Гроші

Скільки м'ясні спекулянти заробляють на окупації Криму

Кримські спекулянти наживаються на анексії півострова, втридорога продаючи свинину та яловичину, куплену на материку

08 вересня 2014, 14:15

У навантаження до російської окупації кримчани отримали різке подорожчання продуктів харчування. Ціни в магазинах і на ринках півострова збільшилися практично вдвічі. Перш за все це стосується м'яса - свинини та яловичини.

Як повідомляють журналісти ДеПо, сьогодні кілограм свинячої вирізки на кримських ринках продають по 280-300 руб. (93-100 грн), а яловичини - по 250-270 руб. (83-90 грн). На материку таке м'ясо майже вдвічі дешевше.

«На початок вересня вартість кілограма яловичини становить 56-58 грн, а свинини - 56-57 грн/кг», - розповідає ДеПо експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Аліна Жарко.

Така суттєва різниця в ціні одного і того ж товару на материку та в Криму стала справжнім святом для спекулянтів. За інформацією мешканців Київської області, сьогодні в українських селах кримчани масово скуповують яловичі і свинячі м'ясні туші за ринковою ціною.

«Нам їм вигідно продавати м'ясо оптом. Не потрібно стояти на ринку кілька днів і платити ринковий збір. Заколов свиню і одразу ж її повністю продав без проблем», - розповідає жителька села Стайки Кагарлицького району Київської області Людмила Краснова.

У Києві на такий м'ясний бізнес не знають як реагувати і лише розводять руками. Адже для нас Крим - це українська територія, а значить жодних українських митних пунктів між Автономною Республікою Крим та материковою частиною України не існує.

«На сьогодні з цього питання законодавчі акти Верховною Радою України не прийняті. Питання оформлення товарів, що ввозяться і вивозяться на/з території Автономної Республіки Крим в інші регіони України, а також питання взаємодії при здійсненні господарської діяльності між суб'єктами господарювання, розташованими на території Криму і на материковій території України, законодавчо не врегульовані. При цьому жодних заборон на ввезення товарів до Криму немає», - повідомила ДеПо прес-служба Державної фіскальної служби України.

Подібний підхід, на думку економічних експертів, цілком логічний і виправданий.

«У нас немає митного кордону з Кримом і бути не може за визначенням. Як тільки ми ставимо там митні пости, ми фактично визнаємо анексію Криму», - пояснює заслужений економіст Криму Андрій Клименко.

Така ситуація на руку спекулянтам, які купують тоннами м'ясо на материку і втридорога продають його на ринках у Криму.

Але не все так просто в їхній роботі. Адже з боку Криму росіяни вже облаштували свій митний пункт і активно розвивають його інфраструктуру, оглядаючи, оформляючи і стягуючи мито з усіх вантажів, які в'їжджають на територію автономії і виїжджають звідти.

«У Криму м'ясо коштує набагато дорожче, ніж воно коштує на материковій частині України. Це, звісно, створює у підприємців бажання на цьому заробити. А росіяни, зі свого боку, їх на цьому ловлять і беруть з них хабарі за те, що їх пропускають», - розповідає ДеПо Андрій Клименко.

Однак навіть з урахуванням хабарів російським митникам продавати м'ясо українських свиней і корів у Криму вигідно. Арифметика проста: середня вага туші свині - близько 100 кг, а корови чи бика - близько 400 кг. З урахуванням різниці цін спекулянт «наварює» на одній свинячій туші близько 4 тис. грн, а на яловичій - всі 12 тис. При цьому в прості «Жигулі» запросто можна завантажити дві свинячі туші, які на великих кримських колгоспних ринках можна продати за кілька годин з одного торгового місця. Отриманий спекулянтом прибуток із лишком окупить витрати на бензин, ринковий збір та хабарі російським митникам.

Loading...
Loading...