Гроші

Новорічний стіл в Україні: найдешевше - на Донбасі

Новорічний стіл для українців подорожчав майже вдвічі. Найбільше доведеться витратитися кримчанам. Їхній святковий стіл буде на 260 грн дорожче, ніж у киян

26 грудня 2014, 00:04

Застілля в цю новорічну ніч обійдеться українцям майже у два рази дорожче, ніж торік. За 12 місяців яловичина в Україні подорожчала на 20%, свинина - на 25%, курятина - на 30-31%, а яйця - більш ніж на 40%.

На думку експертів, у зростанні цін винна війна. «Якщо ми говоримо про ринок яєць, зростання цін в першу чергу обумовлено скороченням їх виробництва. Закриті птахофабрики в Донецькій і Луганській областях. Птахи просто були розкрадені», - розповідає depo.ua керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

Війна також привела до знецінення гривні, що автоматично викликало подорожчання імпортних продуктів. Наприклад, ціна кілограма сьомги на столичному ринку збільшилася більш ніж удвічі: торік в роздріб її можна було купити по 80-120 грн за кілограм, зараз - 200-300 грн/кг.

Істотно виріс в ціні і обов'язковий атрибут новорічних свят - мандарини. «Мандарини подорожчали в два рази. Цього року їхня мінімальна ціна в роздріб становить 15-16 грн, а в минулому - на рівні 8 грн. Тут йде пряма залежність від курсу долара», - повідомляє Марія Колесник.

Як з'ясував depo.ua, найменше подорожчали тверді сири і алкоголь. Наприклад, пляшка «Артемівського» шампанського в торгових мережах столиці за рік стала дорожче на 1-2 грн, а ціни на тверді сири виросли на 6-10 грн за кг у порівнянні з минулим роком. Експерти ринку пов'язують це з тим, що валютна складова в собівартості цієї продукції мінімальна. Фактично виробники стали більше витрачатися тільки на бензин, доставляючи свій товар дистриб'юторам або в супермаркети.

А ось кондитерські вироби, навпаки, додали в ціні істотно. Адже фабрики не можуть виробляти шоколад без какао бобів, які, як відомо, в Україні не ростуть і їх потрібно купувати за валюту на світових ринках. В результаті шоколадні цукерки і торти на прилавках магазинів стали коштувати на 20-30 грн дорожче, ніж напередодні минулого Нового року.

Де дорожче

depo.ua вирішив порівняти ціни на продукти в трьох регіонах країни: у Києві, в зоні АТО (Донецьк) і анексованому Криму (Сімферополь). З'ясувалося, що найбільше доведеться розщедритися кримчанам (див. Інфографіку). Ціни в їхніх супермаркетах набагато вище, ніж на материковій частині України. Наприклад, якщо в Києві кілограм шоколадних цукерок «Червоний мак» коштує близько 80 грн, то в Сімферополі за ці ласощі потрібно віддати на 26 грн більше. Те ж саме стосується і вартості м'яса. Кілограм свинини в столиці коштує близько 60 грн/кг, а в Сімферополі - на 40 грн дорожче.

При цьому найдешевше продукти в окупованому Донецьку. «У нас ціни не піднімалися, бо в людей немає готівки, і якщо ціни зростуть, товар взагалі ніхто не буде купувати», - розповідає depo.ua мешканка Донецька Наталя Краснікова. Заощадити на застілля в Донецьку вдасться завдяки більш дешевим фермерським продуктам: м'ясу, яйцям, сиру, овочам. В результаті 1 кг традиційного новорічного салату олів'є в Сімферополі обійдеться в 66 грн, у Києві - 50 грн, а от у Донецьку на нього потрібно буде витратити всього 38 грн.

Цікаво, що цього року українці кардинально підходять до питання економії на застілля - вони просто від нього відмовляються. «Я цього року не буду нічого готувати - дорого і клопітно. Збираюся вирушити з друзями в клуб. Заплативши 300 грн за квиток, можна весело і шумно зустріти Новий рік. Ніяких ситних застіль, тільки коктейлі, легкі закуски, музика і танці», - розповідає киянка Ольга Некрасова.

Солідарні з нею і жителі звільнених міст Донбасу. «Цього року немає грошей на смакоту. Зустрінемо Новий рік келихом шампанського і підемо гуляти на вулицю. Багато наших друзів вчинять так само. Поспіваємо пісні, позапускаємо конфетті та серпантин. Не будемо перетворювати свято на обжиралівку», - поділилася своїми планами мешканка Слов'янська Наталія Авраменко.

Loading...
Loading...