Чому поразка від Іспанії допоможе Україні у плей-офф

Україна грала симпатично, але заслужено програла іспанцям і вийшла у плей-офф відбору ЧЄ-2016

Чому поразка від Іспанії допоможе Україн…

Останній матч у групі відбору Євро-2016 проти Іспанії називали "матчем життя". Перемога гарантувала нам пряму путівку на ЧЄ в якості кращої третьої збірної - на 99%.

У перемогу вірили фанати, сумнівалися експерти, яких називали скептиками. Але матч розпочався і ми побачили, що Михайло Фоменко обрав тактику, гідну поваги. Наша збірна грала другим номером, перекривала всі зони, змушуючи Фабрегаса та компанію обрізатися у центрі поля. Швидко біг в атаку Кравець, Гармаш, Ротань.

Ми мали два 100% моменти у першому таймі, щоб відкрити рахунок. Але їх втратили саме Кравець та Ротань. 

України вистачило на 20 хвилин. Після пропущеного голу від Гаспара на 22 хвилині і пенальті, яке потягнув П'ятов на 23-й, у центрі поля ми почали програвати. 

Хто провалився у захисті

Під час пропущеного голу провалилися кілька гравців. Гармаш втратив м'яч у центрі поля. Степаненко дав можливість Ноліто наблизитися до штрафної, Федецький та Кучер не встежили за Алькантарою, на якого послідувала передача Ноліто. На дальній штанзі Шевчук дарма сподівався на те, що Коноплянка встежить за Гаспаром. Євген у захисті не грає. От і вийшов гол.

Хтось розчарував, а дехто і порадував

Взагалі центральні та флангові захисники разом з опорниками в України отримали найнижчі показники в матчі від сервісу whoscored.com. 

Флангові Федецький та Шевчук рідко віддавали точні передачі - 73% за гру. У першому таймі цей показник ледь дотягував до 60%. Саме на їх прориви сподівався Фоменко. Саме вони разом з Коноплянкою та Ярмоленком мали розганяти атаки. Не вийшло. Ярмоленко та Коноплянка віддавали 80% точних передач. Конопа здійснив 4 обводки,  Ярмола - 3. Саме вони стали найкращими у нашій збірній, отримавши найвищі оцінки. У Євгена 7.8, а у Андрія - 7.3.

Окремий комплімент форварду Кравцю. Два удари у ствір, два загострюючі паси, три відбори, 93,8% точних пасів, 30 дотиків до м'яча і показник 6.71 за гру. Гарно відпрацював.

А от опорники - Гармаш та Степаненко - гру відверто провалили. Не дивлячись на те, що Гармаш чотири рази бив по воротах, двічі влучив у ствір, а Степаненко також намагався переграти Де Хеа ударом, обидва гравці грали майже на суперника. 60% точних передач у Гармаша і лише 57% у Степаненка. Два відбори здійснив Степаненко і один у Гармаша.Через їхні зони бігли в атаку Фабрегас, Іско, Алькантара, Хосе.... Не сильно змінив картину Рибалка, який вийшов замість Гармаша у другому таймі. Щоправда саме він віддав 92% точних передач. 

Чимось розчарував і Ротань. 80% точних пасів, 38 дотиків до м'яча, чотири удари і один у ствір, два загострюючі паси. Але випав з гри у другому таймі. 

Чому не треба плакати

Купа моментів, 11 ударів у ствір воріт, а також 11 повз них. Командна гра, характер, бійцівські якості - це перший матч збірної України у нинішньому відборі, за який не може бути соромно. Так, іспанці у всьому були кращими за нас. У їхньому центрі поля немає футболістів, показник точних передач яких був би нижчим за 83%. У більшості гравців він вищий за 89%. Для нас це мрія. Брак - головна складова невдач України. Але ж у нас немає футболістів рівня "Челсі", мадридського "Реала", "МЮ".  Загальний відсоток точних передач 83% проти 73% у нашому виконанні. Володіння м'ячем також на користь діючих чемпіонів Європи - 62% проти 38%. 

Але попереду в нас плей-офф, де Україна гратиме не з Іспанією, а збірними калібру Туреччини, Швеції, Данії... І їх ми маємо проходити, якщо гратимемо так само, як сьогодні. Але Іспанія допомогла нашим гравцям згадати, що вони сильні. І цей досвід допоможе нам у плей-офф.

Фоменко має піти

Не дивлячись на результат плей-офф, тренер збірної України Михайло Фоменко має піти у відставку. Потрібно згадати приклад наставника "Баварії" Хайнкеса, який у 2013 році виграв з клубом Лігу чемпіонів і пішов, поступившись місцем Гвардіолі. Клуб отримав нового тренера і нові ідеї. 

Теж саме має бути у збірній України. Її повинен очолити наставник із структури ФФУ, який тривалий час працює зі збірними. Наприклад, Олександр Головко, чи Юрій Калитвинцев, котрий мав відповідний досвід, навіть вигравав домашнє юнацьке Євро у 2009 році. 

Фоменко має вийти на Євро-2016, щоб гідно піти з посади.

Звичайно, головним кандидатом на посаду тренера збірної наразі є Андрій Шевченко. Чи правильний це буде крок? Покаже лише час.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme