Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив - стану "копом"

Чемпіон Європи-2009 у складі юнацької збірної України, футболіст київського "Динамо" Дмитро Кушніров був на Майдані, а потім кинув футбол заради того, щоб стати поліцейським. Читайте цікаву історію талановитого футболіста-копа із Херсону

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України…

Новина про те, що відомий і перспективний футболіст Дмитро Кушніров став поліцейським і прийняв присягу у Херсоні облетіла всі українські ЗМІ. 25-річний  хлопець у 2009 році в складі збірної України U-19 виграв домашнє Євро, перемігши у фіналі в Донецьку Англію - 2:0.  Тоді він був гравцем київського "Динамо", капітаном "Динамо-2", згодом викликався до молодіжної збірної України. Перспективний захисник-універсал, відіграв за збірну України у різних вікових категоріях 72 матчі. Йому пророкували гідне майбутнє у футболі. Але в 2013 році, коли Кушніров мав переходити на правах оренди у чеську "Сігму", все змінила травма. Про неї, латвійську "Даугаву", Майдан та свій вибір Дмитро Кушніров розповів depo.ua.

- Дмитре, ще у 2013 році твій майбутній перехід у чеську "Сігму" виглядав кроком уперед. "Динамо" практикувало оренду гравців у чемпіонат Чехії, де ті набиралися ігрової практики. Але всьому завадила травма. Що сталося?

- Така історія. Вже увечері я мав підписувати контракт із "Сігмою", а вдень, на розминці перед грою я розірвав хрестоподібні зв'язки і повернувся до Києва. З "Динамо" в мене був контракт до зими. Клуб дуже добре вчинив - оплатив мою операцію. Я відновився і пішов з команди, новий контракт мені не пропонували.

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив змінити життя - стати "копом" - фото 1

- Після таких травм зазвичай кажуть, що на серйозному рівні футболіст більше не гратиме. З тобою так було?

- Ні, я повністю відновився і готовий був грати. Мене ніяк не турбувала нога. 

- Пройшов рік і ти опинився в латвійській "Даугаві", яку тренував екс-футболіст "Шахтаря" Геннадій Орбу. Для багатьох чемпіонат Латвії - це любительська ліга. Як виник варіант такий?

- У Латвії лише 2-3 команди дійсно сильні. Всі інші - рівень нашої Першої ліги. З Орбу я провів один матч за "Даугаву", потім з ним розірвали контракт. Я пішов з ним, бо саме він мене кликав. Не було сенсу без нього там лишатися.

- Після "Даугави" були пропозиції від інших клубів?

- Так, варіанти були, але я вже тоді приймав своє рішення. Називати клуби не хочу.

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив змінити життя - стати "копом" - фото 2

- Мабуть, щось змінилося у тобі після Революції Гідності? Коли в Україні був Майдан, то ти брав участь, можливо, якось допомагав?

- Так, ми приїздили з Сергієм Рибалкою удвох на Майдан. Коли були зіткнення з міліцією, мене там не було. Але взагалі їздили, допомогали чим могли.

- Нещодавно ти прийняв присягу, став поліцейським у Херсоні. Це зміна професії, але настільки неочікувана і дивна для багатьох експертів, вболівальників. Був футболістом, талановитим чемпіоном Європи та став "копом". Чому прийняв таке рішення?

- Я з дитинства хотів бути поліцейським або футболістом. В один прекрасний день я прокинувся і зрозумів, що потрібно щось змінити в житті. Не те, що я більше не хочу грати у футбол взагалі. Це мій улюблений вид спорту. Але я прийняв рішення стати поліцейським.

- Коли був той день, коли прокинувся з такою думкою?

- В кінці весни 2015-го року.

- Що сказав твій друг Сергій Рибалка? 

- Коли влітку йому сказав, що піду в поліцію, підтримав мене і побажав удачі.

- А як відбір у херсонську поліцію проходив? 

- Було п'ять етапів. Перший - комп'ютерний тест на логіку, другий - медогляд, третій - фізична підготовка, четвертий - теж комп'ютерний тест, а п'ятий - спілкування з психологами. 

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив змінити життя - стати "копом" - фото 3

- Розкажи про навчання. Чи були іноземні інструктори, чого вчили взагалі?

- У нас не було іноземних інструкторів, але були люди, яких вчили закордонні спеціалісти, а вони вже потім викладали нам. Нам дуже пощастило з викладачами. Навчання було цікавим. Вчилися складати протоколи, була вогнева і тактична підготовка, оформлення ДТП. Взагалі понад 30 предметів було. 

- От протоколи і оформлення ДТП для багатьох "копів" у перші дні були проблемою. Важко було розуміти це все на навчанні?

- Так, важко було перший раз зіткнутися з цим, оскільки в мене немає юридичної освіти. Хоча я планую вчитися і отримати її. Людям з юридичною освітою із цим було легше розібратися. Можу сказати лише одне - все прийде з практикою.

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив змінити життя - стати "копом" - фото 4

- Ти казав про вогневу підготовку. А ти морально готовий застосувати зброю якщо буде необхідно? 

- Дивлячись за якої ситуації, звичайно. Я хочу побажати всім, щоб ніколи не доводилося діставати пістолет з кобури.

- А з футболом назавжди закінчив?

- Я підтримую форму, ходжу в зал, граю у футбол. Кажуть, що у Херсоні є команда поліції. Із задоволенням буду з ними грати, якщо запропонують. Але повертатися у професійний футбол я не буду, обрав інший шлях. Потрібно братися за щось одне.

- Можливо, у тебе лишилася якась образа на когось, що ось так грюкнув дверима і пішов з професійного спорту? 

- "Динамо" зробило мені операцію, відновило мене. Жодних образ, це обдумане рішення. 

Екс-футболіст "Динамо" і збірної України Кушніров: Прокинувся і вирішив змінити життя - стати "копом" - фото 5

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme