Чому Україна не потрібна на Євро-2016

Футболісти та головний тренер Михайло Фоменко готують нас до перемоги над Македонією та Іспанією, але давайте поглянемо правді в очі

Чому Україна не потрібна на Євро-2016…

Заяви футболістів та тренера Фоменка перед матчами відбору проти Македонії та Іспанії здатні вселити оптимізм хіба що у людей, які не бачили футбол у виконанні нашої команди.

Новий формат відбору на Євро-2016 перед стартом обнадіював вболівальників на успіх, оскільки з 6 команд перші два місця гарантовано їдуть на ЧЄ до Франції, третя команда виходить у плей-офф. Але навіть посівши третє місце є ще шанс на пряму путівку - краща з третіх команд усіх груп також гарантовано потрапляє на Євро в обхід плей-офф.

Збірній України пророкували другу сходинку перед стартом відбору. Мали програвати лише Іспанії. Втім, ми виявилися слабшими і за Словаччину. Тепер посідаємо третю сходинку, але наразі є кращими з усіх "бронзових" збірних всіх груп відбору. Щоправда матч проти Іспанії 12-жовтня може все перекреслити. Іспанців потрібно перемагати, щоб мати шанс залишитися кращою з третіх, оскільки більше шансів на це мають Угорщина та Хорватія. Матч з Македонію 9-го жовтня жодного значення не має, якщо ця команда залишиться останньою в групі, оскільки при підрахунку очків поєдинки з найслабшими не враховуються. Детально про розклади ми писали в матеріалі раніше.

Михайло Фоменко - тренер, який ніколи не ризикує і грає в одноманітний футбол. Звичайно, можна сказати, що він заручник, оскільки залежить від наявності футболістів. Але гра збірної Фоменка, будується від захисту, без загострень. "Авось влетить", або - "головне не пропустити". 

У доказ цих слів давайте згадаємо три найважливіші матчі відбору ЧЄ-2016: з Іспанією та два поєдинки зі Словаччиною.

Україна - Словаччина - 0:1

Чому Україна не потрібна на Євро-2016 - фото 1

Улюблена схема Фоменка 4-2-3-1 (чотири захисники, два опорники, два флангові, один нападник). Опорник Едмар грав роль плеймейкера у цьому матчі. Не дивно, що ніякого креативу не було. На 17 хвилині Словаччина забила нам гол. Але до 67 хвилини Фоменко ніяк не перебудував гру. І це при тому, що моментів в нас не було. На 67 хвилині він знімає опорника Ковальчука, який відверто провалив перший тайм, і випускає Романа Безуса. Той мав внести гостроту попереду. Цього не сталося. На 80-хвилині Фоменко змінив флангового Гусєва на атакувального Громова. Пізно. Нічого не сталося. Гол воротаря П'ятова не зарахували.

Іспанія - Україна - 1:0.

Чому Україна не потрібна на Євро-2016 - фото 2

Гол у ворота нашої збірної "прилетів" на 28 хвилині гри. Після цього Україна продовжувала грати за схемою - 4-2-3-1 . На 32 хвилині травмувався форвард Зозуля, замість нього вийшов Кравець. Тактичну побудову Фоменко не змінює. Не змінив він її і до завершення гри. На 76 хвилині опорник Гармаш змінив опорника Степаненка, а на 91 - форвард Будківський поміняв форварда Кравця. Фоменко не став іти ва-банк, знімати опорника та підживлювати гру хоча б атакувальним півзахисником Малиновським.

Словаччина - Україна - 0:0

Чому Україна не потрібна на Євро-2016 - фото 3

Улюблена схема Фоменка, здавалося б, дасть результат у першій половині гри. Але словаки вистояли. У другій половині матчу флангові Коноплянка і Ярмоленко "здулися" хвилині так на 70. Та і в центрі поля хлопці виглядали втомленими. Але Фоменко грав одним складом. На "лавці" чекали на свій шанс атакувальні півзахисники Малиновський та Коваленко. Молоді, але свіжі. Ярмоленка мав змінювати Гусєв. Але Фоменко не ризикував. Випустив лише Гладкого на 91 хвилині замість Кравця. Пізніше він скаже, мовляв, не був впевнений, що хлопці на "лавці" щось здатні змінити. Ну, а навіщо тоді вони до збірної їдуть? 

Чому така Україна не потрібна на Євро-2016

Чому Україна не потрібна на Євро-2016 - фото 4

Ми не будемо говорити про вдалі матчі з білорусами та Люксембургом, які теж особливо вдалими не назвеш з точки зору якості. Такий самий "примітивний" футбол, от тільки суперник дозволяв більше.

Колись давно на Євро-2004 вийшла така собі збірна Латвії. Вперше в історії і наразі єдиний раз хлопці злетіли до такої висоти. Вони посіли тоді останнє місце в надважкій групі з Чехією, Нідерландами та Німеччиною. Але забили гол чехам ("динамівець" Верпаковскіс) та зіграли внічию 0:0 з німцями. Та збірна грала в атакувальний футбол, розганяючи атаки флангами, не боячись ризикувати. Тому жоден не запитав "навіщо вони взагалі вийшли на Євро". 

Але на тому турнірі була і збірна Болгарії - 0 пунктів в групі зі Швецією, Данією та Італією. Вони грали примітивно, від захисту, в чомусь так само, як і сьогоднішня Україна. Навіщо вони виходили туди? З тих пір такої безхребетної команди у фінальних частинах Євро більше не було. І це при тому, що у тій збірній, як і в теперішній український, були зірки європейського класу : Стіліан та Мартін Петрови, Пажин, Христович. 

В майбутньому зустрічалися команди, які також не набирали очок: Греція, Нідерланди, Ірландія...Але вони атакували і грали у футбол. 

Чи потрібна у Франції збірна Фоменка, яка гратиме від захисту і боятиметься йти вперед, постійно оглядаючись на власні ворота? Навіщо? Якщо Україна туди потрапить, то Фоменко підпише новий контракт і ми продовжуватимемо стояти на місці.

Вам потрібна збірна у Франції, щоб було? Автор - не патріот? Тоді чекайте матчу з Іспанією, щоб отримати "задоволення" від футболу.

А ФФУ необхідно задуматися над змінами, бо такий футбол - пережиток "совка". Є молоді тренери у структурі Федерації, які вже давно готові очолити збірну і внести свіжий погляд у малюнок гри.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme