Гроші

Все більше українців змушені працювати виключно «за їжу»

За останній рік частка витрат на харчування в сімейних бюджетах українців зросла з 50% до 53%

18 листопада 2014, 19:52

Все більше українців змушені працювати виключно «за їжу»

фото: Униан

«Це найвищий показник в Європі. Для порівняння - жителі Великої Британії витрачають на продукти 9,1% своїх доходів, Швейцарії - 9,6%, Німеччини - 12,1%, Франції - 15,9%», - розповів керівник відділу аналітики компанії RAM 360 Agency Денис Молчанов. Навіть наші найближчі сусіди витрачають на їжу меншу частину свого бюджету, ніж українці: поляки - 25,1%, росіяни - 30,3%, білоруси - 40,8%, молдавани - 43,2%, пише «Деловая столица».

Показник співвідношення витрат сімей на харчування найкраще характеризує розвиненість країни. «Як правило, в багатьох державах частка витрат на продукти значно менше, ніж у бідних. Чим благополучніша країна, тим дешевші продуктові кошики домогосподарств», - розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. А ось мешканці бідних країн, по суті, змушені працювати «за їжу». При цьому навіть незначне зростання за цією статтею витрат вкрай болючі для сімейного бюджету. Що вже говорити про Україну, де, за даними Держстату, з початку року продукти подорожчали на 15,5%. Найбільш істотне зростання за підсумками дев'яти місяців показали фрукти, ціна на які збільшилася на 63%, цукор - на 40%, риба - на 27% і м'ясо - на 21%.

Не дивно, що через підвищення цін на продукти харчування українці переглянули своє щоденне меню.

«У міру зниження добробуту і доходів громадян, в раціоні зменшується частка м'ясомолочних продуктів та фруктів. Зараз українці знову, як і в 90-х роках, почали економити на продуктовому наборі», - говорить Денис Молчанов. Так, частка м'яса в структурі споживання знизилася на 37%, молока - на 35%, яєць - на 38%, риби - на 81%. За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академіка НААН Юрія Лупенко, споживання молока та молочної продукції в цьому році становить не більше 60% рівня раціональних норм харчування, м'яса та м'ясопродуктів - трохи більше 67%, плодів, ягід та винограду - близько 62%.

Недолік м'ясомолочної продукції, риби та фруктів українці заповнюють за рахунок хлібобулочних виробів, круп, картоплі та інших овочів.

Якщо ціни на продукти харчування в Україні будуть і далі рости, то більшість наших співвітчизників будуть змушені перейти на «вегетаріанське» меню, купуючи м'ясо лише до великих свят.

 

Loading...
Loading...