщо нам Євробаскет-2017

Навіщо Тимошенко грається у баскетбол - фото 1

Зрозуміло, що Україна самостійно не зможе провести Євробаскет. Для цього потрібно добудувати арени у містах, які мали приймати турнір 2015 року. Одним з цих міст є Донецьк... В інших містах Курченко та Коломойський вже нічого не фінансуватимуть, як це було раніше. Бажаючих будувати під Євробаскет сьогодні годі й шукати. Тому матчі однієї з груп - вихід. Їх цілком може прийняти київський Палац Спорту. 

Якщо дивитися на політичну сторону питання - відмова від Євробаскету-2017 могла стати черговим приводом для розмов про владу, яка не відповідає за власні слова. Мовляв, сказали, що проведемо, але відмовилися. 

А так, ніби і прийняли матчі, показали Путіну та ворогам силу держави і опонентам немає до чого причепитися. Але піаритися на здобутті права на проведення ЧЄ-2017 будуть не стільки лідери держави, скільки опоненти, які спробують тягти ковдру на себе.

Взагалі існує й інший варіант. Заявку то подали, але ФІБА може і не дати Україні можливості проводити турнір. Але тоді винними будуть європейські баскетбольні чиновники. 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme