Життя

Вчені з'ясували, чому курці гладшають після відмови від тютюну

Відмова від сигарет часто призводить до дуже сильного набору ваги завдяки тому, що нікотин і інші компоненти тютюнового диму пригнічують синтез гормону греліну, що відповідає за відчуття апетиту

05 вересня 2016, 13:30

Про це розповіли вчені, які виступали на щорічному конгресі Європейського респіраторного товариства в Афінах, передає depo.ua з посиланням на РИА "Новости".

"Невелике дослідження, яке ми провели, вказує на те, що куріння вкрай сильно впливає на енергобаланс тіла, що може викликатися змінами в рівні греліну в організмі. Нам необхідно провести повторні дослідження на більших групах учасників, і зрозуміти, як ми можемо придушити зростання ваги тіла після відмови від куріння для того, щоб допомогти людям активніше позбавлятися від цієї звички і рідше повертатися до тютюну", - заявила Костянтина Захарі (Konstantina Zachari) з університету Афін (Греція).

Багато людей, які намагаються кинути палити, часто стикаються з проблемою набору ваги - в середньому, колишні курці набирають по 5-10 "зайвих" кілограмів за перші п'ять років життя після відмови від тютюну.

Це, як розповідають вчені, змушує багатьох людей, і особливо жінок, взагалі не намагатися кинути палити або навпаки, починати курити заради того, щоб схуднути.
Захарі і її колеги знайшли потенційну причину набору ваги і механізм придушення цього неприємного побічного ефекту, вивчаючи вміст зразків крові у 14 добровольців, які погодилися тимчасово кинути курити на один день.

Після дня утримання вчені пропонували учасникам дослідів викурити сигарету або просто потримати її в руках, імітуючи куріння, після чого запрошували їх на обід, де кожен грек міг їсти стільки, скільки він хотів. Під час всіх цих процедур вчені стежили за самопочуттям добровольців, збирали зразки їх крові і аналізували їх загальний стан.

Як показав цей експеримент, куріння дійсно сильно зменшує апетит - в середньому, люди, які курили справжні сигарети, з'їдали на 150 калорій менше, ніж їх "конкуренти" з контрольної групи. Це падіння в "калорійності" типового обіду супроводжувалося зниженням в рівні греліну, гормону апетиту, в крові людей, які курили справжні сигарети.

За словами Захарі, подальше вивчення цього процесу може допомогти вченим зрозуміти, як можна запобігти підвищенню в рівні греліну після відмови від тютюну і як зробити відмова від куріння найбільш комфортним і безболісним для колишніх курців.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...