Коли Гай Річі зніме "Великий куш-2" про Кличка

Або хто такі ірландські цигани "пейві", від яких отримав Кличко

Коли Гай Річі зніме "Великий куш-2" про…

Британський боксер Тайсон Ф'юрі на перших шпальтах іноземних ЗМІ. У суботу, 28 листопада, він побив українського чемпіона Володимира Кличка. От тільки мало хто в Англії згадує про те, що Тайсон - ірландський циган. 

Гай Річі і Тайсон

Коли Гай Річі зніме фільм про

Якщо вам не хочеться довго розбиратися з тим, хто такі ірландські цигани, то варто просто подивитися фільм Гая Річі - "Великий куш". Там є головний герой - циган Міккі (Бред Пітт) - чемпіон з кулачних боїв. Він спочатку продає бандитам і нелегальним промоутерам боксерських боїв - Томмі і Турку - поламаний вагончик на колесах, потім вирубає їхнього боксера, що має битися з бійцем кримінального авторитета "Кірпіча".

Згодом циган Міккі також виходить у ринг, де має впасти у 4 раунді. Але він знищує бійця "Кірпіча", бо постійно ставить на свої перемоги гроші.

За сюжетом фільму Міккі та цигани "перевалили" всіх бандитів, вбили "Керпіча" і своїм табором "звалили" з околиць Лондона.

Тайсон Ф'юрі також поставив гроші на власну перемогу над Кличком, побив чемпіона, виграв 200 тис. фунтів у парі та ще 5 млн фунтів за бій і "звалив" з Дюссельдорфа. 

Хто такі ірландські цигани

Взагалі питання походження ірландських циган, або ірландських мандрівників (пейві), викликає багато дискусій.

За однією версією ірландські цигани походять від іншого кочового народу - таріш. За іншою - вони нащадки ірландських селян, яких воїни Кромвеля позбавили даху і землі. За третьою, "пейві" населяли Ірландію ще в Середні віки і тоді вже їх походження було розмито. Є і четверта думка, яку висловлює історик циганського народу Микола Бессонов. Він вважає, що предки "пейві" - відомі нам цигани, які асимілювалися з кочовою (нециганскою) етнічною групою в Ірландії.

Звичаї "пейві" подібні із звичаями наших "рідних" циган. На одному місці довго не затримуються, кочують по країні. 

Більшість із них живуть у вагончиках на колесах. Говорять англійською або мовою шелта.

Коли Гай Річі зніме фільм про

Строго підкоряються своїм традиціям, законам. Релігійні, дуже закриті. Люди цураються їх, тому у них погана репутація.

У їхніх сім'ях, чоловік - головний. Він годувальник, а жінка завжди "знає своє місце". Хоча зараз є  й осілі цигани, але і вони живуть за тими ж законами, що і кочівники.

Зокрема, одружуються і заміж виходять лише за своїх - це справа честі.

Дівчаток виховують бути дружиною для свого чоловіка, раз і назавжди. Тому дівчатка "активно" шукають собі майбутнього чоловіка, одягаючись помітно, яскраво, відкрито.

Можна подумати, дивлячись на таку молоду дівчину, одягнену дуже сексуально і зухвало, що вона доступна всім. Насправді, існує принцип: дивитися, але не чіпати. Їхня мораль має високі вимоги, заміж дівчина повинна вийти незайманою, тому до весілля її буквально "пасуть".

Коли Гай Річі зніме фільм про

Заміж виходять дуже рано - в 16-17 років. У 18 років - це вже стара діва. До свого весілля дівчата готуються весь цей проміжок життя. Весілля - це головний спектакль їхнього життя.

Подружки нареченої вбираються яскраво, бо саме на весіллях вони можуть "зачепити" собі майбутнього чоловіка. У рік дівчина ходить приблизно на 15 таких весіль. Познайомившись з майбутнім чоловіком, вони спілкуються в присутності своїх матерів чи сестер. Довго не дружать, швидко виходять заміж.

Чемпіон, що жив під мостом

Коли Гай Річі зніме фільм про

Крім Ф'юрі у циган є й інший відомий боксер - Джон О'Доннелл. У 2009 році він виграв Кубок співдружності націй. Це був єдиний чемпіон, який жив під лондонським мостом у будинку-фургоні.

Коли Гай Річі зніме фільм про

Коли Гай Річі зніме фільм про

Сам боксер казав, що для нього життя у фургончику - це зручно, а в звичайному будинку нагадувало б в'язницю.

Будиночок Тайсона 

Свого часу циган Ф'юрі, що родом з  Уілмслоу, графство Чешир, Велика Британія, так само жив у маленькому будиночку, який був не набагато більшим за вагончик на колесах.

Коли Гай Річі зніме фільм про

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme