Життя

Яка вода безпечна для здоров'я?

На законодавчому рівні змінений підхід до оцінки якості питної води

22 березня 2016, 14:55

Яка вода безпечна для здоров'я?

Асоціація "Бутильовані води України" відзначає ключові показники українського ринку доставки питної води з нагоди Всесвітнього дня води, який був заснований Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році.

«2015 рік був роком законодавчих змін в нашій країні, - говорить Ігор Пастух, президент Асоціації "Бутильовані води України". - Ці зміни не могли не торкнутися і категорії питної води ".

Галузь доставки води в Україні (формат 18,9 літрів) продовжує демонструвати зростання. Згідно з даними Zenith International український ринок займає третє місце в Східній Європі за обсягом і друге місце за динамікою зростання. На цей час його обсяг сягає 300 мільйонів літрів на рік, тоді як темп зростання становить 8 відсотків. На ринку працює близько 200 операторів, близько 20 з них - виробники.

Найбільш інтенсивні темпи зростання демонструє сегмент домогосподарств. Це перш за все пов'язано з тим, що на даний момент послугами доставки питної води користується лише 5-7% домогосподарств. Згідно з результатами дослідження компанії GFK, українські споживачі все активніше підтримують здоровий спосіб життя. Оскільки споживання якісної води - його невід'ємна частина, Асоціація "Бутильовані води України" впевнена в подальшому зростанні числа користувачів даною послугою.

Не менш важливий фактор - складна ситуація з якістю води з джерел централізованого водопостачання. У деяких містах майже 25-35% проб води з джерел централізованого водопостачання не відповідають санітарним нормам за фізико-хімічними та бактеріологічними показниками, відповідно до карти "Екологічний стан поверхневих і підземних вод України". Крім того, для водопостачання часом використовують поверхневі джерела води, які в найбільшій мірі схильні до негативного впливу стічних вод і викидів в атмосфері.

У 2015 році відбулися зміни на законодавчому рівні, зокрема були прийняті Закони "Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів". В результаті були скасовані обов'язкова сертифікація і багато інших дозвільних документів. Зараз постачальнику досить мати лише товарно-транспортну накладну.
Однак продукція повинна відповідати державним вимогам, і виробник несе за це відповідальність. Державний контроль здійснюється компетентним органом в особі Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів. На даний момент перевіряють зразок продукту, доступний споживачу в місцях продажів.

Разом з цим, кожен виробник зобов'язаний впровадити на виробництві систему HACCP (Hazart Analisis and Critical Control Point). Система попереджає вплив небезпечних факторів на всіх етапах виробництва - від сировини до кінцевого споживання. Таким чином, процеси завчасно проходять аудит на предмет наявності потенційної небезпеки, яка може бути викликана матеріалами, сировиною, самим процесом виробництва або ж використанням продукту.

Даний принцип більш ефективний, ніж контроль продукції на кінцевих стадіях виробництва. Під час впровадження системи HACCP, особлива увага приділяється питанням санітарії і гігієни на виробництві. Таким чином, користувач може бути впевнений в якості води і використовувати її як для пиття, так і для приготування їжі.

Про асоціацію "Бутильовані води України"

Асоціація "Бутильовані води України" була створена в 2006 році і є єдиним співтовариством в Україні, яке представляє ринок доставки води у великій тарі. До складу Асоціації входять компанії IDS Aqua Service (ТМ Аляска, Старий Миргород), ДП Райське Джерело, CLEARWATER, ТОВ «Компанія Субос» (ТМ Еталон), Юджин, Грайф та ін. Асоціація "Бутильовані води України" є діючим членом Асоціації виробників мінеральних і питних вод України.

Більше новин про події в Україні та світі читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...