Чи сяде Блаттер через Путіна

Арешти чиновників та справа про корупцію у ФІФА - це попередження Блаттеру напередодні виборів президента Міжнародної федерації футболу. Якщо не піде з влади - може сісти в тюрму через мундіалі, які "продав" Росії та Катару

Чи сяде Блаттер через Путіна…

Сьогодні сталася досить передбачувана подія. Після того, як Йозеф Блаттер, який очолює ФІФА з 1998 року, не зняв свою кандидатуру з виборів президента (відбудуться 29 травня) і вирішив знову виграти, заручившись підтримкою країн Африки, "дідусю" вирішили показати його майбутнє.

Передісторія

У 2010 році ФІФА віддав ЧС-2018 та ЧС-2022 Росії та Катару відповідно. Незадоволені цим рішенням були майже всі футбольні лідери Європи та світу. Велика Британія та США, які претендували на мундіалі, вирішили стимулювати розслідування корупції. Після того, як у 2014 році спеціальна комісія з етики ФІФА, після розслідування, не знайшла жодних корупційних слідів у виборах господарів ЧС-2018 та ЧС-2022, за справу узялися в ФБР. 

У США заручилися підтримкою Швейцарії, яка прийняла закон, згідно з яким рахунки чиновників організацій, штаб-квартири яких знаходяться на території країни (УЄФА, ФІФА, МОК...), могли перевірятися.

Це був перший цвях у труну Блаттера. Але "дідусь" пішов далі. 

Що сталося сьогодні

У середу вранці швейцарська влада заарештували кілька нинішніх і колишніх високопоставлених чиновників ФІФА. Поліція приїхала в готель в Цюріху, де зібралися представники ФІФА і національних федерацій, які приїхали на конгрес. На цьому конгресі повинен бути обраний новий президент ФІФА. Варто нагадати, що на цю посаду претендують нинішній президент Йозеф Блаттер і принц Йорданії Алі бін Аль-Хуссейн.

У списку осіб, кому пред'явлено офіційне звинувачення, два діючі віце-президенти ФІФА - Джеффрі Уебб і Еухеніо Фігередо. Крім того, це член виконкому ФІФА Едуардо Лі, офіцер з розвитку ФІФА Хуліо Роша, член оргкомітету футбольних турнірів на Олімпійських іграх ФІФА Хосе Марія Марін.

Ще двоє займають офіційні пости в конфедераціях: Костас Таккас - помічник президента КОНКАКАФ; Рафаел Есківель - член виконкому КОМНЕБОЛ. Також звинувачення пред'явлені колишньому віце-президенту ФІФА Джеку Уорнеру і колишньому члену виконкому Ніколасу Леосу.

Ще четверо - Алехандро Бурсак, Аарон Давидсон, Хуго і Маріано Хинкис - займаються питаннями спортивного маркетингу. 

Чиновники звинувачуються в отриманні хабарів розміром більше $100 млн доларів. Швейцарська поліція діяла на вимогу американської влади, яка розслідує широкомасштабні схеми корупції і відмивання грошей.

Попередження

Поки відомо лише, що імена двох головних осіб у ФІФА - чинного президента Йозефа Блаттера і генерального секретаря Джерома Вальке не фігурують у розслідуванні.

В майбутньому, якщо Блаттер вперто йтиме далі, послідують арешти людей, які банально його здадуть. 

Четверо чиновників вже зізналися у корупції.

Звинувачення

Швейцарська влада стверджує, що перераховані вище чиновники звинувачуються в отриманні хабарів, відмиванні грошей і здирництві. Співробітники фірм, що займаються просуванням спортивних брендів та телевізійних прав нібито підкупили чиновників на суму, яка загалом перевищує $100 млн доларів. Це дозволяло їм отримувати права на трансляції великих турнірів (особливо - в Південній Америці) і спонсорські контракти.

Швейцарська поліція діяла за вказівкою американської влади. Розслідування відносно чиновників ФІФА веде прокуратура міста Нью-Йорк. 

Російський слід

Міністр спорту Росії Мутко, за повідомленнями британської The Guardian, буде допитаний у зв'язку зі скандалом у ФІФА.

Йозеф Блаттер і Мішель Платіні також будуть допитані, хоча їх не включили в загальний список.

У число десяти чиновників, які підуть на допит, крім Мутка входять Ісса Хайато (президент Африканської конфедерації футболу), Анхель Марія Вільяр (Іспанія), Мішель Д ' Оог (Бельгія), Кенес Ерзік (Туреччина), Вораві Макуді (Таїланд), Маріос Лефкарітіс (Кіпр), Жак Анома (Кот-Д'івуар), Рафаель Сальгеро (Гватемала), Хані Абу-Ріда (Єгипет). 

У ФІФА кажуть, що розслідування ніяк не вплине на проведення ЧС-2018 у Росії. Звичайно, мундіаль у росіян навряд чи відберуть. І це не дивлячись на те, що у Європі та світі здогадуються про купівлю країною Пу даного турніру. Але довести це буде вкрай складно, хоча наразі вже все можливо. Скоріше за все, якщо розслідування буде успішним, про купівлю мундіалю росіянами скажуть вже після самого ЧС.

Шанси Блаттера

У 79-річного функціонера є три варіанти. Піти на угоду зі слідством, "сплавивши" колег в обмін на власну недоторканість, стати президентом ФІФА і сісти за грати через мундіаль Путіна, або виграти вибори, ставши залежною людиною, просуваючи потрібні комусь ідеї у ФІФА. 

Все в руках "дідуся" Йозефа.

Українська схожість

Цікаво, але в Україні відбулися схожі події перед виборами президента ФФУ. Після того, як Анатолій Коньков вирішив боротися за владу до кінця, у Будинку футболу відбувся обшук СБУ. Після цього Коньков не став боротися за владу далі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme