Чим пахне спортивний піар Яценюка

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в один голос зі своїм протеже - міністром молоді та спорту Ждановим - заявили про збільшення премій спортсменам за медалі Євроігор у Баку, а також готові виділити 17 млн гривень на закупівлю нового спортивного обладнання. Але ця ініціатива Яценюка, як і більшість інших, нагадує звичайну піар-кампанію

Чим пахне спортивний піар Яценюка…

На зустрічі зі спортсменами в останні дні червня президент України Петро Порошенко разом з Яценюком робили гучні заяви, співали Гімн, обіцяли реформи у спортивній галузі. Стратегія реформ-2020 дійсно передбачає зміну спортивної системи, яка має призвести до того, що олімпійці у 2020 році здобудуть 35 медалей. Перший крок був зроблений ще у минулому році, так звана реформа Булатова, яка в основному спрямована на зміни у масовому спорті - заміна дитячо-юнацьких шкіл клубами, які існуватимуть за рахунок спонсорів. Така собі європейська та американська модель. У спорті вищих досягнень Федерації мусять конкурувати за державні гроші, демонструючи перемоги та результат, і шукати спонсорів. Але наразі суттєвих змін побачити не вдалося.

Втім, вже восени в Україні відбудуться місцеві вибори, але в кулуарах дуже часто говорять про необхідність також і позачергових парламентських. Рейтинг довіри до Арсенія Яценюка, більше ніж за рік прем'єрства, суттєво знизився. Соціологи оперують різними цифрами, а ті, хто їм не вірить, можуть провести експеримент з аналізу соцмереж на предмет позитивних та негативних відгуків про роботу Кабміну та прем'єра. Слідом за Яценюком покотився вниз і показник "Народного фронту", але це не привід падати на коліна та піднімати руки вгору. Наразі Яценюк та Порошенко намагаються здобути певні бали на спортивному "фронті".

Ми вже писали раніше, що Порошенко у "Фейсбуці" захопився коментуванням різних спортивних подій із життя українських зірок. Він коментує перемоги, баталії навколо корупційного скандалу Блаттера, ходить на футбол, співає Гімн зі спортсменами. У розрізі того, що Президент особливо ніколи не славився особливою цікавістю до спорту раніше, можна сказати, що це звичайний піар. Арсеній Яценюк також збагнув, що за рахунок спорту можна спробувати здобути якісь бали. Як мінімум, у середовищі спортсменів. Особливо, якщо міністр молоді та спорту  - повністю твоя людина.

Після постійної критики вітчизняними спортсменами умов підготовки в Україні та слів дворазового чемпіона Євроігор Олега Верняєва про малі премії, Яценюк із Ждановим зробили власний хід. Не дивлячись на те, що про збільшення премій спортсменам на зустрічі із ними першим заговорив Петро Порошенко, Арсенію Яценюку та Ігорю Жданову вдалося у ЗМІ піднести це, як досягнення Кабміну. І дійсно, премії збільшать вдвічі: чемпіони та тренери переможців Євроігор отримають по 50 тис. грн, срібні призери - по 40 тис. грн, бронзові - по 25 тис.грн.  Загалом українці здобули 8 золотих, 14 срібних та 24 бронзові медалі.

Також саме Кабмін виділяє 17 млн гривень на закупівлю нового спортивного обладнання для 19 видів спорту. Сума, враховуючи зношеність інвентарю у спортивній гімнастиці, легкій атлетиці, веслуванні та інших видах спорту, насправді смішна. Але ж гучно заявили - бали отримали. Хоча, ще варто провести тендер на закупівлю, тому, цілком можливо, що спортсмени ще довго не побачать обновок.

На фоні цього всі забули про смішні витрати на спорт, які прописані у Бюджеті- 2015 - 950 млн гривень, з яких 634 млн на спорт вищих досягнень, розвиток фізичної культури і 183 млн - на спорт інвалідів. Також забули про Євробаскет-2015 та Євробаскет-2017, які в Україні не відбудуться, але ж обіцяли провести. Зрозуміло, що вони країні дійсно не потрібні. Набагато краще у 2018 році прийняти фінал Ліги чемпіонів. Але здобуття права на вирішальний матч ЛЧ асоціюватиметься з успішною тактикою Порошенка, а от провал з Євробаскетом - незрозуміло взагалі, хто кого підставив.

Тому спортсменам зарано радіти хорошим новинам і варто пам'ятати, що наразі всі ці заяви можуть бути звичайнісіньким піаром напередодні виборів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme