Допінг і Путін, або за що Росію можуть не допустити до Олімпіади-2016

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) завершило розслідування про порушення в російській легкій атлетиці і тепер спортсменів можуть дискваліфікувати

Допінг і Путін, або за що Росію можуть н…

ВАДА рекомендувало відсторонити всіх російських атлетів від участі в Олімпіаді-2016.

У 335-сторінковому звіті йдеться про прямий вплив держави на антидопінгові структури. ВАДА стверджує, що всі порушення покривалися міністерством спорту і ФСБ, які контролювали роботу лабораторії РУСАДА.

"Московська антидопінгова лабораторія не діяла незалежно від РУСАДА чи міністерства спорту, як того вимагають документи. Її об'єктивність і прозорість порушувалися наглядом з боку ФСБ, у тому числі під час Олімпіади в Сочі".

У звіті також йдеться, що під час різних опитувань співробітники московської лабораторії і атлети повідомили, що міністерство спорту безпосередньо впливало на лабораторію. Коли комісія запитала, хто давав вказівки по підтасовкам і маніпуляціям пробами, співробітник лабораторії сказав: "Інструкції надходили безпосередньо від міністерства спорту".

Міністром спорту Росії є Віталій Мутко - людина Путіна.

Співробітники лабораторії на правах анонімності розповіли слідчим, що справа не обмежувалася словесними вказівками від міністерства. Представники ФСБ знаходилися і в самій лабораторії. 

"У Сочі деякі чоловіки прикидалися інженерами лабораторії, але насправді вони були агентами ФСБ", - казав один із співробітників лабораторії.

Також існує інформація, що один агент ФСБ регулярно відвідує московську антидопінгову лабораторію.

ВАДА навіть вдалося уточнити, що агента звуть Євген Блоткін чи Євген Блохін. Директор лабораторії Родченков був зобов'язаний щотижня зустрічатися з ним, щоб розповідати про "настрої в ВАДА" - ситуацію з розслідуванням допінгової справи.

"Один з працівників лабораторії повідомив представникам комісії ВАДА, що телефони організації, швидше за все, прослуховувалися, а в приміщеннях були встановлені "жучки". Інший співробітник зазначив, що приміщення прослуховувалися ФСБ у зв'язку з візитом до Москви ВАДА. Співробітники лабораторії постійно допитувалися ФСБ після повернення з семінарів ВАДА. Після виходу документального фільму німецького каналу ARD про допінг у російському спорті ФСБ сказала деяким співробітникам лабораторії не співпрацювати зі слідством ВАДА", - йдеться у звіті.

Віталій Мутко під час бесіди зі слідчими комісії ВАДА зазначив, що не в курсі причетності ФСБ до роботи лабораторії. Але Мутко також додав, що "спецслужби в усіх країнах роблять свою роботу".

Що може бути з російським спортом далі

Російським легкоатлетам можуть заборонити брати участь на Олімпіаді-2016 вже у цю п'ятницю. Також Всесвітнє антидопінгове агентство звинуватило Мутко в маніпулюванні допінг-пробами. Сам Мутко заперечує провину. ВАДА стверджує, що співробітники ФСБ втручалися в роботу антидопінгових служб на Олімпійських та Паралімпійських іграх у Сочі.

Допінговий скандал - це черговий удар по Путіну з боку Заходу. Насправді про допінг у Росії не могли не знати раніше, просто у потрібний час цей інструмент тиску вирішили використати. Міністр спорту Мутко в черговий раз опинився у важкому становищі. "Баскетбольний скандал", тепер у легкій атлетиці. Мутку доведеться сильно покрутитися, бо зовсім скоро, після зміни влади у ФІФА, на нього та Росію очікує скандал з купівлею ЧС-2018. Запасаємося попкорном.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme