Гроші

Тест ДеПо: де в Києві краще (не)замовляти тайську їжу

Редакція ДеПо вирішила протестувати модний нині продукт - тайську локшину. Для тесту були відібрані чотири найпопулярніші служби доставки тайської їжі в Києві

06 жовтня 2014, 20:20

Першим неприємним відкриттям стало те, що більшість служб встановили мінімальну суму для безкоштовної доставки своїх блюд. Згідно з умовами продавців, вони візьмуться безкоштовно доставити їжу покупцеві, якщо він зробить у них замовлення на 100 і більше гривень. Якщо менше - додатково доведеться заплатити за доставку близько 30-50 грн. При цьому вартість однієї порції тайської локшини в середньому складає від 55 до 65 грн. Виходить, що людині невигідно замовляти одну порцію локшини собі на обід в офіс. Треба кооперуватися з кимось з колег, щоб загальна вартість замовлення перевищувала 100 грн. Це зв'язує руки і зменшує кількість потенційних клієнтів служб доставки тайсько-китайської їжі.

Цікавило нас і питання, наскільки пунктуальні існуючі служби доставки. Ми обрали для тесту тайську локшину чотирьох виробників: BigWOK, CASTA, Bimi Namono і Ping-Pong. Замовлення було зроблене десь біля 11:00, ми попросили привезти наше замовлення в офіс до 13:00. І тільки дві служби впоралися із завданням і привезли замовлену тайську локшину до вказаного часу, при цьому одна примудрилася затриматися з доставкою аж на 35 хвилин.

Протестувати якість замовлених блюд ДеПо попросив шеф-кухаря київського ресторану D*Lux Яну Куц. Результати тесту здивували і розчарували. Наш експерт знайшла недоліки в кожному з наданих зразків. При цьому резюмуючи результати тесту, шеф-кухар заявила, що один із зразків вона б не купила, навіть якщо б у всьому світі закінчилася їжа.

Зразок №1: Удон з телятиною
Виробник: Bimi Namono
Вартість локшини: 48 грн
Вартість доставки: 30 грн

- Запах першого зразка - звичайний, ніякого яскраво вираженого аромату. Запах соєвого соусу ледве чутний. У цьому зразку мені не подобається те, що овочі вже перемішані з локшиною. Чому? Овочі віддають свій сік локшині, і доки її довезуть замовникові, вермішель вже буде перевареною. Вона перетворюється на кашу. Тут це видно. М'ясо можна перемішувати з локшиною, але не овочі. Їх краще класти згори блюда, і клієнт сам їх перемішає, коли приступить до їди.
На смак блюдо недосолене - це точно. Перцю - достатньо, кунжуту - достатньо, а ось солі бракує.
Мені не подобається, що в цю локшину додана пекінська капуста. Вона надає блюду терпкого, гіркуватого смаку. Тайці пекінську капусту люблять і додають її всюди. Але ми ж не тайці.

Швидкість доставки: затримка на 35 хв.



Зразок №2: Сікхіо з телятиною
Виробник: BigWOK
Вартість локшини: 70 грн
Вартість доставки: 0 грн

- Аромат цього зразка мені дуже подобається - яскравий і стійкий запах якісного соєвого соусу з нотками лимона і спецій. Видно, що виробники не заощадили на соєвому соусі, чого не скажеш про перший зразок, де напевно використали дешевий соус. Тут використаний якісний продукт, який надає специфічний коричневий колір локшині і приємний аромат. Правда, лимон в коробочку поклали з кісточками - це неприпустимо. Подання будь-якого фрукта з кісточками - неприйнятне.
Зовнішній вигляд блюда - відмінний. Правда, навіщо вони вклали сюди качани кукурудзи? Вони явно переморожені. Ніякого смаку страві такий продукт не надає. Я б її навіть не стала їсти. Вона тут просто для краси. Я б обійшлася без цієї кукурудзи, термін придатності якої, якщо і не прострочений, то ось-ось закінчиться.

Смак локшини - відмінний. Гриби - смачні. Спаржа - хрустка, просочена соєвим соусом. Дуже смачно. М'ясо - м'яке і смачне. Локшина - не розварена. Мені все подобається. Запах, колір, смак - усі інгредієнти добре підібрані і прекрасно поєднуються.

Швидкість доставки: затримка на 20 мін.



Зразок №3: Локшина рамен з яловичиною
Виробник: CASTA
Вартість локшини: 54 грн
Вартість доставки: 30 грн

- Зовнішній вигляд блюда дуже привабливий. Тут виробник виклав зелень згори локшини - те, що не було зроблено в першому зразку. Видно, що зелень свіжа, а завдяки тому, що вона лежить згори локшини, вона не потьмяніла і не стала коричневою.
А це що? Почекайте... Думаю, це брокколі (виймає з коробки незрозумілої форми стручок - ред.). Зараз подивимося (уважно розглядає зміст коробочки - ред.). Ні, більше нічого подібного немає. Це незрозуміло. Одно єдине суцвіття брокколі, і те незрозумілої форми. Якщо вже кидаєте брокколі в локшину, то, принаймні, треба, щоб її тут було видно.
М'ясо. Ну, я б таке їсти не стала. Смак м'яса ніякий. І локшина переварена, внизу вона взагалі перетворилася на кашу. Єдине, що зробили добре - зеленню присипали. Знаєте, на вигляд локшина красива. Люди спочатку їдять очима, а потім вже пробують на смак. На вигляд мені сподобалося, на смак - ні. Смак соєвого соусу взагалі не відчувається.

І таке враження, що блюдо забули посолити.

Швидкість доставки: затримка на 5 мін.



Зразок №4:
Удон у вершковому соусі з яловичиною
Виробник: Ping-Pong
Вартість локшини: 56,99 грн
Вартість доставки: 0 грн

- Зовнішній вигляд локшини мені не подобається. Таке враження, що локшину трамбували.
А ось так повинна виглядати в локшині брокколі (демонструє нам красиве зелене суцвіття, знайдене в коробочці - ред.). Якщо кухарі додають її в локшину, вона має бути цілою.
М'ясо непогане. А ось сама локшина дуже жирна. Подивіться, скільки жиру внизу (демонструє на дні коробки велику кількість жирного соусу - ред.). Тепер зрозуміло, чому саме блюдо впало - в ньому надто багато води і жиру.
А ось на смак це блюдо хороше. Можна навіть сказати, що смак - відмінний. Витримані усі спеції, додані кисло-солодкий і соєвий соуси. Овочі добре нарізані соломкою. Все свіжіше і хрустке. Смак відмінний. Просто дуже багато води і жиру, що спричиняє за собою розпад локшини внизу і робить з неї кашу.

Швидкість доставки: раніше терміну на 13 хв.

Резюме

Шеф-кухар київського ресторану D*Lux Яна Куц присвоїла перше місце зразку №2 «Сікхіо з телятиною» від BigWOK. На її думку, це ідеальне поєднання ціни і якості тайської локшини. Її цілком вистачить, щоб наїстися навіть дорослому чоловікові. Друге місце за смаковими якостями було присуджене зразку №4 «Удон у вершковому соусі з яловичиною» від Ping-Pong. З приводу першого зразка - «Удон з телятиною» від Bimi Namono - Яна Куц сказала, що вона його, можливо, і купила б, якщо б все навкруги закрилося і не було інших варіантів. А ось зразку № 3 «Локшині рамен з яловичиною» від CASTA шеф-кухар не дала жодного шансу: «CASTA не сподобалася. Її б точно не купила».

Фото: Кирило Чуботин, відео: Антон Гусєв/ДеПо

Loading...
Loading...