Шарафутдінов з Футсоюзу "ДНР": На "Донбас Арені" не гратимемо, щоб не підставити нашего Ахметова

Виконавчий директор так званого футбольного союзу "ДНР", екс-коментатор ТК "Футбол" В'ячеслав Шарафутдінов розповів про "гуманітарку" Ахметова, за яку його так люблять у Донецьку та "відсутність" російських танків

Шарафутдінов з Футсоюзу "ДНР": На "Донба…

Після створення футбольного союзу "ДНР", який очолили люди Ахметова, нам вдалося поговорити з колишнім коментатором ТК "Футбол-1/Футбол-2" В'ячеславом Шарафутдіновим, який отримав посаду Виконавчого директора "союзу". Нам було цікаво дізнатися про футбольне життя Донецька та вивідати якусь інформацію про утопію з поверненням "Шахтаря" у Донецьк, яку задумала команда Ахметова перед виборами. Ось що з цього вийшло.

- В'ячеславе Вікторовичу, чи відомо вже щось про майбутній формат чемпіонату та кубку "ДНР" з футболу, про який раніше говорили у "республіці"?

- Спочатку пройде Кубок "ДНР". Десь 16 команд будуть грати з різних міст "республіки". Жеребкування пройде 8 серпня, а 15 має стартувати Кубок. Чемпіонат "ДНР" розпочнеться навесні. 

- На яких стадіонах думаєте грати?

- РСК "Олімпійський" в гарному стані, "Донбас Арену" ми не чіпаємо. "Кіровець", "Металург", у парку Щербакова на полях тренується зараз академія "Шахтаря", там можна грати...

- Тобто "Донбас Арену" чіпати Ви не будете? А стадіон "Олімпіка", клубу Колесникова, також?

- "Шахтар" грає у чемпіонаті України, "Олімпік" також - це ж приватна властість.

- А Денис Пушилін казав, що "Донбас Арена" належить народу. Колись і Захарченко теж казав, що майно Ахметова належить "ДНР". Як же так виходить, що тепер передумали чіпати?

- Ці заяви - більше емоції. Я вважаю, що вони повинні сісти поруч з господарем (Ахметовим, - depo.ua) і все вирішити. "Донбас Арена" - один з кращих стадіонів Європи. Навіть якби і було рішення грати на ньому - потрібна міліція, стюарди, безпека... У "Донбас Арені" наразі немає необхідності. Також, якщо ми завтра зіграємо на "Донбас Арені" - "Шахтар" виключать з Ліги чемпіонів. Це нікому не потрібно. 

- Футбольне керівництво ставить собі за мету повернути "Шахтар" у Донецьк?

- Зараз лише ставиться за мету розвиток аматорського футболу в "ДНР". Про професійний футбол наразі не йдеться. А хлопці, які займалися у школах "Олімпіка" та інших клубів місцевих залишилися тут - вони і будуть грати.

- А представники академії "Шахтаря"?

- Так, діти з академії "Шахтаря" тренуються у Донецьку....

- Вони також гратимуть у першості "ДНР"?

- Ні, вони не мають права, бо їх у Києві відразу "притиснуть". Поки політики не вирішать питання, ці обмеження будуть діяти. Якщо політики вирішать свої протиріччя - все відразу зміниться. 

- Колишні еліти Донецька, люди, пов'язані з Ахметовим, Януковичем та іншими, допомагають розвивати футбол в "ДНР"?

- Я цього не знаю, але багато екс-гравців "Шахтаря", наприклад, Дегтерєв (голкіпер "Шахтаря" часів СРСР, - depo.ua), Звягінцев (екс гравець "Динамо" та "Шахтаря", - depo.ua), Захаров (вигравав кубок СРСР в 60-их у складі "Шахтаря", - depo.ua) - вони працюють.

Футбольний "ахметівець" з "ДНР" Шарафутдінов: На "Донбас Арені" не буде футболу, щоб не підставити Ахметова - фото 1

- Коли Ви востаннє спілкувалися з представниками телеканалу "Футбол", або з кимось із персоналу "Шахтаря"? 

- 8 грудня минулого року в мене була клінічна смерть - тромб. Мене ледве врятували. Ні директор ТК "Футбол" Олександр Денисов, ні Іван Гресько - шеф-продюсер каналу - ніхто не зателефонував. А от "Шахтар" мені допоміг. Завдяки "Шахтарю" я і живий. Денисов і Гресько - непорядні люди. 

- А яке ставлення у "ДНР" до Ахметова?

- Завдяки "гуманітарці" люди виживають. Яке ставлення може бути до людини, яка "гуманітаркою" рятує людей? Лише ті, хто у політиці щось розуміють, можливо, думають інакше. А звичайні люди вдячні за побудований стадіон, Євро-2012, аеропорт, який розбомбили. У Донецьку хіба що Януковича ненавидять та його сина Сашу "Стоматолога". 

- А до Захарченка як ставляться? 

- Які можуть бути претензії до нього. Він був рядовим бізнесменом, який пішов воювати і його народ обрав. Він опинився у ситуації, коли потрібно воювати і будувати, забезпечувати роботу підприємств під українськими обстрілами...

- Тобто не стріляють бійці Захарченка? А російські танки? Їх теж нема у Донецьку?

- Я не бачив

- Звідки ж стільки зброї з'явилося у Донецькій області? Не було ж стільки у часи української влади на Донбасі стільки зброї?

- Я знаю, що тут був "воєнторг". Україна продавала танки Росії, щось ділили тут. Всі склади ще до початку війни, зимою 2014 року, були забиті зброєю. Люди їздили на футбольний матч, коли "Зоря" ще у Луганську грала. Розповідали, що це був жах. 

- Добре, коли "Шахтар" повернеться у Донецьк?

- Я хотів би, щоб це сталося завтра, але не я почав війну. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme