"Трудові резерви": Від "махачів" до війни на Донбасі (ФОТО, ВІДЕО)

Depo.ua починає цикл публікацій, присвячених фанатським "фірмам" України. Перша наша розповідь про динамівські "Трудові резерви"

"Трудові резерви": Від "махачів" до війн…

Всі матеріали про фанатські "фірми" читайте у  "Трудових резервах", а також читайте Спецпроекти.

Для написання даного матеріалу була використана інформація з нещодавно виданого журналу про український навколофутбол. Хто хоч раз дивився фільм "Хулігани зеленої вулиці", але не читав книжок Дугі Брімсона, всеодно зрозуміє, що мова сьогодні піде про футбольних хуліганів. Їхні традиції суспільству незрозумілі, бо про це майже невідомо широкій аудиторії.

Фанатська фірма "Трудові резерви" існує вже 13 років, а її учасники не тільки вболівають за "Динамо", влаштовують "махачі", але і воюють за незалежність нашої держави

Фірма "Трудові резерви" була заснована у 2002 році, але перші "махачі" учасники "ТР" проводили набагато раніше. 

"Трудові резерви": Від" махачів" до війни на Донбасі - фото 1

В серпневий день 1999-го року у "трубі" на Майдані Незалежності відбулася бійка між київськими та одеськими фанатами. У ті часи то було вічне і, мабуть, єдине протистояння в Україні. Бо організовані і сильні фанатські рухи були саме у цих містах, а "Чорноморець" тривалий час був конкурентом "Динамо" на внутрішній арені. 

Тоді, у 1999-му, одесити та кияни билися 10 хвилин. Для навколофутболу - тривала бійка. В основному "махачі" тривають 3-5 хвилин.  

Фани кидали у голови один одному горщики з квітами, пляшки, але "моряки" втримали позиції. Бійку зупинила міліція. 

У 2001 році кияни билися з москвичами у Києві. Ця бійка відбулася паралельно з акціями "Україна без Кучми". Тому велика кількість фанів була зайнята мітингами і зібрати серйозний склад не вдалося.

А в 2002 році вже офіційно з'явилася фірма "Трудові резерви". Вони вболівали за "Динамо" і билися за власну гідність. "Друг другу - родичі! Ворогам - лютичі" - девіз цих хлопців.

"Трудові резерви": Від" махачів" до війни на Донбасі - фото 2

З часу заснування фірми "ТР" брали участь у багатьох махачах. У 2005 році у Києві вони билися з "хуллс" московського "Динамо". Бійка відбулася на станції метро "Дніпро". Тоді кияни побили 150 росіян. Побоїще було неоднозначним. Кияни почали активно, потім росіяни загнали їх у вестибюль метро. Вони оточили напівколом вихід з метро і кияни фізично не могли вийти у кількості більшій, ніж 60 чоловік. Росіяни заганяли киян у вестибюль, ті виходили, і так кілька разів. Все знову зіпсувала міліція після появи якої російські фани розбіглися. 

На внутрішній арені головними опонентами "ТР" залишалися фани з Одеси. Бійок з "чорноморцями" було дійсно багато: вокзали, Ланжерон, поля... Кияни навіть "катали ліваки" з фанами "Дніпра", допомагаючи їм з'ясовувати стосунки з одеситами. 

У середині 2000-их підняв голову харківський "Металіст". У клуб потекли гроші, а фанати стали більш організованими. Вони і стали другими серйозними опонентами киян. "Трудові резерви" перемагали у всіх "забивонах" у місті. Але виїзди в Харків ставали все цікавішими. 

В одному з них "Трудові резерви" приїхали у Харків і вирішили на звичний манер розсипатися по місту, щоб потім зібратися в одному місці перед самим "махачем".

"Трудові резерви": Від" махачів" до війни на Донбасі - фото 3

Спочатку на вокзалі у вагони потяга, де їхали хлопці з Києва, почав "ломитися" славний "Беркут". Але у спецпризначенців не вийшло зіпсувати плани фанатам, яким вдалося гарно піти, обдуривши "беркутят".

Коли кияни зібралися в одному місці на ХТЗ (Харківський тракторний завод), звісток від харків'ян про "махач" не було. Тому вони спокійно відпочивали, їли пиріжки із сусідньої пиріжкової, і вже не сподівалися, що буде бійка. Але харків'яни підкралися несподівано з лісопосадки і напали на "ТР", які не встигли згрупуватися. Втім, кияни були в азарті і влетіли у склад харків'ян руйнуючи все на власному шляху.

Учасник тих подій описує бійку наступним чином: "Ми набирали швидкість. "Харьки" не бігли. Їх неспішна хода додавала нам більше азарту, хотілося пошвидше! Футболки зірвані і ми влітаємо в опонентів. Це була та з бійок, коли ваші удари руйнують все на власному шляху і люди падають, як від Еболи. Удари, які летять у відповідь, не приносять особливої шкоди. В якийсь момент ми зупинилися, повністю вскопавши наш фланг, наче десять тракторів ХТЗ. Я здійснив поворот на 60 градусів і ми з хлопцями пішли "рубити" центр. Залишалися лічені секунди до "прогону". Коли ці секунди минули і малі побігли за "харьками", ми залишилися відкачувати чоловіка у туфлях, який перший раз в кабаре ОФ (навколофутбол) і ледь не віддав язик стравоходу".

"Трудові резерви": Від" махачів" до війни на Донбасі - фото 4

Вони перемогли і в майбутньому "махачі" з харків'янами були також серйозними. Бійки тривали по 8 хвилин, у полях та лісах. 

Історія "ТР" нараховує велику кількість бійок міжнародних і внутрішніх. Донецьк, Одеса, Харків... їх було дуже багато.  В 2011 році "Трудові резерви" відправилися до Риму, щоб "підтримати" земляків з Донецька під час матчу "Рома" - "Шахтар". Донеччани тоді не очікували, що "ТР" з'являться у місті, щоб їх "накрити". Кияни повернулися додому із стягами "Шахтаря".

Також "ТР" їздили до Загреба, де били фанів угорського "Ференцвароша", їздили до Росії - у Москву. Били фанів з Тули на російських землях. Було дуже багато виїздів про які можна написати цілу книгу.

Головні питання, які виникнуть у читача: для чого вони б'ються? Кому це треба? Кому це цікаво?

Справа в тому, що навколофутбол - це стиль життя. Братерство, яке можна побачити у фанатських фірмах, не завжди характерне для нашого суспільства. Там немає поняття "моя хата з краю". Люди стають родичами і бійки загартовують їх. "Трудові резерви" за цей час стали справжньою сім'єю, де кожен член фірми може розраховувати на брата у будь-якій життєвій ситуації.

"Трудові резерви" та війна

"Трудові резерви": Від махачів до війни на Донбасі - фото 1

Під час Революції гідності фанати уклали перемир'я. З тих пір навколофутбольне життя стало менш насиченим, "махачі" проводилися в лісах та полях, але їх поменшало. З початком війни на Донбасі ультрас потягнулися на фронт, щоб захищати Батьківщину. У 2014 році в київському русі відбувся розкол. У середині 2014 на основі старих конфліктів блоку "Capitals" з "Young Hope" двіж "Динамо" розділився. "TF", "ТР", "YH" та кілька малих контор+ультра відокремилися. Нове утворення стало відоме під назвою "Родичі" (інформація з журналу Troublemakers Ukraine). Вони відразу взялися за популяризацію власного колективу, обзавелися благодійним аукціоном на підтримку АТО, почали робити власний спортивний одяг.

З Capitals також вийшла "Бригада Відважних". Вони також створили свій блок разом з "Альбатросс" та "HTF".

"Трудові резерви": Від" махачів" до війни на Донбасі - фото 6

Щодо "Трудових резервів" - їх хлопці беруть участь в АТО. Більшість із них - бійці полку "Азов". "Махачів" у лісі поменшало, але основний зараз триває на Донбасі, де вирішується доля країни. За ним, на відміну від навколофутбольних, слідкує вся країна. І суспільство повинно знати, що важливою ланкою нашої оборони є саме "хулігани", діяльність яких люди дуже часто не розуміють. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme